Ιστορικά εγκαίνια του Πύργου του Πειραιά παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη! (βίντεο + φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρών στα εγκαίνια του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά

Εντυπωσιακό υπερθέαμα με 370 drones, βεγγαλικά και θεαματική φωταγώγηση του Πύργου

Ο Πρωθυπουργός εξήρε το έργο της Δημοτικής Αρχής Μώραλη

Το Piraeus Press βρέθηκε στα ιστορικά εγκαίνια του Πύργου του Πειραιά, στο Λιμάνι της πόλης, του δεύτερου ψηλότερου κτιρίου της χώρας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη, Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, Αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων φορέων και σωμάτων ασφαλείας.

Το παρών έδωσαν η Μαριάννα Λάτση και η Μελίνα Τραυλού, οι οποίες τράβηξαν όλα τα βλέμματα πάνω τουσ με τη σεμνή και συνάμα εντυπωσιακή τους παρουσία.

Ο Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του, στα σημαντικά έργα που έχουν γίνει στην πόλη τα τελευταία χρόνια, με τον Πύργο να αποτελεί μαζί με το Μετρό, τα πλέον εμβληματικά έργα που άλλαξαν ριζικά την εικόνα του Πειραιά!

Την παράσταση έκλεψε η live μουσική με φόντο το φωταγωγημένο λιμάνι Πειραιά, που «έντυνε» το υπερθέαμα με τα drones και τα βεγγαλικά!



Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κυρίες και κύριοι, το μεγάλο καλοκαίρι του Πειραιά συνεχίζεται. Μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού και την κατάκτηση του Conference League, ακολουθεί μια ακόμα πολύ σημαντική στιγμή για το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Η ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου το οποίο, όπως ακούσατε, το οραματίστηκαν πρώτα κάποιοι πριν από 50 και πλέον χρόνια. Και θα έλεγα ότι αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον.

Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο -συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας- σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου για τη δρομολόγηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων συνδέεται προφανώς και με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας. Οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με το κόστος δανεισμού, τη δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων περίπλοκων έργων.

Όλα αυτά, λοιπόν, ήρθαν και συναντήθηκαν. Ξεπεράστηκαν οι μεγάλες δυσκολίες, η πανδημία, ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Και βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε ένα κτίριο το οποίο με τον τρόπο του θα γίνει ένα, όχι το μόνο, ένα από τα πολλά τοπόσημα μιας πόλης η οποία αλλάζει και η οποία προχωρά με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον.

Αγαπητέ Δήμαρχε, έχουν γίνει πολλά στην πόλη του Πειραιά και θέλω να εξάρω την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχει ο Δήμος του Πειραιά με την κυβέρνηση, η οποία με τον τρόπο της στήριξε τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα, με πιο σημαντικό από όλα το έργο του Μετρό.

Και, ταυτόχρονα, δρομολογεί μια σειρά από καινούργια έργα, όπως το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, τις περαιτέρω αναπλάσεις οι οποίες θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο την ομορφιά του πρώτου λιμανιού, τη μετατροπή του σε ένα λιμάνι το οποίο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αυτό το οποίο αποκαλούμε «cold ironing», ο εξηλεκτρισμός του λιμανιού, και ο Πειραιάς να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της νέας μεγάλης περιβαλλοντικής πρόκλησης.

Θέλω να θυμίσω, βέβαια, μιας και έχουμε και ευρωεκλογές σε λίγες μέρες από τώρα, ότι τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προσέθεσε σημαντική χρηματοδοτική δυνατότητα στη χώρα για να υποστηρίξει τέτοια οραματικά έργα.

Και θα απαντήσω στην πρόκληση την οποία μου έβαλες, αγαπητέ Δήμαρχε. Η κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά το σχέδιο της υπογειοποίησης του Ηλεκτρικού. Αναμένουμε την τελική μελέτη, τη συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων.

Αντιλαμβάνομαι, όμως, τη μεγάλη σημασία την οποία το έργο αυτό έχει για την ουσιαστικά ποιοτική ανάπλαση μιας περιοχής του Πειραιά που χρήζει περαιτέρω επεμβάσεων.

Χαίρομαι, λοιπόν, που ο Πειραιάς μετατρέπεται από μία πόλη η οποία ήταν ταυτισμένη με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, σε μία πόλη - προορισμό, αυτοτελή προορισμό. Και σε μία πόλη η οποία μπορεί να προσελκύσει και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες πέραν της ναυτιλίας, με την οποία, κα Πρόεδρε, ο Πειραιάς θα είναι ούτως ή αλλιώς πάντα ταυτισμένος.

Αυτή τη δυναμική του Πειραιά θέλουμε να ξεκλειδώσουμε και γι’ αυτό και θα είμαστε πάντα αρωγοί σε τέτοια μεγάλα και σημαντικά αναπτυξιακά έργα.

Τέλος, μιας και εδώ παρουσιάζουμε έναν πύργο και μιλάμε για τη δυνατότητα των πόλεων να ψηλώσουν, το έργο αυτό σχεδιάστηκε μαζί με τον Πύργο των Αθηνών πριν από 50 και πλέον χρόνια.

Οι ανάγκες των πόλεων αλλάζουν και οι επιταγές για απελευθέρωση χώρου, για περισσότερο πράσινο, γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Και πιστεύω ότι συνολικά θα πρέπει να ξεπεράσουμε μια σχετική «πολεοδομική υψοφοβία» την οποία έχουμε στο πώς σχεδιάζουμε τις πόλεις του μέλλοντος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεφυτρώνουν παντού ψηλά κτίρια. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι αρκετά προφανές και η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι όταν πρέπει να βάλει περιορισμούς στα ύψη των κτιρίων που να συνάδουν με το γενικό, θα έλεγα, οικιστικό αποτύπωμα συγκεκριμένων περιοχών, είναι διατεθειμένη να το κάνει.

Όμως, χτίζονται και άλλα και θα χτιστούν και άλλα ψηλά κτίρια στην πατρίδα μας και νομίζω ότι η αντιμετώπιση της ανάπτυξης των πόλεων αξιοποιώντας τη δυνατότητα που το ύψος μάς δίνει, όπως οραματίστηκαν κάποιοι παλαιότεροι από εμάς, είναι σίγουρα κάτι το οποίο πρέπει πια να εξεταστεί με περισσότερο θάρρος.

Κλείνω, συγχαίροντας και πάλι όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει πράξη αυτό το σημαντικό έργο, τους εργαζόμενους του Δήμου, της κοινοπραξίας, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την κατασκευαστική εταιρεία.

Είναι ένα σύνθετο τεχνικά έργο, όπως βλέπετε, και με πολύ υψηλά περιβαλλοντικά standards. Ένα έργο το οποίο είναι πρότυπο ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την ενέργεια.

Και εύχομαι ακόμα περισσότερα έργα με αντίστοιχο σημαντικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Συγχαρητήρια και πάλι.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τα εγκαίνια του Πύργου του Πειραιά:

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Μεταξά Σαράντο Ευσταθόπουλο

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

 «Με χαρά, συγκίνηση και πάνω απ’ όλα υπερηφάνεια, εγκαινιάζουμε τον Πύργο του Πειραιά, σε μια ιστορική  ημέρα για την πόλη μας. Ο Πύργος είναι εδώ και  ακτινοβολεί σε όλο το λιμάνι.

Η αξιοποίηση του Πύργου είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα, για το οποίο νιώθω πραγματικά υπερήφανος κι εγώ και η δημοτική μας ομάδα. Αποδείξαμε ως Δημοτική Αρχή, ότι τα αδύνατα γίνονται δυνατά. Με σχέδιο, επιμονή, κυρίως ρεαλισμό, αλλά και σκληρή δουλειά δημιουργήσαμε, μαζί με την Piraeus Tower, την κοινοπραξία, αποτελούμενη από την  Dimand, την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την εταιρεία Prodea,  ένα ξεχωριστό τοπόσημο μοναδικής αισθητικής, ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας και πιστεύω πως όλοι οι Πειραιώτες το θαυμάζουν, το χαίρονται και νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό.

Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω τον κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, για την εξαιρετική μας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως, διότι είχε δει εξαρχής στον Πειραιά αυτό που είχαμε δει κι εμείς ως αυτοδιοικητική παράταξη, ένα λαμπρό μέλλον. Ευχαριστώ θερμά και την EBRD, όπως και την PRODEA Investments για την εποικοδομητική μας σύμπραξη.

Ο Πύργος ζωντάνεψε. Ο Πειραιάς ψήλωσε!

Ο Πύργος συμβολίζει για εμάς την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει κάνει ο Πειραιάς τα τελευταία δέκα χρόνια.

Και στην πόλη μας, αυτά τα δέκα χρόνια έχουν συμβεί πραγματικά πολύ μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Δεν είναι μόνο ο Πύργος.

Με τα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά μια βασική μας δέσμευση απέναντι στις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες γίνεται πράξη. Εκτός από ικανοποιημένοι, υπερήφανοι για αυτό το έργο, είμαστε και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε για ακόμα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα πράγματα για την πόλη μας, για τον Πειραιά».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά, απευθυνόμενος  στον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Νέο Φάληρο ως το λιμάνι. Αναλυτικότερα τόνισε:

«Κύριε  Πρωθυπουργέ,

Βρίσκεστε σήμερα εδώ και μας τιμάτε σε αυτή την εορταστική για την πόλη μας μέρα και σας ευχαριστούμε θερμά. Από εδώ λοιπόν, ατενίζοντας το μεγάλο λιμάνι της χώρας, σας ζητώ να δει η Κυβέρνηση με θετική διάθεση το ζήτημα της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Νέο Φάληρο ως το λιμάνι.

Δεν πρόκειται για ένα τοπικό ζήτημα, αλλά για ένα μεγάλο έργο υποδομής, καθώς δεν αφορά μόνο τον Δήμο του Πειραιά. Αφορά κυρίως τη λειτουργία του μεγάλου και ταχέως αναπτυσσόμενου λιμανιού της χώρας, από το οποίο διέρχονται πολλά εκατομμύρια άνθρωποι με τα αντίστοιχα οχήματα ετησίως, με την πόλη μας να δέχεται σημαντική επιβάρυνση σε κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Είναι λοιπόν ένα έργο εθνικής εμβέλειας και κομβικής σημασίας με άκρως θετικό πρόσημο. Ήδη η εταιρία Dimand έχει αναλάβει να δωρίσει την επικαιροποιημένη μελέτη της υπογειοποίησης. Μένει η απόφαση της Κυβέρνησης για να υλοποιηθεί».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Tower και της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, υπογράμμισε: «Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα που ο Πύργος παρέμενε ένα εγκαταλελειμμένο κουφάρι, γίνεται πλέον ένα σύμβολο αναγέννησης για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Πρόκειται για έναν «φάρο» ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και σύνδεσης με την κοινότητα, ο οποίος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων και έχει προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς. Το κτήριο αυτό τιμά την πόλη γιατί σήμερα είναι το πιο πράσινο, σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο κτήριο που υπάρχει στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Πειραιά, την EBRD, την PRODEA Investments, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Alpha Bank για τη στενή συνεργασία, αλλά και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, που συνέβαλε με τη δουλειά του, ώστε να ζωντανέψουμε αυτόν τον μύθο. Εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, έναν «πράσινο» ουρανοξύστη, υπόδειγμα βιωσιμότητας για τη χώρα. Σήμερα, ο Πειραιάς πρωταγωνιστεί, παίρνει τη θέση που του ανήκει στο λεκανοπέδιο και εξελίσσεται από μια πόλη συνυφασμένη απόλυτα με τη ναυτιλία σε έναν ολοκληρωμένο προορισμό με πολυδιάστατη ταυτότητα και δυναμική. Εύχομαι τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν ο Πύργος Πειραιά να συμβολίζει την ανάπτυξη, την υγιή δραστηριότητα και την ευημερία».

Λίγα λόγια για τον Πύργο του Πειραιά

Η κατασκευή του Πύργου Πειραιά ξεκίνησε το 1972, σε σχέδια Ιωάννη Βικέλα, Δημοσθένη Μολφέση και Αλέξανδρου Λοΐζου και στατική μελέτη του Αρίσταρχου Οικονόμου. Δυστυχώς, όμως, αξιοποιήθηκαν μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοι του κτηρίου, οι οποίοι φιλοξένησαν για μικρό διάστημα, καταστήματα, γραφεία και τη Ράλλειο Σχολή. Έτσι, για πολλές δεκαετίες, το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της Ελλάδος έμεινε ημιτελές και εν τέλει κενό.

Στις 6 Ιουλίου του 2020, ημερομηνία ορόσημο για τον Πύργο του Πειραιά, το κοινοπρακτικό σχήμα των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments, μετά από συμμετοχή σε διαγωνισμό, υπογράφει με τον Δήμο Πειραιά σύμβαση παραχώρησης του κτηρίου για 99 χρόνια και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής του.

Το αρχιτεκτονικό αυτό τοπόσημο στην αφετηρία της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας, βρίσκεται στην καρδιά ενός εκ των σημαντικότερων επιβατικών λιμανιών της Ευρώπης και σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας. Έτσι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του, μπορούν να απολαμβάνουν εύκολες μετακινήσεις καθώς συνδέεται με όλα τα Μέσα σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Προαστιακός) αλλά και τα Μέσα οδικών μεταφορών (Αστικά λεωφορεία, Τρόλεϊ).

Ο Πύργος Πειραιά, ως ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας, στοχεύει στην ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και σε ακόμα μία, παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση, που αφορά την υγεία και την ευεξία των χρηστών του κτηρίου, την πιστοποίηση WELL.

Έχοντας προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς, ο πρώτος βιοκλιματικός και ψηφιακός ουρανοξύστης της χώρας φιλοξενεί γραφεία διακεκριμένων επιχειρήσεων, χώρους εστίασης και άθλησης, ένα φαρμακείο καθώς και εμπορικά καταστήματα μεγάλων ομίλων. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο, τον 1ο και 2ο όροφο, λειτουργεί από τον Μάιο του 2024, το μεγαλύτερο κατάστημα Zara και Zara Home της Ελλάδας, με συνολική επιφάνεια 5.850 τ.μ. Στο ισόγειο και τον 1ο επίσης, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2023, το 1.200 τ.μ. κατάστημα αθλητικών ειδών του βρετανικού κολοσσού JD Sports, ενώ στο προσεχές διάστημα, στο ισόγειο του κτηρίου, στη συμβολή των οδών Μακράς Στοάς και Ιπποκράτους, θα βρίσκει κανείς το φαρμακείο της γνωστής αλυσίδας Papanikolaou Pharmacies. Στον τρίτο όροφο του Πύργου Πειραιά, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, ένας πολυχώρος εστίασης θα υποδέχεται επισκέπτες και ενοίκους, με τα Nice n Easy café, Nice n Easy Bistrot, Majestic και Cloud 9. Στον 4ο, το γυμναστήριο Athlesis θα προσφέρει υπηρεσίες personal training ενώ στον ίδιο όροφο θα δημιουργηθεί από την Piraeus Tower ένας χώρος Wellness για τους ενοίκους του κτηρίου. Από τον 5ο έως τον 22ο, με θέα 360ο, και επιφάνεια περίπου 1.000 τ.μ. οι όροφοι γραφείων έχουν ξεκινήσει να παίρνουν ζωή. Σύμφωνα με όσα επίσημα έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, στον 9ο έως τον 14ο όροφο, εγκαθίσταται η Dialectica, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις διεθνώς και από τους σημαντικότερους Knowledge Brokers της παγκόσμιας αγοράς. Στον 15ο πρόκειται σύντομα να μετεγκατασταθεί η NorthStandard, ένα από τα μεγαλύτερα P&I Clubs με γραφεία που καλύπτουν όλα τα κύρια ναυτιλιακά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της Αυστραλίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ στον 22ο βρίσκεται ήδη ο Όμιλος V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη. Ο Όμιλος αποτελεί ένα περιβαλλοντικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στους τομείς της συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην πράσινη τεχνολογία και στις επενδύσεις, με δραστηριότητα που επεκτείνεται και εκτός συνόρων με παρουσία στην Αίγυπτο και τα Βαλκάνια.  Σύντομα, θα ανακοινωθούν από την Piraeus Tower Α.Ε. και οι υπόλοιπες μισθώσεις.