ΖΑΝΝΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Διεθνές βραβείο για τους μαθητές!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το 1o  Βραβείο κατέκτησε το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο στο διαγωνισμό σχεδίασης πρωτότυπου βιομηχανικού προϊόντος που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, με την επαναστατική πρόταση των μαθητών του για το  "i-MED: A smart medical bracelet... that will revolutionize medical treatment".

Το βραβείο απονεμήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου "Industrial Technologies 2014" που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, 9 - 11 Απριλίου 2014, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του ΥΠΑΙΘ και της Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ε.Ε., και ειδικότερα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Industrial Technologies for Schools” που αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με τις σύγχρονες βιομηχανικές τεχνολογίες και στην ενεργό συμμετοχή τους σε διεθνή συνέδρια. 
Το i-MED σχεδιάστηκε ως ένα ιατρικό βραχιόλι υψηλής τεχνολογίας το οποίο φορούν οι ασθενείς κατά την προσέλευσή τους στο κέντρο επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, αλλά και ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων, για να αποτυπωθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο η κατάσταση της υγείας τους και να ενημερωθεί αυτόματα το ιατρικό τους αρχείο στο νοσοκομείο.

Η συσκευή σχεδιάστηκε να αποτυπώνει σε μικροσκοπικές οθόνες τα ζωτικά σημεία του ασθενούς (καρδιακός ρυθμός, αρτηριακή πίεση, επίπεδα οξυγόνου και γλυκόζης στο αίμα, κ.ά.) με μη επεμβατικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες, αλλά και να πραγματοποιεί πιο σύνθετα βιοχημικά τεστ παίρνοντας μικρή ποσότητα αίματος, ώστε να είναι δυνατή η ταχεία εκτίμηση της σοβαρότητας του περιστατικού. Ο σχεδιασμός στηρίχθηκε σε πρόσφατες τεχνολογικές ανακαλύψεις, όπως η ανάπτυξη των ελαστικών οθονών (flexible screens) και του V-chip, που μπορεί να πραγματοποιήσει αποτελεσματικά βιοχημικά τεστ με μια μικρή σταγόνα αίματος, οδηγώντας έτσι σε μια ρεαλιστική πρόταση νέου προϊόντος που στηρίζεται σε βιβλιογραφικά δεδομένα.

Με τη χρήση του i-MED εκτιμάται ότι θα αποσυμφορηθούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων, αφού τα σοβαρά περιστατικά θα εξετάζονται αμέσως, ενώ τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά θα δρομολογούνται για εξέταση σε εξωτερικά ιατρεία σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Έτσι θα εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι από το σύστημα Υγείας (αφού ακόμη και μια απλή θεραπεία για πονόλαιμο στα επείγοντα κοστίζει 3 ή 4 φορές περισσότερο από ότι σε ένα εξωτερικό ιατρείο), οι οποίοι μπορούν να διατεθούν στην έρευνα ή στον εκσυγχρονισμό του νοσοκομειακού εξοπλισμού.

Η ιδέα του i-MED επιλέχθηκε για επεξεργασία μεταξύ πολλών άλλων ιδεών των μαθητών, με ψηφοφορία που έγινε στην ομάδα, ενώ οι επιβλέποντες καθηγητές ενθάρρυναν να εμπλουτιστεί ο σχεδιασμός της συσκευής με ιδέες όλων των μαθητών, όπως με αισθητήρα GPS (χρήσιμο για ασθενείς που πάσχουν από άνοια), ασύρματη φόρτιση μπαταριών, αποτύπωση της ιδέας με τεχνικό σχέδιο, κ.ά. Οι επιβλέποντες φρόντισαν επίσης να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία των μαθητών με συχνή καθοδήγηση και ουσιαστική βοήθεια στις επιλογές τους, μένοντας παρόλ’ αυτά στο παρασκήνιο της εργασίας. Η νικηφόρα ομάδα συγκροτήθηκε από μαθητές και καθηγητές των ομίλων Μαθηματικών-Πληροφορικής, Μικροβιολογίας - Βιοτεχνολογίας και Ρομποτικής που λειτουργούν τη φετινή χρονιά στο Ζάννειο Λύκειο και χρειάσθηκε εντατική εργασία τριών μηνών για να ολοκληρωθεί.

Η επιτυχία δικαιώνει τόσο την παράδοση του Ζαννείου (ήδη από τη δεκαετία του 1950) στις τεχνολογικές σπουδές, αλλά και τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας Industrial Technologies for Schools, με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Γ. Χρυσολούρη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστή το στέλεχος του Εργαστηρίου Δρ. Δ. Μαυρίκιο, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές και καθηγητές μας να αναδείξουν την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου του Ζαννείου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ




Εκδότης Piraeus Press
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραια

Γεννήθηκα το 1982 στον Πειραιά όπου και εξακολουθώ να διαμένω και να εργάζομαι. Σπούδασα Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, έχω διατελέσει Αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εργάζομαι ως Σύμβουλος του Προέδρου του ομίλου DPG Group of Companies, διατηρώ το ειδησεογραφικό site PiraeusPress.gr με ειδήσεις από τον ευρύτερο Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό "ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ" του Βασίλη Μιχαλολιάκου.




ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΔΩ 


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αντιδήμαρχος Πρασίνου &Περιβάλλοντος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραια

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και εργάζομαι στον Πειραιά.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και Εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών, εν ενεργεία Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, μέλος στην Ποιότητα Ζωής, μέλος του ΟΠΑΝ και μέλος εκτίμησης ακινήτων του Δήμου Πειραιά, Πρόεδρος Παιδείας στο 5ο διαμέρισμα, Αντιπρόεδρος στους εκπαιδευτές οδηγών, μέλος της Ομοσπονδίας Ελλάδος και θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό "ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ" του Βασίλη Μιχαλολιάκου.


ΒΡΕΣ ΜΕ ΣΤΟ FACΕBOOK