Διαπερινεϊκή fusion βιοψία προστάτη – Γιάννης Καταφυγιώτης: Η πιο ακριβής διάγνωση για τον προστάτη!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η πιο σύγχρονη τεχνική για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη εφαρμόζεται πλέον στην Ελλάδα από το πρώτο κέντρο αριστείας σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον ριζικά και αποτελεσματικά αρκεί η διάγνωση να γίνει έγκαιρα και με ακρίβεια. Ασθενείς που, είτε έχουν αυξημένο PSA, είτε PSA που συστηματικά και σταθερά εμφανίζει αυξητική διάθεση, είτε τελικά εμφανίζουν θετική δακτυλική με εντοπισμένη ύποπτη σκληρή περιοχή στον προστάτη πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστική βιοψία προστάτη.

Η βιοψία προστάτη παλαιότερα γινόταν με την λήψη εντελώς τυχαίων δειγμάτων από τον προστάτη μέσω του εντέρου το οποίο και τραυματιζόταν. Η πλέον σύγχρονη τεχνική για την λήψη βιοψιών προστάτη είναι η διαπερινεϊκή fusion βιοψία προστάτη. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η τεχνική πρέπει στους ασθενείς που θεωρούνται ύποπτοι για καρκίνο του προστάτη να έχει προηγηθεί μια πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη η οποία δείχνει με ακρίβεια τόσο την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου του προστάτη, όσο και το που βρίσκονται οι πιθανές εστίες – βλάβες που πρέπει να ληφθούν.

Ο Πειραιώτης καταξιωμένος Ουρολόγος Δρ. Ιωάννης Καταφυγιώτης

Εν συνεχεία ο εξειδικευμένος ουρολόγος με ειδικό μηχάνημα – λογισμικό χρησιμοποιεί τις εικόνες της μαγνητικής και εντοπίζει με ακρίβεια χιλιοστού τις βλάβες με σύντηξη των εικόνων της μαγνητικής με αυτές του υπερήχου σε πραγματικό χρόνο! Η λήψη των βιοψιών γίνεται πλέον από το περίνεο (η περιοχή μεταξύ των όρχεων και πρωκτού) και όχι διαμέσου του εντέρου. Η λήψη δια του περινέου εμφανίζει πολλαπλά οφέλη.

Πρώτον δεν τραυματίζεται το έντερο, δεύτερον είναι ανύπαρκτη η πιθανότητα λοιμώξεων ακριβώς γιατί δεν μεσολαβεί το έντερο που είναι γεμάτο μικροβίων. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι δια του περινέου είναι δυνατή η προσέγγιση βλαβών σε δύσκολα ανατομικά περιοχές του προστάτη που με την διορθική βιοψία δια του εντέρου δεν είναι εφικτό. Κατά την διαπερινεϊκή βιοψία προστάτη η λήψη βιοψιών γίνεται με ακρίβεια χιλιοστού καθώς η εικόνα της μαγνητικής και των βλαβών απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο την στιγμή της βιοψίας και ο εξειδικευμένος ουρολόγος λαμβάνει με ειδικές συντεταγμένες ακριβώς από το σημείο των βλαβών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας η διαπερινεϊκή fusion βιοψία προστάτη αποτελεί την πρώτη επιλογή για την Βιοψία προστάτη! Παράλληλα είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι η κορυφαία επιλογή και δεν πρέπει να συγχέεται με την απλή βιοψία προστάτη, η με την διορθική fusion βιοψία προστάτη που γίνεται μέσω του εντέρου ή ακόμα και με την λήψη βιοψιών διορθικά με βάση την μαγνητική αλλά όχι fusion καθώς εκεί η λήψη βιοψιών γίνεται πάλι τυχαία και όχι σε πραγματικό χρόνο με ακρίβεια χιλιοστού όπως στην fusion.

Η διαπερινεϊκή fusion βιοψία προστάτη συνεπώς με μεγάλη ακρίβεια δίνει την πραγματική διάγνωση και αν υπάρχει καρκίνος στον προστάτη τον εντοπίζει ενώ αν δεν υπάρχει καρκίνος ο ασθενής γνωρίζει με ασφάλεια ότι δεν υπάρχει νόσος. Παράλληλα όπως τονίστηκε δεν τραυματίζεται το έντερο και είναι ανύπαρκτη η πιθανότητα λοιμώξεων ενώ ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο μέσα σε δυο ώρες από το νοσοκομείο. Η τεχνική είναι αρκετά εκλεπτυσμένη και εκτός από τον ειδικό εξοπλισμό και το εξελιγμένο λογισμικό απαιτεί ειδική εκπαίδευση για να γνωρίζει ο ουρολόγος ότι πράγματι πήρε από τις περιοχές των ύποπτων περιοχών κάτι για το οποίο δεν αρκεί μόνο η μαγνητική.

Το πρώτο κέντρο αριστείας για την διαπερινεϊκή fusion βιοψία προστάτη σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη είναι το Central Urology μια ουρολογική κλινική που έχει δημιουργηθεί από τους Δρ. Ιωάννη Καταφυγιώτη, Δρ. Ιωάννη Λεωτσάκο, και Δρ. Μάρκο Καραβιτάκη. Η συγκεκριμένη κλινική πραγματοποιεί με αυστηρά πρωτόκολλα την τεχνική, εμφανίζει την μεγαλύτερη εμπειρία σε περιστατικά, έχει βραβευθεί ως κέντρο αριστείας, αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης της τεχνικής σε ουρολόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού και οι ιατροί που την εφαρμόζουν έχουν εκπαιδευτεί σε κορυφαία κέντρα της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ.

Στο Central Urology η τεχνική μας πραγματοποιείται με αυστηρά πρωτόκολλα και η διαδικασία  σε όλα τα στάδια είναι οργανωμένη με αυτοματοποιημένο τρόπο από την εισαγωγή του ασθενή μέχρι την βιοψία και το εξιτήριο!

To Central Urology αποτελεί το πρώτο και μοναδικό κέντρο Αριστείας στην νοτιοανατολική Ευρώπη στη Διαπερινεϊκη και Διορθική Fusion Βιοψία Προστάτη!

Δρ.Ιωάννης Λεωτσάκος, MD, MSc, PhD, FEBU, FES

Υπεύθυνος τμήματος Fusion Βιοψίας προστάτη

Δρ.Ιωάννης Καταφυγιώτης MD, MSc, PhD, FEBU, FES

Υπεύθυνος τμήματος παθήσεων προστάτη

Δ/ντης: Dr. Μάρκος Καραβιτάκης, MD, DIC, MSc, PhD, FEBU

Τηλ: 693 4656001, 213 016679