“Πλημμύρισε” το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Κρήτες – 100 χρόνια από της ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η αθρόα προσέλευση των μελών και των φίλων της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» στο επιβλητικό Δημοτικό θέατρο του Πειραιά  την Κυριακή 23/2/2014 για την εκδήλωση που διοργανώθηκε από το σωματείο, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα, απέδειξε για άλλη μια φορά πως οι Κρήτες δεν ξεχνούν τις θυσίες των προγόνων τους και τους αποδίδουν τις τιμές που τους αξίζουν.

Η έναρξη του προγράμματος έγινε με την παρουσίαση της ιστορίας της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», με την προβολή σχετικού ντοκυμαντέρ. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιά και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκο.

Τέλος ο πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ. Θ. Τσόντος πήρε τον λόγο και στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων πως «η σημερινή μέρα είναι ημέρα ιστορικής μνήμης και η εκδήλωση που με αίσθημα ευθύνης διοργάνωσε η «ΟΜΟΝΟΙΑ», μοναδικό σκοπό έχει, να κάνει γνωστό στα μέλη και τους φίλους της, ότι το σωματείο συνέβαλλε ηθικά και υλικά στην επίλυση του κρητικού ζητήματος και την εποχή εκείνη υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του νησιού και του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Σήμερα είναι μέρα ευγνωμοσύνης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη λευτεριά μας και έχουμε χρέος να διατηρήσουμε άφθαρτα όσα μας κληροδότησαν. Η Κρήτη ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική».

Το Δ.Σ. της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στην είσοδο του Δημοτικού θεάτρου

 Η εκδήλωση με τις εναλλαγές παρουσίασης πολύτιμων εγγράφων από το αρχείο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», στα οποία φαινόταν η ενεργή συμμετοχή της Αδελφότητας στους αγώνες της Κρήτης για την πολυπόθητη Ένωση με την μητέρα πατρίδα, την προβολή φωτογραφιών τοπίων της Κρήτης και των δραστηριοτήτων του συλλόγου, τους λεβέντικους κρητικούς χορούς από την νεολαία και  τη μελωδική φωνή και λύρα  του καταξιωμένου κρητικού καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά καθήλωσε τους θεατές, που παρέμειναν στις θέσεις τους ως το τέλος του προγράμματος.

Από αριστερά.: Ο πατήρ Τζανουδάκης, ο πρόεδρος Θ. Τσόντος, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, ο Περιφερειάρχης Ι. Σγουρός, οι βουλευτές Α. Νεράντζης, Θ. Δρίτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Ανδρουλακάκης και ο βουλευτής Π. Μελάς


Την εκδήλωση στήριξαν:

Η Περιφέρεια Αττικής και Κρήτης, 11 Δήμοι που υπάγονται στο καταστατικό της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και φορείς του Πειραιά.
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Τραγάκης, οι Βουλευτές: κ. Α. Νεράντζης, Θ. Δρίτσας και Π. Μελάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός, οι Αντιπεριφειάρχες Αττικής κ. Ν. Ανδρουλακάκης και Πειραιά κ. Σ. Χρήστου, οι Δήμαρχοι: Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λ. Τζανής και Κορυδαλλού κ. Σ. Κασσιμάτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο επίτιμος πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Γ. Ψαρομμάτης, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων.


Ο Β. Σκουλάς με τον Θ. Τσόντο


Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι αντιπρόεδροι Α.- Μ. Ντουντουνάκη και Ι. Παπαδάκης. 

Τα μέλη του Δ.Σ. με τον Β. Σκουλά

Ο Β. Σκουλάς με το συγκρότημά του

Τα χορευτικά της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»