ΖΤΕ: Σήμερα τα μεγάλα εγκαίνια στο Λιμάνι του Πειραιά παρουσία του Πρωθυπουργού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ξεκινά σήμερα και επίσημα την λειτουργία του το νέο διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) της κινεζικής ZTE Corporation, που φιλοξενείται στους χώρους της θυγατρικής της Cosco στον Πειραιά, με την τελετή εγκαινίων να γίνεται παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η ZTE θα συγκεντρώνει στο Ικόνιο τα προϊόντα της που εισάγονται από την Ασία και θα τα προωθεί από εκεί μέσω των ελληνικών σιδηροδρόμων στην ευρωπαϊκή αγορά. Στα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία εδώ κέντρου συντήρησης και επισκευής για όλες τις συσκευές προλειαίνοντας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το έδαφος για τη δημιουργία και κέντρου συναρμολόγησής τους.
 
Ο κινεζικός όμιλος ZTE Corporation είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής παγκοσμίως συσκευών κινητών τηλεφώνων και ο πέμπτος μεγαλύτερος στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού υλικού. Η επιλογή του Πειραιά βασίστηκε πάνω στο διαμεταφορικό μοντέλο που έχει διαμορφώσει η Cosco το οποίο και αξιοποιεί τις υποδομές της θυγατρικής της, Piraeus Container Terminal, και την σιδηροδρομική τους διασύνδεση με το εθνικό και μέσω αυτών με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Μέχρι πρότινος ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς με τα προϊόντα της ZTE γινόταν μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία.
 
Το κέρδος για όσες πολυεθνικές, όπως η ZTE και πριν από αυτήν η Hewlett Packard, επιλέγουν αυτή την όδευση προσμετράται σε χρόνο. Μεταφέροντας τα προϊόντα τους μέσω του ελληνικού σιδηροδρόμου εκτιμάται ότι μπορεί να έιναι στην κεντρική Ευρώπη σε εως και οκτώ ημέρες λιγότερες σε σχέση με την είσοδο των προϊόντων από τα βόρεια λιμάνια της Ευρώπης. Για παράδειγμα, από την Σαγκάη εως την Πράγα μέσω των βόρειων λιμανιών της Ευρώπης όπως το Ρότερνταμ, το Αμβούργο ή η Αμβέρσα ο συνολικός χρόνος μεταφοράς είναι της τάξης των 45 ημερών. Μέσω του Πειραιά ο χρόνος μειώνεται σε 37 μέρες όπως έδειξαν και τα πολλά πιλοτικά δρομολόγια που εχουν πραγματοποιήσει τόσο αυτές όσο και άλλες εταιρείες.
 
Η υιοθέτηση του Πειραιά από τον κινεζικό όμιλο, είχε ασφαλώς πρεσβευτή την Cosco, αλλά εντάχθηκε στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων που διαμόρφωσε το ταξίδι Σαμαρά στο Πεκίνο πέρυσι την Άνοιξη του 2012 και επισφραγίσθηκε με την επίσκεψη στο Μαξιμου του πρόεδρου της ZTE, Hou Weigui τον Οκτώβριο. Την έλευση της ZTE από την Κίνα στην Αθήνα ακολουθεί και αυτή της ομοεθνούς της τηλεπικοινωνιακής, Huawei που επίσης λειτουργεί πιλοτικά κέντρο διανομής στον Πειραιά.
 
Η ΖΤΕ Corporation ιδρύθηκε το 1985 με την ονομασία Zhongxing Semiconductor Co. Ltd αλλά μετονομάσθηκε σε ZTE Corporation το 1997. Εκτός από την Κίνα, διαθέτει παραγωγικές μονάδες μεταξύ άλλων χωρών και σε Ινδία και Βραζιλία ενώ είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ (η κεφαλαιοποίησή της είναι της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ) και του Σενζέν.

Πηγή: capital.gr
Αρθρογράφος: Ηλίας Μπέλλος