ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Μεγάλη επιτυχία για την ημερίδα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με μεγάλη  επιτυχία  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο ΕΒΕΠ η Ημερίδα ενημέρωσης για το πρόγραμμα Eco-Commerce, που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς.

Το ECO-COMMERCE είναι ένα πρόγραμμα της ΕΣΕΕ που συγχρηματοδοτείται από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΚΤ) για την ενίσχυση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αναλάβουν δράσεις Πράσινης Επιχειρηματικότητας καθώς επίσης και δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Η φιλοσοφία του ECO-COMMERCE είναι να βοηθηθούν οι έμποροι και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τις τοπικές κοινωνίες, επιδεικνύοντας ευαισθησία στον φυσικό πλούτο της περιοχής και τις ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. 

Υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο: «Υποστήριξη Δράσεων Πράσινης Επιχειρηματικότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τις Εμπορικές Επιχειρήσεις» (Κωδικός ΟΠΣ: 296254) η οποία είναι ενταγμένη στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην διάρκεια της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Β. Κορκίδης Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και Ν. Μανεσιώτης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, ενώ ομιλητές ήταν η κ. Α. Σαμπάνη Δ/ντρια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, τα μέλη της γνωμοδοτικής Επιστημονικής Επιτροπής Eco-Commerce κ. . Γεωργακέλλος καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και η κ. Α. Γαλάνη επιστημονική σύμβουλος και ο κ. . Πρίφτης Δ/ντής του ΚΑΕΛΕ της ΕΣΕΕ και υπεύθυνος έργου.

Ο κ. Κορκίδης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τα εξής:
•    τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, εισόδου σε νέες αγορές και δημιουργία επιτυχημένων επιχειρηματικών συμφωνιών,
•    την ενίσχυση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού προφίλ της  επιχείρησης προς το ευρύ κοινό, τις αρμόδιες αρχές και τους δανειστές, συμβάλλοντας γενικότερα στη διαφημιστική προβολή της επιχείρησης,
•    τη μείωση λειτουργικών εξόδων μέσω των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης (ορθολογική κατανάλωση νερού, ενέργειας και καυσίμων, αντικατάσταση ενεργοβόρου ηλεκτρικού εξοπλισμού με εξοπλισμό νέας τεχνολογίας, κ.α.),
•    τη διεύρυνση Πελατειακής βάσης: Προσέλκυση και αύξηση του πελατολογίου που είναι ήδη ευαισθητοποιημένο σε πρωτοβουλίες Πράσινης Επιχειρηματικότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,
•    την υποστήριξη του τζίρου της επιχείρησης,
•    τη συμβολή στη δημιουργία ανθεκτικών επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης,
•    τη δημιουργία ευκαιριών για τοπικές συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (clusters) για την από κοινού αντιμετώπιση τοπικών θεμάτων, όπως αστικών αναπλάσεων, εξαγωγών τοπικών προϊόντων, κ.α.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ το Πρόγραμμα για  το Δήμο Πειραιά. Τα οφέλη αυτά είναι:
•    Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Δήμου και βελτίωση του περιβαλλοντικού του προφίλ. Υπόψη ότι από εδώ και πέρα η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος θα συνδέεται με τη χρηματοδότηση των Δήμων.
•    Οφέλη για την τοπική κοινωνία μέσω της ανάπτυξης δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
•    Δυνατότητα προβολής της περιοχής του, επωφελούμενος από την συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Στη συνέχεια, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην φιλοσοφία του προγράμματος που αφορά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αναλάβουν δράσεις Πράσινης Επιχειρηματικότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και εστίασαν στην σημαντικότητα του σκοπού του, που είναι να βοηθηθούν οι έμποροι και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τις τοπικές κοινωνίες, επιδεικνύοντας ευαισθησία στον φυσικό πλούτο της περιοχής και τις ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Επισημαίνοντας τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μια εμπορική επιχείρηση με την εφαρμογή του Eco-Commerce, όπως είναι η μείωση των λειτουργικών της εξόδων, η αναβάθμιση της εικόνας της στην τοπική κοινωνία, η διεύρυνση της πελατειακής της βάσης, η βελτίωση της περιβαλλοντικής της επίδοσης κ.ά., τονίστηκε η αναγκαιότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα όσο τον δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού μικρομεσαίων πειραϊκών εμπορικών επιχειρήσεων, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι οποίες μάλιστα εφόσον δηλώσουν συμμετοχή θα τύχουν δωρεάν συμβουλευτικής υποστήριξης, από ειδικούς συμβούλους, για την εφαρμογή των Κατευθυντήριων Γραμμών eco-commerce.

Σημειώνεται, ότι κάθε επιχείρηση που θα ολοκληρώνει το πρόγραμμα, πέραν από την πιστοποίηση και το σήμα ποιότητας που θα αποκτά, θα λαμβάνει και χρηματική επιβράβευση.

Διαβάστε επίσης:

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ημερίδα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων