Ακόμα μια επιτυχημένη εθελοντική αιμοδοσία από το Νοσοκομείο Μεταξά και την Ενορία Αγίου Βασιλείου Πειραιά (ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Αρκετοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά και της της Ενορία Αγίου Βασιλείου της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς για εθελοντική αιμοδοσία 

- Δείτε φωτογραφίες από την δράση

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγ. Βασιλείου Πειραιά πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία την οποία οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Μεταξά .

Στην αιμοδοσία συμμετείχαν από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μεταξά ένας γιατρός για την λήψη του απαραίτητου ιατρικού ιστορικού και τη διενέργεια του απαραίτητου ελέγχου στους υποψήφιους αιμοδότες και δύο νοσηλεύτριες για την λήψη του αίματος.

Από την δράση αυτή συγκεντρώθηκαν 15 μονάδες αίματος.

Το νοσοκομείο Μεταξά λόγω της φύσης του ως Αντικαρκινικό έχει διαρκώς αυξημένες ανάγκες σε αίμα και στα παράγωγά του για να καλύψει τα περιστατικά του. Μόνο για κάθε άρρωστο με λευχαιμία υπολογίζεται ότι χρειάζονται πάνω από 50 μονάδες αίματος και αιμοπεταλίων.


Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο έχει διαρκώς την ανάγκη της βοήθειας των εθελοντών αιμοδοτών.

Έτσι είναι πάντα μεγάλη χαρά για το προσωπικό της Αιμοδοσίας η έλευση συλλόγων οι οποίοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικά το αίμα τους στην αιμοδοσία αλλά και η προσέλευση των ατομικών εθελοντών αιμοδοτών.

Το αίμα, χωρίς το οποίο το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, είναι ένα αρκετά πολύπλοκο όργανο/ιστός.


Ο μέσος ενήλικας διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και πέντε λίτρων αίματος (σχεδόν δέκα μονάδες). Μία μονάδα αίματος ,σαν αυτή που δίνουμε σε μία απλή αιμοδοσία, ζυγίζει περίπου 450 ml, ποσότητα η οποία δεν γίνεται αισθητή όταν τη δίνουμε αφού αναπληρώνεται γρήγορα  από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη.


Δεν υπάρχει γνωστό υποκατάστατο του αίματος και δεν μπορεί να παραχθεί στο εργαστήριο λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητας του.


Παρά το γεγονός ότι ο όγκος αίματος που μπορεί να χαθεί σε ένα ατύχημα, μπορεί προσωρινά να υποκατασταθεί από άλλες συνθετικές ουσίες, αυτές δεν περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά ικανά να διατηρήσουν στη ζωή τον άρρωστο.

Το αίμα του αιμοδότη μπορεί (και συχνά το κάνει) να κάνει τη διαφορά μεταξύ θανάτου και ζωής.


Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε το συγγενή ή το φίλο μας δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πώς θα βρούμε τώρα αίμα».

Μόνο η εθελοντική και η συστηματική προσφορά αίματος από τον πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις Αιμοδοσίες της χώρας, θα δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων των νοσοκομείων μας .


Να προσθέσουμε ότι στο Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Μεταξά γίνεται και λήψη αιμοπεταλίων.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ενημερωθεί σχετικά τηλεφωνώντας στο τμήμα αιμοδοσίας στο τηλέφωνο 2104511459.