Πειραιάς: Οι Απόφοιτοι της Ιωνιδείου βράβευσαν τον Καθηγητή Ιατρικής παγκοσμίου φήμης Ανδρέα Τζάκη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο απόφοιτος της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και διακεκριμένος παγκοσμίως Καθηγητής Ιατρικής Ανδρέας Τζάκης, τιμήθηκε στην καθιερωμένη εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου για το νέο έτος.

Την τιμητική πλακέτα απένειμαν στον Πειραιώτη Καθηγητή, η Υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μαζί με τον Πρόεδρο των Αποφοίτων Καθηγητή Ιατρικής και Αντιπρύτανη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Στάθη Ευσταθόπουλο.

Όπως θα δείτε και στο αποκλειστικό βίντεο του Piraeus Press, ο κ. Τζάκης εμφανώς συγκινημένος παραλαμβάνει την πλακέτα, γυρνώντας αρκετά χρόνια πίσω, όταν ως μαθητής τότε της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, έκανε όνειρα για το μέλλον.

Δείτε τι δήλωσαν ο Καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, η Υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Πρόεδρος των Αποφοίτων Στάθης Ευσταθόπουλος:

Σύντομο Βιογραφικό

Ανδρέας Γ. Τζάκης. (Ιατρικές Επιστήμες, Xειρουργική-Μεταμοσχεύσεις, Πειραιάς 1950, 2021). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφοίτησε με άριστα και έλαβε τον τίτλο διδάκτορος (1999). Μετά την αποφοίτηση και στρατιωτική θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός της Ελληνικής Αεροπορίας, μετοίκησε στις ΗΠΑ το 1977. Ειδικεύτηκε στη Χειρουργική στα Πανεπιστήμια Mount Sinai, NYC και SUNY at Stony Brook Long Island (1977-1983). Ακολούθως ειδικεύτηκε στις Μεταμοσχεύσεις στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, όπου ως βοηθός περιέγραψε για πρώτη φορά το σύνδρομο θρόμβωσης της ηπατικής αρτηρίας στις μεταμοσχεύσεις. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 1994, αφού προήχθη ραγδαία σε θέση Τακτικού Καθηγητή και Διευθυντή Παιδιατρικών Μεταμοσχεύσεων.

Συνέχισε ως Τακτικός Καθηγητής και συν-διευθυντής Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστήμιου του Μαϊάμι (1994-2012) και ιδρυτής του Miami Transplant Institute (2009). Το 2012 ίδρυσε το Μεταμοσχευτικό Τμήμα στο Cleveland Clinic Florida. Παραμένει Emeritus Director of Transplantation, Cleveland Clinic Enterprise και Scientific Director του Ερευνητικού Προγράμματος μεταμοσχεύσεων μήτρας.

Έχει επιτελέσει χιλιάδες Μεταμοσχεύσεις όλων των κοιλιακών οργάνων: ήπατος, νεφρών, παγκρέατος, εντέρου και στομάχου. Εισήγαγε τις μεταμοσχεύσεις κοιλιακού τοιχώματος και μήτρας. Η έρευνά του χαρακτηρίστηκε από νέες τεχνικές χειρουργικής και ανοχής του μοσχεύματος. Επιχορηγήθηκε από Κρατικά και Ιδιωτικά Ιδρύματα.

Συμμετείχε ηγετικά στην εισαγωγή του Tacrolimus, το οποίο είναι διεθνώς το κύριο ανοσοθεραπευτικό φάρμακο στις μεταμοσχεύσεις από το 1990. Ήταν ηγέτης της ομάδας που μεταμόσχευσε επιτυχώς για πρώτη φορά συστηματικά τα όργανα του γαστρεντερικού σωλήνα και παγκρεατικά νησίδια. Πραγματοποίησε για πρώτη φορά επιτυχώς μεταμόσχευση ήπατος από μπαμπουίνο σε άνθρωπο. Έχει αναφερθεί 2 φορές στο Guinness book of Records, το 2000 και 2001.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 700 επικυρωμένες δημοσιεύσεις και πολλά κεφάλαια σε βιβλία. Έχει δώσει εκατοντάδες ομιλίες στην Αμερική και διεθνώς.

Έχει συμβάλλει με προσωπική παρουσία στην ίδρυση μεταμοσχευτικών μονάδων στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων στην Curutiba της Βραζιλίας και Schneider στο Ισραήλ.

Έχει λάβει Τιμητικούς διδακτορικούς τίτλους από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Gothenburg, Holy Cross και Deree College Athens. Έχει λάβει πολλούς επαίνους και βραβεία, από τα οποία ξεχωρίζει το Consulate General of the State of Israel Humanitarian of the Year Award

(2007) και το πρώτο “Starzl Innovation Award” της Παγκόσμιας Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (TTS).

Είναι Ιδρυτής-Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Εντερικών Μεταμοσχεύσεων και Προέδρος/Μέλος επιτροπών της TTS και Αμερικάνικης Εταιρείας Χειρουργών Μεταμοσχεύσεων (ASTS) και μέλος πολλών επιφανών εταιρειών, συμπεριλαμβανόμενης της American Surgical Association. Είναι επίτιμο μέλος της European Surgical Association (ESA). Είναι Archon του Οικουμενικού Πατριαρχείου (2004), Mέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2022).

Έχει τιμηθεί από τους ασθενείς του με την “Tzakis chair of Transplantation” στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Με τη σύζυγο του Πατρικία, έχουν μια κόρη, τη Μαριελλα.