Πρόγραμμα στήριξης 70 ανέργων στον Πειραιά – Δείτε ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πρόγραμμα στήριξης 70 ανέργων και νέων επιστημόνων για την δημιουργία ατομικών ή και συνεταιριστικών επιχειρήσεων αρχίσει να «τρέχει» από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ», που εδρεύει στο κτήριο του ΕΒΕΠ, στην οδό Λουδοβίκου 1, στον Πειραιά.

Στόχος της παρέμβασης είναι η προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης 70 ανέργων και νέων επιστημόνων του Δήμου Πειραιά, μέσω της παροχής ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δράσεων, αξιοποιώντας αφενός τις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί η μετεξέλιξη του Πειραιά από βιομηχανική περιοχή σε σύγχρονο αστικό κέντρο, αφετέρου τις προοπτικές που συνεπάγεται ο εκσυγχρονισμός της παραδοσιακής παραγωγικής βάσης του Πειραιά με έμφαση σε δυναμικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, όπως η κοινωνική οικονομία και η πράσινη οικονομία. 

Οι ειδικότεροι στόχοι της παρέμβασης περιλαμβάνουν: 


-  Βιώσιμη ενσωμάτωση των ανέργων της περιοχής στην αγορά εργασίας.
-  Ενίσχυση της αγορά εργασίας μέσω αξιοποίησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
- Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, με βάση τις παραπάνω αναπτυξιακές προοπτικές.


Το παραγόμενο προϊόν της προτεινόμενης πράξης είναι η πολύπλευρη στήριξη των 70 ανέργων και νέων επιστημόνων και η προώθησή τους στην αγορά εργασίας.


Αναλυτικά η απορρόφηση των 70 ωφελούμενων του Σχεδίου Δράσης προτείνεται να γίνει ως εξής:


- Σύσταση νέων ατομικών επιχειρήσεων για 20 ωφελούμενους σε τεχνικά επαγγέλματα και επαγγέλματα της ζώνης του λιμένα και της ναυτιλίας.
- Σύσταση 8 κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων από 50 ωφελουμένους συνολικά σε:

α)  Καθαριότητα, 

β)  Μικρές τεχνικές εργασίες,

γ) Διαμόρφωσης – συντήρησης ανάπλασης εξωτερικών χώρων και χώρων πρασίνου,

δ) Υποστηρικτικές προς μονάδες κοινωνικής στήριξης υπηρεσίες (π.χ. τραπεζοκόμοι).


Αντικείμενο της Πράξης είναι η πολύπλευρη στήριξη των 70 ανέργων και νέων επιστημόνων, και η προώθησή τους στην απασχόληση.


Η υποστήριξη των ωφελουμένων περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός συνεκτικού πλαισίου δράσεων με άξονες: 
- Την εξατομικευμένη συμβουλευτική 
- Τη δικτύωση των ωφελουμένων & των φορέων του Σχεδίου Δράσης με τους οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής
- Την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης
- Την υλοποίηση θεματικών εργαστηρίων
- Την επιστημονική υποστήριξη της νέας επιχειρηματικότητας 
- Την προσέγγιση – ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των δυνητικών ωφελούμενων, με δράσεις δημοσιότητας.

Δικαίωμα συμμετοχής στις δράσεις της Πράξης έχουν οι ενδιαφερόμενοι/ες που πληρούν αθροιστικά όλες τις κατωτέρω προϋποθέσεις: 


α) να είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης, του Δήμου Πειραιά
β) να ανήκουν σε μια από τις παρακάτω Κατηγορίες:
- Να είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ή
- Να είναι νέοι επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους είναι από τις από τις 04/03/2014 έως και τις 31/03/2014 και η συλλογή των αιτήσεων θα γίνει στα γραφεία του εταίρου υλοποίησης της δράσης «Ενέργειες υποδοχής και επιλογής των ωφελουμένων για τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο Δράσης – Αρχική επαγγελματική συμβουλευτική», ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ & ΠΑΙΔΙΟΥ (ΚΜΟΠ) (Ματρώζου 1 & Τζαβέλλα, Τ.Κ. 18533, Πειραιάς, τηλ. 210-3637547). 

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων που θα συμμετάσχουν στην Πράξη, θα ακολουθήσει η παροχή επαγγελματικής συμβουλευτικής προς τους ωφελούμενους, μέσω της διενέργειας ατομικών συνεδριών από εξειδικευμένους επαγγελματικούς συμβούλους.