«Κρίση ταυτότητας στην Τουρκία και επιστροφή στις πηγές»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Dönüş» σημαίνει «επιστροφή». Επιστροφή στην αλήθεια. Την ιστορική, την προσωπική, την πνευματική.

Με όχημα τα ντοκουμέντα της ίδιας της Τουρκίας και των συμμάχων της, η επιβεβλημένη ιστορική «πραγματικότητα» κατακρημνίζεται. Γενοκτονίες και διωγμοί την έχουν σημαδέψει βαθιά. Το «χτίσιμο» της νέας ταυτότητας αποδεικνύεται πολύ αιματηρό.

Η ανατροπή της ιστορικής γνώσης δεν είναι η μόνη που καλούνται να βιώσουν οι ήρωες. Έχει επιπτώσεις και στη δική τους πορεία. Το δίλημμα γίνεται ζωτική αναμέτρηση. Αν θα επιλέξουν να βαδίσουν τον δρόμο της επιστροφής. Κάποιοι το τόλμησαν. Κάποιοι άλλοι, όχι…

Το βιβλίο με τον τίτλο «Dönüş», των εκδόσεων «Έαρ» είναι το νέο ιστορικό μυθιστόρημα της κυρίας Σταματίας Καραγεωργίου - Πάπιστα με θέμα την κρίση ταυτότητας στη σύγχρονη Τουρκία, που έχει τις ρίζες της στο αιματηρό ιστορικό παρελθόν. Αυτό που τα τελευταία 100 χρόνια επιμελώς κρύβεται «κάτω από το χαλί».

Στην Αθήνα, η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας, με ομιλήτριες την συγγραφέα του βιβλίου κα Σταματία Καραγεωργίου - Πάπιστα και την εκπαιδευτικό κα Αναστασία Αρπατζή, παρουσία δεκάδων πιστών και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στην εκδήλωση αυτή με το γενικό θέμα «Κρίση ταυτότητας στην Τουρκία και επιστροφή στις πηγές», οι ομιλήτριες περιέγραψαν την «επιστροφή» που βιώνει και επιχειρεί ένα μέρος της σημερινής τουρκικής κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος της εκδήλωσης, ο Ι.Ν. Αγίων Πάντων, ανεγέρθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Καλλιθέα.