ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η έκρηξη στον Πειραιά που ξετύλιξε το κουβάρι της 17 Νοέμβρη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σαν σήμερα, 29 Ιουνίου 2002, συνελήφθη έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά ο Σάββας Ξηρός.

H βόμβα έσκασε στα χέρια του δίπλα από τα εκδοτήρια της «Hellas Flying Dolphins». 

Η έκρηξη αποτέλεσε αφετηρία για την εξάρθρωση της «17 Nοέμβρη» ενώ ο τραυματίας Σάββας Ξηρός, ήταν το κλειδί για την σύλληψη και την τελική καταδίκη αρκετών συντρόφων του στην εν λόγο οργάνωση αλλά όχι όλων.

Η ΔΡΑΣΗ
Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ξεκίνησε την δράση της την νύχτα της 23 Δεκεμβρίου 1975 με τη δολοφονία του «σταθμάρχη» της CIA στην Αθήνα, Pίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. 
Είχε 27 χρόνια δράσης με δολοφονικές επιθέσεις που προκάλεσαν 23 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, πολυάριθμες εκρήξεις βομβών, εκτοξεύσεις ρουκετών, ληστείες τραπεζών και αποστολή προκηρύξεων με τις πολιτικές της θέσεις σε εφημερίδες μετά από κάθε ενέργεια.

Τα κείμενα της συνήθως τα απέστελλαν προς δημοσίευση στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Η εφημερίδα Το Ποντίκι υπήρξε επίσης παραλήπτης προκηρύξεων της οργάνωσης. 

Στις 8 Ιουνίου 2000 μέλη της οργάνωσης 17Ν δολοφόνησαν τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στήβεν Σόντερς. 

Στα τέλη του Ιουνίου του 2002 μετά τον τραυματισμό, από πρόωρη έκρηξη μιας βόμβας, του Σάββα Ξηρού και την σύλληψη του, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να ανακαλύψει το οπλοστάσιο και να συλλάβει τα περισσότερα από τα μέλη της οργάνωσης.