ΠΡΟΣΟΧΗ: Έτσι δρουν στον Πειραιά οι «δολοφόνοι των αγγελιών»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τους «δολοφόνους των αγγελιών» έχει βάλει στο στόχαστρο η ΕΛ.ΑΣ., την ίδια ώρα που δίνει συμβουλές στους πολίτες για να αποφύγουν τις εγκληματικές επιθέσεις από κακοποιούς οι οποίοι τους προσεγγίζουν μέσω ενοικιαστηρίων, καταχωρίσεων στα...ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο.

Η εξιχνίαση από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής τριών δολοφονιών που σημειώθηκαν στον Πειραιά και στα Εξάρχεια με θύματα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και μία Φιλιππινέζα, όπως και άλλες εγκληματικές επιθέσεις όπου η Αστυνομία εντόπισε τους δράστες, αποκαλύπτουν μια νέα μέθοδο των εγκληματιών να εντοπίζουν, να παραπλανούν και ενίοτε να σκοτώνουν τα θύματά τους.


Έλληνες αλλά και αλλοδαποί κακοποιοί τριγυρνούν σε γειτονιές, κυρίως πολυσύχναστων περιοχών, και καταγράφουν τα εκατοντάδες λόγω της κρίσης ενοικιαστήρια ή διαβάζουν τις μικρές αγγελίες σε εφημερίδες.


Απώτερος στόχος τους είναι, με επίκληση του υποτιθέμενου ενδιαφέροντός τους για ενοικίαση του σπιτιού, για αγοραπωλησίες ειδών κτλ. από πολίτες ή ακόμη και για ανεύρεση εργασίας, να προσεγγίσουν ανυποψίαστους ανθρώπους.

Η τεχνική


Οπως αναφέρουν προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «στην περίπτωση της δολοφονίας του ηλικιωμένου ζευγαριού, 60 και 63 ετών, τα πτώματα των οποίων είχαν βρεθεί το μεσημέρι της 13ης Σεπτεμβρίου 2012 μέσα σε δύο διαμερίσματα στην πολυκατοικία όπου διέμεναν στην οδό Καλλέργη στον Πειραιά, αλλά και στο έγκλημα που είχε διαπραχθεί στις 9 Μαΐου στα Εξάρχεια, όταν τρεις Μαροκινοί λήστεψαν και σκότωσαν μια 82χρονη Φιλιππινέζα, η μέθοδος ήταν σχεδόν η ίδια.

Οι κακοποιοί επειδή ξέρουν ότι ο κόσμος δεν ανοίγει πλέον τις πόρτες του σπιτιού του σε αγνώστους ή ότι σε μια δυναμική ληστρική επίθεση μπορεί να γίνουν αντιληπτοί από περιοίκους και επομένως υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού τους, προσπαθούν να βρουν το "αντικλείδι" μέσω των αγγελιών.

Τηλεφωνούν από κινητό - που είναι βεβαίως καταχωρισμένο σε άλλα ονόματα - σε εκείνους που ενοικιάζουν σπίτια ή ζητούν άλλες συναλλαγές, δείχνουν το τάχα έντονο ενδιαφέρον τους και προσπαθούν να ανιχνεύσουν τους στόχους τους. Απ' ό,τι έχουμε διαπιστώσει, κύριο μέλημά τους είναι να εντοπίσουν μέσω των τηλεφωνικών κλήσεων ηλικιωμένους ανθρώπους που διαμένουν στο ίδιο κτίριο όπου βρίσκεται το υπό ενοικίαση διαμέρισμα. Οταν ακούνε φωνές γερόντων, που είναι και πιο ευάλωτοι, ζητούν ευγενικά συνάντηση.

Ωστόσο στη διάρκεια των συζητήσεων μιλούν για ενδεχόμενη καθυστέρησή τους στο ραντεβού και ανησυχούν τάχα για το ότι θα επιτείνουν την αναμονή των ιδιοκτητών των σπιτιών. Σκοπός τους είναι να εκμαιεύσουν πληροφορίες για το αν αυτοί βρίσκονται στο ίδιο κτίριο και πού βρίσκεται το σπίτι όπου διαμένουν, το οποίο βεβαίως είναι ο στόχος τους. Επιπλέον με την ίδια τεχνική και μέσω υποτιθέμενων παζαριών και της οικειότητας που αποκτάται επιχειρούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτή την περίπτωση είναι και οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, οι οποίοι αναλαμβάνουν κατόπιν συνεννοήσεων την παρουσίαση σπιτιών που είναι υπό ενοικίαση».

Συστάσεις
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, και στην περίπτωση δύο ακόμη δολοφονιών φαίνεται ότι οι δράστες προσέγγισαν τα θύματά τους ως ενδιαφερόμενοι, τάχα αποκρινόμενοι σε αγγελίες που είχαν βάλει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα στελέχη των διωκτικών αρχών δίνουν σειρά συστάσεων, όπως το να καταγράφουν πλήρως και να διασταυρώνουν τα στοιχεία των ατόμων που τους ζητούν ραντεβού για να δουν τα υπό ενοικίαση σπίτια.

Οταν έρχεται η ώρα να ανοίξουν τις πόρτες τους στους υποψήφιους ενοικιαστές και να παρουσιάσουν τα διαμερίσματα, να μην είναι μόνοι τους - κυρίως οι ηλικιωμένοι - αλλά και να συνοδεύονται από ένα-δύο τουλάχιστον άτομα. Στις περιπτώσεις αυτές, αν έχουν τη δυνατότητα, να κλείνουν δύο-τρία ραντεβού την ίδια ώρα σε διάφορους ενδιαφερομένους, έτσι ώστε η παρουσία πραγματικών υποψηφίων ενοικιαστών να αποθαρρύνει εκείνους που έχουν σχεδιάσει ληστρική επίθεση.

Οι αστυνομικοί συνιστούν επίσης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις τηλεφωνικές, τουλάχιστον αρχικές, συζητήσεις τους με τους υποψήφιους ενοικιαστές να μην αναφέρουν οποιοδήποτε στοιχείο για τον τόπο διαμονής τους, για τα οικονομικά τους ή άλλη πληροφορία που θα υποβοηθήσει τυχόν εγκληματικά σχέδια. Εφιστούν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή σε περίπτωση αγγελιών για πωλήσεις αντικειμένων, για μεμονωμένες συνεντεύξεις εν όψει επαγγελματικών συνεργασιών κ.ο.κ.



Πηγή: tovima