Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος πετάει στον Καιάδα τους καθηγητές ΑΜΕΑ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ανάλγητο κράτος: Με ένα νέο νομοσχέδιο ντροπή για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, η κυβέρνηση καταργεί την προτεραιότητα 20% για ΑμεΑ εκπαιδευτικούς.


Είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίσοι και απέναντι στους νόμους; Ναι στη θεωρία, αλλά όχι και στην πράξη. Την ώρα που οι μαθητές με αναπηρία δε μπορούν να μετακινηθούν για να πάνε στα σχολεία τους, με σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας αφ' ενός μεν «κατακρεουργεί» το Σύνταγμα, αφ' ετέρου με ένα νέο νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στην ειδική εκπαίδευση και στέλνει στον «καιάδα» εκπαιδευτικούς ΑμεΑ.

Όπως καταγγέλλουν στο NEWSBOMB καθηγητές ΑμεΑ, το νέο αυτό νομοσχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση στις 17 Απριλίου και αναμένεται να ψηφιστεί το προσεχές διάστημα, είναι καταστροφικό για τους ανθρώπους αυτούς.

Γιατί; Διότι καταργεί την προτεραιότητα 20% ΑμεΑ εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων που είχαν έναντι των άλλων συναδέλφων τους δίχως προβλήματα υγείας και τους δίνει μόνον τρία μόρια για την αναπηρία τους. Επιπλέον για να πάρουν οι καθηγητές αυτοί τα επιπλέον τρία μόρια, βασική προϋπόθεση είναι να έχουν διά βίου αναπηρία 67% και άνω.

Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο ορίζει πως εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνική λειτουργοί κλπ) που πάσχουν από δια βίου αναπηρία 67% με απώλεια όρασης ή απώλεια ακοής ή τετραπληγίας θα διορίζονται, θα αποσπώνται ή θα παίρνουν μετάθεση μόνο στις σχολικές μονάδες που αφορούν μαθητές με τις ίδιες αναπηρίες με μία προτεραιότητα 30% ανά κλάδο και ειδικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ο κωφός και ο βαρήκοος θα πηγαίνει μόνον σε σχολεία κωφών, ο τυφλός στα σχολεία τυφλών και ο τετραπληγικός στα σχολεία κινητικά αναπήρων.

Πόσο μυαλό μπορεί να διαθέτουν οι συντάκτες του νέου νομοσχεδίου άραγε; Είναι σαφές ότι η ένταξη των ΑμεΑ στον γενικό πίνακα δίχως την προτεραιότητα του 20% που συνεπάγεται πολύ χαμηλότερη λίστα μοριοδότησης θα οδηγήσει σε αποσπάσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών ΑμεΑ σε επαρχιακές σχολικές μονάδες μακριά από νοσοκομεία, προσωπικούς γιατρούς κτλ.

Σε επείγουσα επιστολή διαμαρτυρίας (ΕΔΩ) προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, γίνεται λόγος για «κραυγαλέο παράδειγμα άνισης μεταχείρισης και καταστρατήγησης διατάξεων του αναθεωρημένου Συντάγματος της χώρας, όπως το άρθρο 4 (ισονομία ελλήνων πολιτών) κτλ.

Στη συγκεκριμένη επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Θ. Βαρδακαστάνης και ο αντιπρόεδρος Χρ. Νάστας μεταξύ άλλων, διαβάζουμε: «Γιατί οι ιθύνοντες των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας συνεχίζουν να αγνοούν μοντέλα εκπαιδευτικής πολιτικής ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η γειτονική Ιταλία στην οποία δεκαετίες τώρα οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία εντάσσονται σε ισότιμη βάση και διδάσκουν στα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης;»

Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την επιθυμία του υπουργείου να πετάξει εκτός της Εκπαίδευσης τους καθηγητές ΑμεΑ αφορά και στον επίμαχο όρο «δια βίου» αναπηρία.

Καταργείται ουσιαστικά το δικαίωμα πολλών εκπαιδευτικών να κάνουν αίτηση για διορισμό καθώς κάποιες κατηγορίες ΑμεΑ δε διαθέτουν το «δια βίου» στις γνωματεύσεις τους. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) «λειτουργούν με τρόπο φειδωλό», μας λένε οι άνθρωποι.

Σε ότι αφορά δε το στοιχείο του αποκλεισμού των κωφών/βαρήκοων, των τυφλών και τετραπληγικών εκπαιδευτικών, αυτό χαρακτηρίζεται ως το πλέον «αναχρονιστικό μέτρο» που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Αρκεί κάποιος να δει πόσα σχολεία κωφών, τυφλών και κινητικά αναπήρων υπάρχουν στη χώρα μας. Ελάχιστα. Δηλαδή τι; Στον Καιάδα της ανεργίας με συνοπτικές διαδικασίες!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι στην Επιτροπή «σοφών» για τη σύνταξη του νέου νομοσχεδίου, δεν υπάρχει θέση για κάποιον Εκπρόσωπο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία παρά το αγωνιώδες αίτημα της Συνομοσπονδίας.

Είμαστε τελικά όλοι οι άνθρωποι ίσοι απέναντι στους νόμους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα;

Πηγή: Newsbomb.gr