Μπισκότα Παπαδοπούλου: Ένα ζωντανό παραμύθι στην Πέτρου Ράλλη (Φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες που μας εκπροσωπεί επάξια και στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια.

Η ιστορία της οικογένειας Παπαδοπούλου μοιάζει λίγο με παραμύθι, ένα παραμύθι που παραμένει ζωντανό μέσα από το ιδιαίτερο κεντρικό κτίριο που βρίσκεται στην Πέτρου Ράλλη, στα σύνορα με το Δήμο Νίκαιας-Ρέντη.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τα πιο διάσημα ελληνικά μπισκότα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν το 1916 όταν η Μαρία έψηνε τα μοναδικά αυτά γλυκίσματα και τα έδινε στα παιδιά της να τα πουλήσουν προκειμένου να συντηρηθεί η οικογένεια τους, ονόματι Παπαδοπούλου.

Η Μικρασιατική καταστροφή έφερε τον ξεριζωμό και την μόνιμη εγκατάσταση της οικογένειας στην Ελλάδα.

Είναι τότε που η κυρά – Μαρία δίνει όνομα στα μπισκότα της βαπτίζοντάς τα πτι – μπερ! Και κάπου εκεί η οικοτεχνία Παπαδοπούλου μετατρέπεται σε βιοτεχνία μπαίνοντας στον ισχυρό ανταγωνισμό με τα μεγάλα brands και τις διεθνείς αγορές, μιας και το περιβόητο μπισκότο αρχίζει το  μακρινό ταξίδι του στο εξωτερικό.

Το 1955, η βιοτεχνία γίνεται βιομηχανία και τότε ανοίγει το εργοστάσιο στην Πέτρου Ράλλη όπου αποτελεί και την σημερινή έδρα της επιχείρησης.

Σήμερα, 58 χρόνια μετά, το εργοστάσιο που βρίσκεται στα σύνορα του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη παραμένει ένα στολίδι της περιοχής με το επιβλητικό «Π» να κάνει περήφανους  Πειραιώτες αλλά και Αθηναίους.

Οι ιδιοκτήτες, όπως έχουν κατά καιρούς δηλώσει, αρνούνται να μεταφέρουν την έδρα τους κάπου αλλού και πόσο μάλλον σε κάποια χώρα του εξωτερικού δίνοντας έτσι εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να θαυμάσετε αυτό το στολίδι της ελληνικής παραγωγής, που δεν κοσμεί μόνον σαν όνομα την εγχώρια βιομηχανία αλλά και σαν οικοδόμημα δίνει άλλη όψη στην περιοχή. Ειδικότερα αυτή την περίοδο η διακόσμηση λόγω Χριστουγέννων έχει μεταμορφώσει το τετράγωνο σε μια όαση λάμψης και ελπίδας, που τόσο απουσιάζουν από την καθημερινότητά των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια.