Δείτε τι θα γίνει στο SILO του Πειραιά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Υπεγράφη προ ημερών το μεγάλο έργο μετατροπής του κτιρίου SILO στο κεντρικό λιμάνι της πόλης, σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2023 και ανάδοχος του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτιριακό έργο στην περιοχή του Πειραιά στο οποίο η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει το έργο με προσφορά χωρίς ΦΠΑ 66.756.660,27 ευρώ και συνολικά με ΦΠΑ 82.778.258,73 ευρώ (έκπτωση περίπου 6,38%).

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης για τους συμμετέχοντες καθώς στις 8 Μαρτίου 2023 υπήρξε το πρακτικό ηλεκτρονικής αποσφράγισης-αξιολόγησης τεχνικών προσφορών και στις 17 Μαρτίου υπήρξε Υπουργική Απόφαση αποδοχής του πρακτικού. Στη συνέχεια υπήρξε η πρώτη προδικαστική προσφυγή από την ΤΕΡΝΑ στις 3 Απριλίου κατά της απόφασης για την προσφορά του σχήματος ΑΒΑΞ-ΑΚΤΩΡ-ΕΚΤΕΡ. Ακολούθησε προσφυγή από το σχήμα ΑΒΑΞ-ΑΚΤΩΡ-ΕΚΤΕΡ για την προσφορά της ΤΕΡΝΑ.

Τελικά από τη δικαστική μάχη και με απόφαση του ΣτΕ, βγήκε νέα απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που απέρριπτε την προσφορά του σχήματος ΑΒΑΞ-ΑΚΤΩΡ-ΕΚΤΕΡ ανοίγοντας την πόρτα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Η δημοπράτηση του έργου με αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου και στις 28 έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 89,15 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 71,89 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο έργο για δημιουργία μουσείου στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια και έρχεται να προσθέσει στον -ανερχόμενο- Πειραιά ακόμα ένα σημείο πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Στόχος είναι η δημουργία ενός νέου εμβληματικού τοπόσημου που θα χαρακτηρίζει την πόλη με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει άλλα κτίρια, όπως για παράδειγμα ο Πύργος του Πειραιά.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 791 ημέρες, αρχής γενομένης από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η διάρκεια μεταφράζεται περίπου σε 27 μήνες και εφόσον το έργο δεν καθυστερήσει κατασκευαστικά τότε θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2026.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Το νέο μουσείο

Οι εγκαταστάσεις του νέου αυτού μουσείου θα είναι περισσότερες από 13.000 τ.μ. Εκεί, θα δημιουργηθούν εκθεσιακοί χώροι, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, διοικητικοί χώροι, χώροι πολυμέσων αλλά και χώροι για την υποδοχή και φιλοξενία επισκεπτών. Σε αυτούς θα δημιουργηθούν χώροι ιατρείου, βεστιάριο, χώρος πώλησης προϊόντων, εστιατόριο, καφέ. Η Tsolakis Architects είναι οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν τον σχεδιασμό αυτού του μοναδικού κτιρίου.

Το αντικείμενο του έργου «Μετατροπή του κτιρίου “SILO” σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων» αφορά στην επανάχρηση του κτιρίου της σιταποθήκης και την επέκτασή του, μέσω της προσθήκης ενός νέου διακριτού κτιριακού όγκου. Το σύνολο του κτιρίου (υφιστάμενο και προσθήκη) έχει συνολικό εμβαδόν 26.380,00 m2.

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων πρόκειται να λειτουργήσει στον χώρο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως αποθήκη σιτηρών Ηετιώνειας Ακτής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Η περιοχή χωροθέτησης του Μουσείου αφορά στο κτίριο του ΣΙΛΟ επί της Ηετιώνειας Ακτής στην περιοχή του Επιβατικού Λιμένα της ΟΛΠ ΑΕ.

Η έκταση για την υλοποίηση του έργου αποτελεί τμήμα ευρύτερης έκτασης ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου (Λιμένας Πειραιώς) η οποία εμπίπτει στα διοικητικά όρια των Δήμων Πειραιώς, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος και εμπίπτει εντός της υποζώνης Γ1 του masterplan Λιμένος Πειραιώς.