Αγία Ζώνη – Πειραιάς: Κατανυκτική Αγρυπνία από τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Αναστάντος Χριστού Μεθόδιο και τη συνοδεία του (φωτο + βίντεο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την Πέμπτη το βράδυ, όπως κάθε βράδυ, τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία επί τη ευκαιρία της παρουσίας της Αγίας Ζώνης της Παναγίας στον Άγιο Νικόλαο του Πειραιά.

Οι πιστοί για ακόμη μια νύχτα συνέρρεαν κατά εκατοντάδες, από την έναρξη της Αγρυπνίας στις 21:00 έως και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στη 1:30 τα ξημερώματα!

Την Ιερά Αγρυπνία και τη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας υπέρ υγείας, τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάντος Χριστού Πειραιά και Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Πειραιά Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός με τη συνοδεία του και τον Πειραιώτη Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου.

Πάντα παρών και ο αεικίνητος εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιά, πρωτοπρεσβύτερος π. Πρόδρομος Κολτουκτσόγλου, καθώς επίσης και ο συνεφημέριος του π. Ανδρέας Καβάσιλας.


Το κήρυγμα του π. Μεθοδίου και η απάντηση στο «γιατί τιμούμε ιερά αντικείμενα»

Ο π. Μεθόδιος Κρητικός στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ρόλο των υλικών αγαθών ως πνευματικά σκεύη και φορείς αγιότητας, απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις ορισμένων σχετικά με την προσκύνηση αντικειμένων όπως η Αγία Ζώνη της Παναγίας.

Εξήγησε ότι είναι ανθρώπινο να μπαίνει ένας τέτοιος λογισμός στο νου, αλλά αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, απέδειξε ότι ο ίδιος ο Θεός επέλεξε διάφορα αντικείμενα να μετατραπούν σε φορείς θείας χάριτος και να θαυματουργούν, όπως η ράβδος του Μωϋσή, ο Τίμιος Σταυρός, η Αγία Ζώνη.

Ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ορθόδοξη Θεολογία διδάσκει πως μέσω της προσκύνησης μιας εικόνας ή ενός ιερού αντικειμένου, η τιμή των πιστών αποδίδεται στο πρόσωπο που έχει αγιάσει και όχι στην ύλη, στο υλικό αγαθό.

Εκατοντάδες πιστοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων μέσα σε κλίμα απόλυτης τάξης.

Ο π. Πρόδρομος πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε θερμά τον π. Μεθόδιο και τη συνοδεία του, καθώς και την χορωδία που έψαλε μελωδικότατα.

Το Piraeus Press ήταν εκεί και σας μεταφέρει εικόνες από την κατανυκτική αγρυπνία της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2022.