Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 3η Ημερίδα «Πρόσβαση Παντού» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ" ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)
Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πραγματοποιήθηκε χθες η 3η Ημερίδα «Πρόσβαση Παντού», που συνδιοργανώθηκε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και την ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, καθώς και της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (EE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, αλλά και της ΑΜΚΕ «Τζάμπολ Αγάπης».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ" ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού, κ. Ιωάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι «στόχος στο Υπουργείο Αθλητισμού είναι να ενθαρρύνουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες με κινητικά προβλήματα ή άλλες αναπηρίες να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό και προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η δημιουργία πλήρως προσβάσιμων αθλητικών χώρων. Από την πλευρά μας, και στο πλαίσιο της απόλυτης ισονομίας, ενισχύουμε ισότιμα τις Ομοσπονδίες ΑμεΑ από τους επιπλέον πόρους της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, ενώ παράλληλα κατευθύνουμε -βάσει αυστηρών και διαφανών κριτηρίων- σημαντικά ποσά και στο «κύτταρο» του αθλητισμού, τα ίδια τα σωματεία με αθλητικό δυναμικό με αναπηρίες. Από φέτος, με την ενεργοποίηση και την πλήρη λειτουργία του «e-kouros», της πρώτης επίσημης ψηφιακής καταγραφής των στοιχείων του Αθλητισμού, έχουμε διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στατιστικά, ώστε να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας εκεί που βλέπουμε αδυναμίες και συντονισμένα να κατορθώσουμε να κινητοποιήσουμε Άτομα με Αναπηρίες να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό, είτε ως αθλητές είτε ως θεατές».

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε: «Μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουμε συμπεριλάβει ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο έχει να κάνει με ανακαίνιση κατοικιών ατόμων με αναπηρία, των επιχειρήσεών τους, όπως επίσης και δημοσίων κτιρίων. Άρα μιλάμε για έναν διττό σκοπό ενός προγράμματος, που θα τρέξει περίπου από τον Σεπτέμβριο του 2024 και μετά, αυτή τη στιγμή έχουμε αναρτημένο τον διαγωνισμό για ειδική μελέτη, ούτως ώστε να αποφασιστούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις των ατόμων που θα είναι δικαιούχοι για αυτό το πρόγραμμα. Καίρια είναι, όμως, και όλα τα προγράμματα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Έτσι ώστε να μπορέσουμε η «Πρόσβαση Παντού» να μην είναι ένα θεωρητικό σχήμα, αλλά να γίνει μια πραγματικότητα στην καθημερινότητα όλων».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, σημείωσε «ένας στόχος βασικός και στο όραμα μας, από τότε που ανέλαβα την Πρυτανεία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, είναι να καταστήσουμε το Πανεπιστήμιο το πλέον προσβάσιμο στην Ευρώπη».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, έστειλε το μήνυμα πως «η προσβασιμότητα δεν είναι απλά μια ηθική ή θεσμική υποχρέωση. Είναι η ανάγκη να χτίσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης, όπου όλες και όλοι συμμετέχουν ενεργά, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους και απολαμβάνουν όλα τα αγαθά της».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ" ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

Η Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, κα. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας, είπε: «Αναπηρία είναι όλα εκείνα τα φυσικά και νοερά εμπόδια, φραγμοί, προσκόμματα που θέτει η κοινωνία μας. Αναπηρία, όμως, είναι και όλες εκείνες οι δεισιδαιμονίες, οι προκαταλήψεις, τα ρατσιστικά μοτίβα που ενδημούν ακόμα στην κοινωνία μας. Όλα αυτά τα σκοτεινά ένστικτα που κάνουν την εμφάνιση τους, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την ωμότητα των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία».

Ο Προέδρος και Διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κ. Αιμίλιος Περδικάρης επεσήμανε ότι η «πρόσβαση παντού είναι δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρίες. Δεν είναι απλός θέμα σεβασμού ή πολιτισμού. Είναι συνταγματικό της δικαίωμα. Απαιτείται συνεπώς εκτός από την συνειδητοποίηση η δράση. Με τρόπο αποτελεσματικό. Και όλοι μαζί. Γιατί πάνω από όλα είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας».

Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Πρόεδρος της ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και Νήσων, κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, ο Βασίλης Κούτσιανος, Γ.Γ. της ΕΣΑμεΑ, καθώς και ο ιδρυτής του Τζάμπολ Αγάπης κ. Ιωάννης Τσουμπρής.

Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μίλτος Σακελλάρης.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ" ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ" ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ" ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)