Κανάλι Ένα: Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά κοστίζει 2.000.000 ευρώ και έχει ακροαματικότητα 0%!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής Πειραιά και του Δημοτικού Ραδιοφώνου «Κανάλι Ένα», μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων ακροαματικότητας.

Σύμφωνα με αυτά, η ακροαματικότητα του Καναλιού Ένα, του ραδιοφώνου δηλαδή που συντηρείται από τα χρήματα των Δημοτών του Πειραιά μέσω της είσπραξης των δημοτικών τελών, κυμαίνεται κοντά στο… 0%!

Υπέρογκα κόστη με μηδενικό αποτέλεσμα

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ και είναι διπλάσιος από εκείνον της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά και κατά πολύ αυξημένος από αυτόν του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, τις άλλες δυο δηλαδή Δημοτικές Επιχειρήσεις που έχουν να επιδείξουν πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο με συμμετοχή χιλιάδων δημοτών του Πειραιά.

Δηλαδή, 2.000.000 ευρώ περίπου κάθε χρόνο σπαταλώνται σε ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης το οποίο πρακτικά δεν το ακούει κανείς!

Από ειδικούς του χώρου των ΜΜΕ, θεωρείται δεδομένο ότι με 2.000.000 ευρώ το χρόνο θα μπορούσε να λειτουργεί ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας και μάλιστα με καθολική αναγνωρισιμότητα (είτε ραδιοφωνικό, είτε διαδικτυακό, είτε έντυπο, είτε ακόμα και τηλεοπτικό σε επίπεδο περιφέρειας).

Μηδενικά έσοδα από διαφήμιση

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, με 0% ακροαματικότητα κανείς δεν επιθυμεί να διαφημιστεί στο Κανάλι Ένα, είτε σε τοπικό είτε πολύ περισσότερο σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι από πενιχρά έως μηδενικά!

Ως εκ τούτου, καμία επιχείρηση δε δύνανται να εξυγιανθεί ή να μετατραπεί σε βιώσιμη!

Προβληματισμός στη Δημοτική Αρχή αλλά και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά

Ενώ το προηγούμενο διάστημα διάφορα «παπαγαλάκια» διέδιδαν ότι τα νούμερα του Καναλιού Ένα έχουν εκτοξευθεί στο 1,5%, εντούτοις τα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας ήρθαν όχι απλά για να γκρεμίσουν τα πιο αισιόδοξα σενάρια, αλλά για να επιβεβαιώσουν ότι το Κανάλι Ένα πρακτικά «δεν υπάρχει» για τον Πειραιά και για ολόκληρη την Αττική!

Το μείζον θέμα όπως προαναφέρθηκε είναι ότι αυτό το «δεν υπάρχει» κοστίζει  περίπου 2.000.000 ευρώ το χρόνο στον Πειραϊκό λαό!

Βέβαια, αυτή η κατάσταση δεν είναι τωρινή, αλλά κρατά εδώ και δεκαετίες!

Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια οι δημότες του Πειραιά πληρώνουν ένα πρακτικά ανύπαρκτο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά, το οποίο τους έχει κοστίσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Για αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι - για την ακρίβεια κάθε χρόνο γίνονται και περισσότεροι - που ζητούν μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού ΜΜΕ, προκειμένου να συμβαδίσει με τα standards των ιδιωτικών ΜΜΕ, αποκτώντας μερίδιο αγοράς στον χώρο της ενημέρωσης.

Υπάρχουν και εκείνοι όμως που βλέπουν αδιέξοδο στη λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου και ζητούν το συνολικό μετασχηματισμό της Δημοτικής Επιχείρησης, σε ένα βιώσιμο «επιχειρηματικό οργανισμό», με λήψη καθοριστικών αποφάσεων που θα αφορούν το παρόν και το άμεσο μέλλον.

Οι πρωτοβουλίες του Δημάρχου Πειραιά 

Ο Γιάννης Μώραλης έχει δείξει στα χρόνια που βρίσκεται στα ηνία του Δήμου Πειραιά, ότι έχει τη διάθεση και τη βούληση να βάζει τα πράγματα σε τάξη.

Σαφώς υπήρχαν πολλά σημαντικά ζητήματα που έπρεπε να ρυθμιστούν και στα οποία έγιναν σημαντικά βήματα.

Είναι γνωστό ότι και το θέμα της ΔΗΡΑΠ (Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά) απασχολεί ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Πειραιά, μιας και το ποσό των 2.000.000 ευρώ για τα «στενά»οικονομικά του Δήμου Πειραιά δεν είναι αμελητέο ποσό!

Όπως επίσης είναι γνωστό ότι λόγω του τεχνοκρατικού τρόπου σκέψης του Γιάννη Μώραλη, δεν είναι ανεκτό από κανέναν να δαπανάται ένα τέτοιο υπέρογκο ποσό και να έρχονται αυτά τα αποτελέσματα!

Για αυτό και από τον κύκλο συνεργατών του Δημάρχου Πειραιά, θεωρείται ότι εφόσον ο Γιάννης Μώραλης εκλεγεί εκ νέου Δήμαρχος Πειραιά, ο μετασχηματισμός του Δημοτικού Ραδιοφώνου θα αποτελέσει μία από τις βασικές προτεραιότητές του.