ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΟΛΠ: Ξεφεύγει η κατάσταση – Ξήλωσαν την περίφραξη στο Λιμάνι!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ναυτεργάτες μέλη του ΠΑΜΕ "γκρέμισαν" τμήμα από την περίφραξη των λιμενικών εγκαταστάσεων του ΟΛΠ στις πύλες Ε-2 και Ε-4 στο λιμάνι του Πειραιά, στα σημεία απ’ όπου αναχωρούν τα πλοία για την Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές έκοψαν με τροχούς την περίφραξη και την έριξαν και στη συνέχεια αποχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τους λιμενικούς,  το ΠΑΜΕ είχε οργανώσει το απόγευμα συλλαλητήριο στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία "Γ. Καραϊσκάκης" και πορεία στο λιμάνι και σ' αυτήν συμμετείχαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ.  Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους,  διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και τη κοινωνική ασφάλιση, μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά και απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Σημειώνεται ότι το σχέδιο ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων ISPS στους προβλήτες από όπου αναχωρούν τα πλοία για την Κρήτη είχε επικαιροποιήσει πρόσφατα ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) με την τοποθέτηση ειδικής περίφραξης και κάμερες ασφαλείας. Πλέον επιβάτες και οχήματα που θα θελήσουν να επιβιβαστούν στα πλοία για την Κρήτη, υπόκεινται σε ελέγχους στις προβλήτες από την ασφάλεια του λιμανιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΟΚ: ΟΛΠ & COSCO καταστρέφουν το μοναδικό τοπίο της Πειραϊκής – Καμία αντίδραση από τον Δήμο Πειραιά

Τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς την Κρήτη είναι διεθνών πλόων και ανήκουν στην κατηγορία Α και στα συγκεκριμένα πλοία έχει εφαρμογή ο κώδικας ISPS, όπως πρέπει να έχει εφαρμογή και στις λιμενικές εγκαταστάσεις, δηλαδή τις προβλήτες που δέχονται αυτά τα πλοία. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω κώδικας εφαρμόζεται αυστηρά σε όλα τα τμήματα του εμπορικού λιμένα, αλλά και του τομέα της κρουαζιέρας, όπου είναι αδύνατη η πρόσβαση σε μη έχοντες τα κατάλληλα παραστατικά έγγραφα που προβλέπονται για την είσοδο-έξοδο από τις ελεγχόμενες ζώνες οι οποίες και εποπτεύονται από τον ΟΛΠ.

2

Έρευνα από το Λιμενικό

Προανάκριση για τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν άγνωστοι χθες το βράδυ στην περίφραξη του χώρου ελέγχου επιβατών που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι του Πειραιά ανάμεσα στις πύλες Ε-2 και Ε-4, διενεργείται από το 1ο Λιμενικό Τμήμα Πειραιά.
Ο υπεύθυνος ασφαλείας του λιμανιού εξέφρασε τον προβληματισμό του για το συγκεκριμένο γεγονός που σημειώθηκε, αναφέροντας ότι η διοίκηση του λιμένος πριν προχωρήσει στην εφαρμογή του ISPS στο συγκεκριμένο χώρο, που είναι και υποχρέωση βάσει των κανονισμών της ΕΕ, είχε διαβουλευθεί με τους χρήστες (ακτοπλοϊκές και μεταφορικές εταιρείες) και δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από κάποιον συγκεκριμένο φορέα. Τόνισε ότι κάποια άτομα στη διάρκεια διαδήλωσης στο λιμάνι κάποιοι έβγαλαν τροχούς από τα σακ βουαγιάζ και αφού έκοψαν και έριξαν την περίφραξη αποχώρησαν. Ανέφερε ότι το περιστατικό έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στο χώρο και το οπτικό υλικό μπορεί να προσκομιστεί στις λιμενικές ή δικαστικές αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης εφόσον ζητηθεί.
Στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ, ανέφεραν ότι οι ζημιές θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα, καθώς η εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων ISPS στους προβλήτες από όπου αναχωρούν τα πλοία για την Κρήτη θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά αφού στην περίπτωση μη τήρησής του υπάρχει κίνδυνος προστίμου για την Ελλάδα...