Β. Κορκίδης: Χρηματιστηρίο Εμπορευμάτων στον Πειραιά εδώ και τώρα!


Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των επενδυτικών επιλογών για την προώθηση καινοτόμων επιχειρήσεων της αγροτικής παραγωγής, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά στηρίζει απόλυτα την εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠΒασίλης Κορκίδης.

Συγκεκριμένα, το ΕΒΕΠ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σ. Λαζαρίδη, με την οποία εκφράζει τη στήριξή του στην ΕΧΑΕ για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με την πρόταση που είναι υπό εξέταση, το πρώτο προϊόν επί του οποίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση θα είναι το ελαιόλαδο.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν και άλλα δημοφιλή αγροτικά προϊόντα.

Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από το εξωτερικό, όπως φάνηκε στην παρουσίαση (road show) που είχε διοργανώσει το ΧΑ στις ΗΠΑ.

Το ΕΒΕΠ, τέλος, προτείνει, το Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων να εγκατασταθεί στον Πειραιά.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής: 

«Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των επενδυτικών επιλογών για την προώθηση καινοτόμων επιχειρήσεων της αγροτικής παραγωγής, σας γνωρίζουμε ότι το Ε.Β.Ε.Π. στηρίζει απόλυτα την εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.

Η κίνησή σας αυτή εντάσσεται σε παλαιότερη πρόταση του ΕΒΕΠ, αφού αποτελούσε ιδέα του αείμνηστου Προέδρου Γιώργου Κασιμάτη και μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκει θερμούς υποστηρικτές στην Ε.Χ.Α.Ε. και το ΥΠΟΙΚ.

Στο πλαίσιο της πρότασης που έχει ήδη κατατεθεί, συμφωνούμε ότι το πρώτο προϊόν επί του οποίου θα διαπραγματεύονται συμβόλαια στη συγκεκριμένη αγορά, θα πρέπει να είναι το ελαιόλαδο. Σε δεύτερη φάση όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα διεθνώς δημοφιλή ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν, οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου μας είναι στην διάθεσή σας ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως και συντόμως. 

Επισημαίνουμε ότι τόσο από γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, όσο και από ανεπτυγμένες γεωργικά χώρες, όπως η Ιταλία και Μ. Βρετανία, που διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, μπορούμε να επιλέξουμε το πλέον κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας του στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζουμε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε στο «road show» που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ΗΠΑ και παρουσίασε στους ξένους και ομογενείς επενδυτές τον οδηγό προϊόντων που είχε προετοιμάσει με περισσότερες από 70 ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής. 

Η δημιουργία και η παρουσίαση του οδηγού αυτού είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί σήμερα σαφές και έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds για συγκεκριμένους αγροτικούς κλάδους.

Το ΕΒΕΠ δηλώνει δυναμικά την συμμετοχή του στην εκστρατεία προβολής των ελληνικών προϊόντων και κυρίως της προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων που ξεχωρίζουν στους τομείς της αγροτικής μας παραγωγής και προτείνει την εγκατάσταση του νέου Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, διαθέτοντας εάν χρειαστεί, τον απαραίτητο χώρο για τη λειτουργία του στο κτίριο του ΕΒΕΠ».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος για το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στον Πειραιά