Ο Γέροντας Εφραίμ μιλάει για την επερχόμενη έλευση της Αγίας Ζώνης στον Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για την επερχόμενη έλευση της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, μίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

Ακούστε τα όσα ανέφερε στη τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Εφ’ όλης της ύλης» του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας και στους παροσιαστές Δημήτρη Αλφιέρη, Μαρία Χαρατζοπούλου και Κώστα Δαντίλη:

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη Μονή Βατοπαιδίου χωρίς την Αγία Ζώνη. Είναι αυτό το κειμήλιο που δίνει στη Μονή την εγκυρότητα να αποτελεί ένα Παγκόσμιο Θεομητορικό Κέντρο», ανέφερε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων ο Γέροντας Εφραίμ.

Αναφερόμενος στα αμέτρητα θαύματα της Αγίας Ζώνης, σημείωσε ότι πολλές οικογένειες απέκτησαν παιδιά και πρόσθεσε ότι είναι γνωστό πως θεραπεύει και το καρκίνο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος ακροατών έστελναν μηνύματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, θέλοντας να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες από θαύματα της Αγίας Ζώνης.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη την πίστη και ένα θαύμα, τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε» επεσήμανε ο Γέροντας Εφραίμ και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:

«Η Εκκλησία αποτελεί μοναδικό καταφύγιο. Πρέπει να επανευαγγελιστεί ο Ελληνικός λαός. Η φλόγα της πίστης υπάρχει. Αυτές οι πνευματικές ευκαιρίες διώχνουν τη στάχτη της αμέλειας και της αδιαφορίας που υπάρχει πάνω από τα κάρβουνα της πίστης και φουντώνουν τη φωτιά της πίστης».

Διαβάστε επίσης:

Ο Πειραιάς υποδέχεται την Τιμία Ζώνη της Παναγίας από το Άγιο Όρος (πρόγραμμα ακολουθιών)


Από την Κωνσταντινούπολη στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, διαιρεμένη σήμερα σε τρία τεμάχια, είναι το μοναδικό λείψανο ή κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή της και φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ζώνη φτιάχτηκε από τρίχες καμήλας από την ίδια την Θεοτόκο, και μετά την Κοίμησή της, κατά την Μετάστασή της στους ουρανούς, την παρέδωσε στον απόστολο Θωμά.

Μετά, την Αγία Ζώνη ανάλαβαν να διαφυλάξουν δύο πτωχές ευσεβείς γυναίκες στα Ιεροσόλυμα. Η Παναγία, λίγο πριν την Κοίμηση της, είχε δώσει εντολή στον Ευαγγελιστή Ιωάννη να μοιράσει σε αυτές και τις δύο εσθήτες της. Το έργο της διαφύλαξης από γενιά σε γενιά συνέχισε μία ευλαβής παρθένος καταγομένη από την οικογένεια αυτή. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αρκαδίου, γιού του Μ. Θεοδοσίου, έγινε η μεταφορά της Τιμίας Ζώνης στην Κωνσταντινούπολη. Την κατέθεσε σε μία υπέροχη λειψανοθήκη, την οποίαν ονόμασε «αγίαν σορόν». Η κατάθεση έγινε στις 31 Αυγούστου και αυτό το γεγονός εορτάζομε.

Μετά από λίγα χρόνια ή κόρη του Αρκαδίου,αυτοκράτειρα Πουλχερία, ανάγειρε τον λαμπρό ναό των Χαλκοπρατείων και κατάθεσε εκεί την Τιμία Ζώνη. Η ίδια η αυτοκράτειρα την διακόσμησε με χρυσή κλωστή, έτσι όπως σώζεται μέχρι σήμερα.

Τον επόμενο αιώνα, άγνωστο πότε και με ποιόν τρόπο, μεταφέρθηκε η Αγία Ζώνη στην Ζήλα της Καππαδοκίας, νότια της Αμασείας. Στήν Κωνσταντινούπολη μεταφέρθηκε ξανά στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α΄ (527-565), κτήτορα της Αγίας Σοφίας. Ο διάδοχός του Ιουστίνος Β΄ και η σύζυγός του Σοφία ανακαίνισαν τον ναό των Χαλκοπρατείων και ανήγειραν παρεκκλήσιο της Αγίας Σορού. Πάνω στην Αγία Τράπεζα φυλασσόταν η Αγία Ζώνη.

Γύρω στο 1150 η Αγία Ζώνη βρισκόταν στο Μεγάλο Παλάτι της Κωνσταντινουπόλεως, στο ναό του Αγίου Μιχαήλ. Μάλλον είχε τεμαχιστεί και τεμάχια είχαν μεταφερθεί στους ναούς της Πόλης. Τον 12ο αιώνα, στα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού (1143-1180), καθιερώθηκε επίσημα η εορτή της Αγίας Ζώνης την 31η Αυγούστου, ενώ παλαιότερα εορταζόταν μαζί με την εορτή της Ιεράς Εσθήτος της Θεοτόκου, την 2α Ιουλίου.

Μετά την άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους της Δ΄ σταυροφορίας, το 1204,κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από τα στίφη των βαρβάρων και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ευτυχώς δεν χάθηκαν όλα. Είναι σίγουρο ότι ένα μέρος της Τιμίας Ζώνης παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και μετά την ανακατάληψή της το 1261 από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο φυλάσσονταν στο ναό των Βλαχερνών. Η μαρτυρία ανώνυμου Ρώσου προσκυνητή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1424-1453 είναι και η τελευταία σχετικά με την ύπαρξη της Αγίας Ζώνης στην Βασιλεύουσα. Είναι άγνωστο, τί απέγινε στη συνέχεια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Το μεγαλύτερο τμήμα της Αγίας Ζώνης, που σώζεται σήμερα, φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία έφτασε στην Μονή με περιπετειώδη τρόπο.

Μία άλλη παράδοση διασώζεται την πληροφορία ότι η Αγία Ζώνη αφιερώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ τον Καντακουζηνό (1341-1354), ο οποίος, στη συνέχεια, παραιτήθηκε, ντύθηκε το μοναχικό ράσο κι έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ στην ίδια Μονή.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πειραιάς υποδέχτηκε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας! (φωτο + βίντεο)