Πειραιάς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021… Η μεγάλη ευκαιρία!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η επιδίωξη να είναι ο Πειραιάς η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, αποτελεί έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους της Δημοτικής Αρχής Μιχαλολιάκου και του συνδυασμού «Μας Ενώνει ο Πειραιάς».

...του Σαράντου Ευσταθόπουλου

Για αυτόν τον στόχο, η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής το Δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκοάρχισε  να δουλεύει ήδη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο συστηματικά.

Από την ίδρυση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει τρεις φορές τη διοργάνωση: το 1985, οπότε και ξεκίνησε ο θεσμός, στην Αθήνα, το 1997 στη Θεσσαλονίκη και το 2006 στην Πάτρα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Πολιστική Πρωτεύουσα εμφανίζει ένα παράδοξο: είναι ταυτόχρονα ο πιο επιτυχημένος και ο πιο αποτυχημένος πολιτιστικός θεσμός

Ο πιο επιτυχημένος, γιατί πολλές πόλεις θέλουν να φιλοξενήσουν το θεσμό και είναι διατεθειμένες να δαπανήσουν τεράστια ποσά τόσο για τη διεκδίκηση, όσο και για την υλοποίηση του έργου. 

Ταυτόχρονα όμως και ο πιο αποτυχημένος θεσμός, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η όλη επένδυση αναλώνεται σε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποτυγχάνοντας να δημιουργήσει πολιτιστικούς θεσμούς και υποδομές, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως παρακαταθήκη για την πόλη και ως μοχλοί βιώσιμης ανάπτυξης. 

Δυστυχώς και οι τρεις ελληνικές περιπτώσεις ανήκουν μάλλον στη δεύτερη κατηγορία, αφού μετά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, οι πόλεις που φιλοξένησαν τη διοργάνωση δεν κατάφεραν να βγουν ουσιαστικά βελτιωμένες από την όλη διαδικασία, ενώ ο θεσμός δεν άφησε πίσω του ισχυρές πολιτιστικές υποδομές, οι οποίες να υπάρχουν μέχρι σήμερα και να αποτελούν σημεία αναφοράς για την πόλη και παράγοντες τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Υπάρχουν, ωστόσο, και παραδείγματα στα οποία, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έγινε αφορμή να αλλάξουν κάποιες πόλεις ριζικά, βελτιώνοντας σημαντικά τόσο την ποιότητα ζωής, όσο και την οικονομία τους

Τέτοια είναι η περίπτωση της Γλασκώβης, η οποία φιλοξένησε το θεσμό στη δεκαετία του 1990 και κατάφερε, μέσα από τη διαδικασία διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, να μεταμορφωθεί.

Στον Πειραιά, είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τέτοια παραδείγματα και να πετύχουμε, μαζί με τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, μια πραγματική αναγέννηση της πόλης μας

Μια αναγέννηση που θα τονώσει την οικονομία της πόλης, θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, θα αναπτύξει τομείς της οικονομίας όπως οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και η τεχνολογία και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Πειραιά.

Το σημαντικότερο είναι, ότι αυτή η διαδικασία θα είναι προϊόν ενεργού συμμετοχής των πολιτών και των κατοίκων του Πειραιά. 

Οι αξίες, το όραμα και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα προκύψουν οργανικά μέσα από τις ιδέες, τις προτάσεις και τις ανάγκες των πολιτών και των κατοίκων της πόλης μας

Γιατί ο Πειραιάς έχει αυτή τη δύναμη, τη δύναμη να μας ενώνει όλους.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδότης Piraeus Press
Αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών & Ηλ. Διακυβέρνησης Πειραιά
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραια

Γεννήθηκα το 1982 στον Πειραιά όπου εξακολουθώ να διαμένω και να εργάζομαι. Σπούδασα Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Είμαι Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με καθήκοντα Αντιδημάρχου Νέων Τεχνολογιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και εκδότης του ειδησεογραφικού site PiraeusPress.gr με ειδήσεις από τον ευρύτερο Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. 
Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό "ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ" του Βασίλη Μιχαλολιάκου.





ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΔΩ 


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αντιδήμαρχος Πρασίνου &Περιβάλλοντος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραια

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και εργάζομαι στον Πειραιά.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και Εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών, εν ενεργεία Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, μέλος στην Ποιότητα Ζωής, μέλος του ΟΠΑΝ και μέλος εκτίμησης ακινήτων του Δήμου Πειραιά, Πρόεδρος Παιδείας στο 5ο διαμέρισμα, Αντιπρόεδρος στους εκπαιδευτές οδηγών, μέλος της Ομοσπονδίας Ελλάδος και θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό "ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ" του Βασίλη Μιχαλολιάκου.


ΒΡΕΣ ΜΕ ΣΤΟ FACΕBOOK