Ο Πειραιάς ξέχασε τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ – «Έφυγε σα σήμερα πριν 18 χρόνια»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σα σήμερα το 2004, εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Αστέρας του κινηματογράφου και του θεάτρου, ο καταξιωμένος Πειραιώτης ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Δεν ξέχασε ποτέ την πόλη που γεννήθηκε, ενώ φρόντιζε να το αναφέρει συχνά πυκνά, καθώς η πειραιώτικη καταγωγή του αποτελούσε βασικό στοιχείο της ταυτότητας και του χαρακτήρα του.

Ο Πειραιάς όμως δεν τίμησε ανάλογα τον μεγάλο ηθοποιό Δημήτρη Παπαμιχαήλ και 18 χρόνια μετά το θάνατό του δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος της πόλης που να φέρει το όνομά του, προς τιμή της προσφοράς του στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο.

Θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, ως ελάχιστη αναγνώριση σε έναν άνθρωπο που τίμησε την πόλη καταγωγής του, την οποία μάλιστα υπηρέτησε και από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου και του Αντιδημάρχου.

Ο Παπαμιχαήλ την είχε πει στη Βουγιουκλάκη για τον Πειραιά: «Ήμουν πεισματάρης και θρασύτατος Πειραιώτης και Ολυμπιακός»

«Κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια» τραγουδούσε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, (ο οποίος σαν σήμερα το 2004 πέθανε) στην ταινία Διπλοπενιές, όταν δούλευε το 1966 (στην ταινία) στην οικοδομή και ονειρευόταν ένα καλύτερο μέλλον. Κατά το ήμισυ, κάπως έτσι ήταν τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Λαϊκό παιδί που δούλευε για το μεροκάματο. Όχι στην οικοδομή, αλλά στο καφενείο που διατηρούσαν οι γονείς του.

Ήξερε άριστα να παίζει το φτωχόπαιδο, καθότι ήταν στην πραγματικότητα και δεν υπήρχε λόγος υποκριτικής, ενώ τραγουδώντας για τον Πειραιά γέμιζε και φούσκωνε με περηφάνια. Γεννημένος στη φτωχή συνοικία του Χατζηκυριάκειου, ένιωθε πάντα περήφανος για την πόλη του και δεν έπαψε ποτέ να την αγαπάει.

Εκεί βίωσε τον βομβαρδισμό του Πειραιά το 1941 και εξαιτίας αυτού, όταν ήταν μαθητής, έλεγε πως όταν μεγαλώσει ήθελε να γίνει πιλότος για να εκδικηθεί τους Γερμανούς για το κακό που έκαναν «στον Πειραιά μου».

Όταν τελείωσε το σχολείο, οι γονείς του είχαν αποφασίσει να τον στείλουν στην Αγγλία να σπουδάσει υφαντουργία, εκμεταλλευόμενοι μια υποτροφία που είχε κερδίσει από το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής. Απέρριψε όμως την υποτροφία της Πειραϊκής Πατραϊκής για να σπουδάσει υποκριτική και μάλιστα εκεί είχε την πρώτη του γνωριμία με την μετέπειτα γυναίκα της ζωής του Αλίκη Βουγιουκλάκη. Δεν είχε διστάσει μάλιστα να της πετάξει «φαρμακερή» ατάκα, όταν ένιωσε πως υποτίμησε τη γειτονιά του, την πόλη του, τον Πειραιά του.

-Από πού είσαι; Ρώτησε η Αλίκη
-Από τον Πειραιά.
-Από τον Πειραιά; Ρώτησε υποτιμητικά εκείνη.
-Γιατί εσύ από πού είσαι;
-Από τον Άγιο Παύλο.
-Α, κοντά στα τρένα δηλαδή, της είπε ο ηθοποιός.

Τον διάλογο, μετέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Κώστα Φέρρη.

Λίγα χρόνια μετά πασίγνωστη και δημοφιλής η Αλίκη Βουγιουκλάκη «κατέβηκε» στον Πειραιά να γνωρίσει τους γονείς του Παπαμιχαήλ και το ανοιχτό πολυτελές αμάξι της έκανε πολλή ώρα να φτάσει από την Πηγάδα μέχρι τον Άγιο Νείλο, από το πλήθος κόσμου που είχε βγει για να τη δει. Κάποιοι μάλιστα νόμιζαν πως ήταν πριγκίπισσα που επισκεπτόταν τον Πειραιά.

Την αγάπη του για τον Πειραιά απέδειξε και πολλά χρόνια αργότερα με τη θητεία του σαν δημοτικός σύμβουλος από το 1986 έως το 1990 και την πρώτη του χρονιά μάλιστα διετέλεσε αντιδήμαρχος.

Πειραιάς ίσον Ολυμπιακός, δύο έννοιες αδιαίρετες και ταυτόσημες και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δεν είχε κρύψει ποτέ την αγάπη του για τον Ολυμπιακό. Όταν μάλιστα τον ρωτούσαν για τον εαυτό του, έλεγε: «Ήμουν πεισματάρης και θρασύτατος Πειραιώτης, Ολυμπιακός».

Συνοπτικό βιογραφικό

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (29 Αυγούστου 1934 - 8 Αυγούστου 2004) ήταν από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στον Πειραιά! Ο Δημήτρης ήταν το τρίτο παιδί του Γιάννη Παπαμιχαήλ και το πρώτο με την δεύτερη του σύζυγο, Ελένη. Είχε έναν αδερφό, τον Στέλιο, και μια αδερφή, τη Μαρία, από τον πρώτο γάμο του πατέρα του, καθώς και έναν αδερφό, τον Νίκο που γεννήθηκε μετά από αυτόν. Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά. Οι γονείς του διηύθυναν ένα καφενείο στο οποίο συχνά βοηθούσε και ο ίδιος. Τα πρώτα του χρόνια στιγματίστηκαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έζησε για περίπου δυο χρόνια στον τόπο καταγωγής των γονιών του το Κρανίδι, ύστερα από προτροπή τους, και αμέσως μετά το τέλος του πολέμου ξαναγύρισε στον Πειραιά.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ από τα εφηβικά του χρόνια είχε αποφασίσει ότι ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο. Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει υφαντουργία καθώς είχε κερδίσει μια υποτροφία στην Αγγλία. Ωστόσο, το 1952 έδωσε κρυφά εισαγωγικές εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και τελικά πέρασε. Αυτή του η κίνηση όμως προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα του, ο οποίος τελικά συμφώνησε. Αξιοθαύμαστο γεγονός αποτελεί ότι ο Παπαμιχαήλ, έφτανε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με τα πόδια από τον Πειραιά. Στη Σχολή του Εθνικού, γνώρισε και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, μελλοντική σύζυγο και συνεργάτη του. Αποφοίτησε από το Εθνικό με βαθμό "Άριστα". Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο Γλάρο του Τσέχωφ και ακολούθησε ο ρόλος του Πολύδωρου στην Εκάβη του Ευριπίδη το 1955. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης και από το 1962 συγκρότησε δικό του θίασο στο ελεύθερο θέατρο. Έπαιξε δίπλα στους: Κυβέλη, Κατίνα Παξινού, Άννα Συνοδινού, Αντιγόνη Βαλάκου και Αλέξη Μινωτή. Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη το 1957. Επίσης συμμετείχε σε μεγάλες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, όπως το Ποτέ την Κυριακή (1960) και Τα κόκκινα φανάρια (1963) ενώ ταινία σταθμός στην σταδιοδρομία του ήταν η ταινία Παπαφλέσσας (1971), που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία κόστισε 12.009.000 δραχμές.

Από το 1964 και για δέκα ολόκληρα χρόνια πρωταγωνίστησε στο θέατρο ως συνθιασάρχης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και σε δεκάδες ταινίες ως ζευγάρι, στον κινηματογράφο αλλά και στη ζωή.

Υπήρξε πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και πρόεδρος του συλλόγου ηθοποιών βορείου Ελλάδος.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ νυμφεύθηκε δύο φορές. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, διατηρούσε σχέση με την ηθοποιό Δέσπω Διαμαντίδου. Πρώτη του σύζυγος και μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του αποτέλεσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Γνωρίζοντας την στην αίθουσα αναμονής του Εθνικού Θεάτρου, όπου και οι δύο βρίσκονταν για να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις, ο γάμος του μαζί της ήταν γεμάτος συγκρούσεις αλλά αποτελεί, εάν όχι τον μεγαλύτερο, έναν από τους πιο πολυσυζητημένους και γεμάτο πάθος γάμους στον ελληνικό χώρο του θεάματος. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1965. Μαζί ανέβασαν πολλά έργα στο θέατρο και έκαναν πολλές ταινίες, από τις πιο γνωστές και αγαπητές στο ευρύ κοινό είναι Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Αστέρω, Μανταλένα, Η Αλίκη στο Ναυτικό και πολλές άλλες. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν έναν γιο, τον Γιάννη, στις 4 Ιουνίου 1969.Ύστερα από δέκα χρόνια γάμου το ζευγάρι χώρισε το 1975, αλλά επανενώθηκαν καλλιτεχνικά ξανά το 1983. Στη συνέχεια νυμφεύθηκε τη Νανά Ειλικρινή, με την οποία χώρισαν το 1990. Σύντροφος του υπήρξε και η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα και η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη.Τελευταία σύντροφος της ζωής του η ηθοποιός Νάντια Μουρούζη.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ απεβίωσε στις 8 Αυγούστου του 2004, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 70 ετών.

Ο ηθοποιός παραθέριζε στο εξοχικό του στην Ερμιόνη και το μεσημέρι αισθάνθηκε αδιαθεσία, οπότε μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, αλλά ήταν ήδη αργά.