Δράσεις για ενδεχόμενη εκδήλωση σεισμών και δασικών πυρκαγιών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με αντικείμενο τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων προερχόμενων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, στο Κεντρικό κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά επί της οδού Ακτή Ποσειδώνος 14-16, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας σε κοινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Για το πρώτο θέμα - ενδεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας - δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση:


  • Στην ολοκλήρωση της διενέργειας του προσεισμικού – πρωτοβάθμιου ελέγχου δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης κτιρίων.
  • Στον προσδιορισμό ή επανέλεγχο υπαίθριων χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού μετά από σεισμό καθώς και ικανών χώρων για υποδοχή και διαβίωση των πληγέντων.
  • Στην καταγραφή όλων των επιχειρησιακών ετοίμων πόρων (ανθρώπινο δυναμικό και μέσα) με την κατάρτιση και τήρηση καταλόγου Πολιτικής Προστασίας ανά Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα.
  • Στο σχεδιασμό και στην οργάνωση επιχειρησιακών ασκήσεων επί χάρτου ή πεδίου για Σεισμό, με τις οποίες επιτυγχάνεται η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, έλεγχος υφιστάμενων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση εμπλεκομένων κ.α
  • Στο σχεδιασμό και στις διαδικασίες που αφορούν μεταβατική στέγαση των πληγέντων (άμεση και προσωρινή στέγαση) ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού.


Για την αντιμετώπιση πυρκαγιών τέθηκαν δύο σημαντικοί παράμετροι:


  • Η ανάγκη προστασίας του δασικού πλούτου, μέσω της εφαρμογής των αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών από πιθανές φυσικές καταστροφές.
  • Η επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών με άμεσο αποτέλεσμα πρόκλησης έντονων μορφών εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων.


Επίσης, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά δεν υπάρχουν εκτεταμένα δάση αλλά αρκετά άλση, πάρκα και μικρές δασικές εκτάσεις όπως στην περιοχή της Χωράφας, την δασική έκταση του όρους Αιγάλεω κ.α όπου χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και πρόληψης.


Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου καθορίζεται για φέτος από την 01/05/2014 μέχρι 31/10/2014.


Οι κύριοι άξονες των τοποθετήσεων αφορούσαν:


  • Το πρόγραμμα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις προς διευκόλυνση του έργου καταστολής.
  • Το πρόγραμμα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά με απομάκρυνση μέρους ή συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας.
  • Την ενημέρωση του κοινού για την λήψη μέτρων προστασίας από τους κινδύνους.
  • Την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάσικές εκτάσεις σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος πυργαγιάς θεωρείται υψηλός.
  • Την μέγιστη σημασία συμμετοχής εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών.
  • Την αποφυγή λειτουργίας χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και χωματερών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ




Εκδότης Piraeus Press
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραια

Γεννήθηκα το 1982 στον Πειραιά όπου και εξακολουθώ να διαμένω και να εργάζομαι. Σπούδασα Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, έχω διατελέσει Αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εργάζομαι ως Σύμβουλος του Προέδρου του ομίλου DPG Group of Companies, διατηρώ το ειδησεογραφικό site PiraeusPress.gr με ειδήσεις από τον ευρύτερο Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό "ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ" του Βασίλη Μιχαλολιάκου.




ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΔΩ 


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αντιδήμαρχος Πρασίνου &Περιβάλλοντος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραια

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και εργάζομαι στον Πειραιά.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και Εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών, εν ενεργεία Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, μέλος στην Ποιότητα Ζωής, μέλος του ΟΠΑΝ και μέλος εκτίμησης ακινήτων του Δήμου Πειραιά, Πρόεδρος Παιδείας στο 5ο διαμέρισμα, Αντιπρόεδρος στους εκπαιδευτές οδηγών, μέλος της Ομοσπονδίας Ελλάδος και θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό "ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ" του Βασίλη Μιχαλολιάκου.


ΒΡΕΣ ΜΕ ΣΤΟ FACΕBOOK