ΔΕΙΤΕ: Αυτά είναι τα έργα που αλλάζουν τον Πειραιά!


Πολλές φορές έχω γράψει και ξαναγράψει ότι ο Πειραιάς αλλάζει, σε σημείο που ίσως καταντά και κουραστικό! Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.


Το γράφω εδώ και μήνες, άρα δεν μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει για προεκλογική στρατευμένη αρθρογραφία.

Μάλιστα τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Πασαλιμανιού, όταν μήνες πριν την αναγέννησή του, μέσω του Piraeuspress.gr είχαμε προαναγγείλει τη μεγάλη αλλαγή, όπως και έγινε!


Πρόκειται για τα έργα υποδομών που θα μετατρέψουν τον Πειραιά στην πιο ελκυστική και λειτουργική πόλη-λιμάνι της Ελλάδας και όχι μόνο.
Είναι τα έργα που θα κάνουν τον Πειραιά προνόμιο ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.
Τα έργα που θα αλλάξουν ριζικά την όψη του Πειραιά και θα τον περάσουν στη νέα εποχή.
Έργα τα οποία δεν υλοποιούνται σε μια μέρα, ένα μήνα ή ένα χρόνο, αλλά σε βάθος 5ετίας όπως είναι λογικό.
Έργα τα οποία έχουν ως βασικούς άξονες στρατηγικής, τη ναυτιλία, τον τουρισμό-κρουαζιέρα,τις νέες τεχνολογίες και τον αθλητισμό, πάντα σε απόλυτο συνδυασμό με την καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών.

Ποια είναι αυτά τα έργα όμως; Ποια έργα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και ποια θα ξεκινήσουν και θα υλοποιηθούν σε βάθος πενταετίας;


1. Ανάπλαση παραλιακού μετώπου από τον Άγιο Διονύση έως και τον Άγιο Νικόλαο (είσοδος κρουαζιέρας).

Περιλαμβάνει ανακατασκευή οδοστρώματος, πεζοδρομίων, πρασίνου, αλλαγή προσόψεων κτιρίων και βελτίωση φωτισμού. Αφορά σε όλο το παραλιακό μέτωπο και δυο στενά από πάνω, συμπεριλαμβανομένης και της Τρούμπας.
Το μεγαλύτερο δημοτικό έργο που έχει υλοποιηθεί στον Πειραιά προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

2. Πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος στις παλιές γραμμές του τρένου, από τη Λεύκα μέχρι τον Άγιο Διονύση.Έχει εγκατασταθεί εργολάβος και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

3. Ξύλινος πεζόδρομος και επέκταση ποδηλατόδρομου στην Πειραϊκή.Σκοπός είναι η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από τον Πειραιά μέχρι το Παλαιό Φάληρο, μέσω Πειραϊκής, Πασαλιμανιού, Μικρολίμανου-ΣΕΦ, με κατάληξη το Παλαιό Φάληρο.

4. Κατασκευή του μεγαλύτερου παιδότοπου της Αττικής στον περιβάλλοντα ΣΕΦ.5. Έμφαση στις αθλητικές υποδομές για εξυπηρέτηση αναγκών ερασιτεχνικών σωματείων και δημοτών.

Κατασκευή ή ανακατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου στον Άγιο Διονύση, στο ΣΕΦ, στα Καμίνια και στο πρώην 5ο ΚΤΕΛ στην Παλιά Κοκκινιά.

Κατασκευή στίβου με διεθνή πρότυπα και ανακατασκευή γηπέδων μπάσκετ που έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες.


6. Κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Δύσκολο, δαπανηρό και χρονοβόρο έργο που αποσκοπεί στην ελάφρυνση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της πόλης.
Έργο με αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το υπέδαφος του Πειραιά κρύβει αρχαίους θησαυρούς σπιθαμή προς σπιθαμή.
Σημαντικό ρόλο βέβαια θα παίξει και η έλευση του ΜΕΤΡΟ που επιταχύνθηκε ύστερα από πιέσεις της παρούσας δημοτικής αρχής.

7. Υπογειοποίηση γραμμών ΗΣΑΠ και Λεωφόρου Ποσειδώνος.Έργα πνοής που έχουν συμφωνηθεί και θα δώσουν οριστική λύση στο κυκλοφοριακό του Πειραιά, ιδιαιτέρως κατά τους θερινούς μήνες. 
Οι μελέτες έχουν ωριμάσει και η πολιτική βούληση υπάρχει από την κεντρική εξουσία.
Έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

8. Πύργος του Πειραιά ως διεθνές επιχειρηματικό πάρκο με άξονες τη ναυτιλία, την κρουαζιέρα και τις νέες τεχνολογίες.Στόχος η προσέλκυση του ενδιαφέροντος διεθνών κολοσσών και βέβαια ξένων επενδύσεων, στο λιμάνι του Πειραιά.

9. Το ιστορικό ρολόι του Πειραιά θα ανεγερθεί στο ίδιο σήμειο!Έργο τόσο πραγματικής όσο και συμβολικής σημασίας, μιας και θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση του Πειραιά σε όλους τους τομείς.

10. Ισχυρή συμμαχία Δημοτικής Αρχής-Εργαζομένων-Δημοτών.Αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο έργο της Δημοτικής Αρχής, καθώς μέσω της ισχυρής αυτής συμμαχίας εξασφαλίστηκε η ενότητα και η συνοχή στον Πειραιά, λύθηκε το πρόβλημα της καθαριότητας που για δεκαετίες ταλαιπωρούσε τον Δήμο και δόθηκε στήριξη σε όλους τους κοινωνικά αδυνάτους συμπολίτες μας (στέγη, φαγητό, γιατρός, φάρμακα) με σεβασμό πάντα στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Αυτό είναι και το »έργο» που εγγυάται την επιτυχή πορεία της Δημοτικής Αρχής Μιχαλολιάκου προς την αλλαγή σε βάθος πενταετίας.

Ο Πειραιάς αλλάζει, ο Πειραιάς γυρίζει σελίδα και αυτό είναι γεγονός.
Ο Πειραιάς αποκτά τη θέση που του πρέπει.
Και εμείς γνωρίζουμε, θέλουμε και μπορούμε φέρουμε την αλλαγή.
Σαν απλός δημότης θεωρώ ότι πρέπει αυτή η Δημοτική Αρχή να έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το οραματικό της πλάνο για τον Πειραιά, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί στα 3,5 χρόνια που πέρασαν, έκανε παραπάνω από αυτά που υποσχέθηκε… και αυτό λέει πολλά!