ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ: 3 γενιές ο χαλβάς στα καλύτερά του

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αύριο εισερχόμαστε στη Μεγάλη Σαρακοστή ενώ ταυτόχρονα ξεκινά πιο αυστηρά νηστεία, καθώς θα καταλύεται μόνο το λάδι.

Στην πορεία αυτή θα μας συνοδεύει και θα μας τονώνει ο αγαπημένος μας χαλβάς!

Και όταν αναφερόμαστε στο χαλβά εννοούμε αυτόν που μοσχομυρίζει σουσάμι, που είναι εύθρυπτος, με τη διακριτική βανίλια, είτε έχει μπόλικα καβουρδισμένα αμύγδαλα, είτε λιωμένη κουβερτούρα. Άλλοτε πάλι με γεύση κακαό ή με κόκκους καφέ.

Ο Μανώλης και η Ειρήνη Κρητικού, με όρεξη, διάθεση και προσήλωση, παράγουν χειροποίητο κωνσταντινουπολίτικο χαλβά συνεχίζοντας την παράδοση τριών γενεών!

Ο πιο νόστιμος χαλβάς φτιάχνεται στον Πειραιά, στην όμορφη γειτονιά της Παλιάς Κοκκινιάς, στην οδό Νταλιάνη 10. Εκεί όπου ο πρόσφυγας της Μικράς Ασίας παππούς Μανώλης Κρητικός άνοιξε το 1922 το εργαστήριο που μέχρι σήμερα προσφέρει τον ασυναγώνιστο χειροποίητο χαλβά, λαχταριστά λουκούμια και διάφορα είδη με βάση το ταχίνι.

Στα χνάρια του, ο πατέρας Δημήτρης, με τον ίδιο ζήλο εργάστηκε και μεγάλωσε το εργαστήριο και τη φήμη της επιχείρησης, ενώ μύησε τα παιδιά του, Μανώλη και Ειρήνη στα μυστικά του χαλβά. Κυρίως όμως τους εμφύσησε την αγάπη για τον αγνό, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής.

Αυτό εξάλλου είναι το στοιχείο εκείνο που καθιστά τον ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΑΛΒΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, το νο1 γλύκισμα όχι μόνο για αυτές τις ημέρες, αλλά και για όλο το χρόνο.

Όποιος επισκεφτεί το εργαστήριο δε θα βγει χαμένος. Πιστέψτε μας! Μόνο λίγη υπομονή να έχετε γιατί η ουρά....είναι μακρά!

ΥΓ: Παλιός συμμαθητής του Μανώλη μας εκμυστηρεύτηκε ότι ακόμα θυμάται τη μυρωδιά και τη γεύση του μαστιχωτού, ζεστού χαλβά που του είχε δώσει να δοκιμάσει, όταν ακόμα τον ανακάτευε με το χέρι στο μεγάλο καζάνι. Και έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια!