Πειραιάς – Αλκιβιάδου: Μία οδός γεμάτη επικίνδυνα εγκαταλελειμμένα κτίρια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η οδός Αλκιβιάδου, είναι μία από τις μεγαλύτερες οδούς του Πειραιά, αν όχι η μεγαλύτερη, μιας και καλύπτει μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων. Αρχίζει αριθμητικά από την Γούβα του Βάβουλα και καταλήγει στην πλατεία Πηγάδας. Η κατεύθυνση των οχημάτων της όμως είναι αντίθετη.

Από το 2014 που άρχισαν να εφαρμόζονται οι μονοδρομήσεις στις κεντρικές αρτηρίες του Πειραιά, στην Αλκιβιάδου αυξήθηκε πολύ περισσότερο η κίνηση από τα οχήματα που  κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης.

Για πολλούς η εικόνα ερήμωσης δεκάδων κτιρίων, κυρίως νεοκλασικών, στην συγκεκριμένη οδό, αποτελεί στοιχείο καθημερινότητας.

Παλαιά αρχοντικά, καλαίσθητα κτίσματα, που ανοικοδομήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, τα οποία όμως έχουν εγκαταλειφθεί δεκαετίες ολόκληρες, και παραμένουν μετά βίας όρθια ακόμα ως απομεινάρια μίας άλλης εποχής.

Όμως εκτός από τα περασμένα μεγαλεία, τα κτίρια αυτά έχουν διαβρωθεί και λόγω της φθοράς που παρουσιάζουν αποτελούν κίνδυνο για τους διερχόμενους.

Σε ορισμένα από τα εγκαταλελειμμένα έχουν τοποθετηθεί πριν αρκετά χρόνια σκαλωσιές και αντιστηρίγματα, αλλά και αυτά έχουν παλιώσει επίσης τόσο πολύ που δεν ενισχύουν καθόλου το αίσθημα ασφάλειας των διερχόμενων πεζών.

Οι πεζοί που πρέπει να διασχίσουν την Αλκιβιάδου πρέπει να αλλάζουν κάθε λίγα μέτρα πεζοδρόμιο για να αισθάνονται ασφαλείς, έχοντας πάντα την προσοχή τους και στα πολλά αυτοκίνητα που περνούν. Παράλληλα οι πεζοί, εκτός των άλλων είναι αναγκασμένοι να αποφεύγουν και τα οχήματα που σταθμεύουν πάνω στα πεζοδρόμια.

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει η παροιμία και γι’ αυτό πριν προκύψει πρόβλημα από κάποιον σεισμό ή μια πιθανή νεροποντή, πρέπει οι αρμόδιοι να εξετάσουν σοβαρά το θέμα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, τα οποία βλέπουμε στις φωτογραφίες.

Στα δεκάδες εγκαταλελειμμένα πάντως, υπάρχει σε ένα η σχετική πινακίδα που προειδοποιεί τους περαστικούς.