Πειραιάς: Αλλάζει η Πειραϊκή – Δείτε πώς θα γίνει!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Νέο μεγάλο πρότζεκτ συνολικής ανάπλασης της Πειραϊκής

- Δείτε τα έργα που θα γίνουν 

- Αντιδράσεις κατοίκων και καταστηματαρχών

Το έργο είναι τμήμα της λεγόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας» που στόχο έχει την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας.

Mε την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ανάπλασης, αναμένεται ουσιαστική βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής ενώ θα αναδειχθεί μια ενεργή επιχειρηματικότητα κοινότητα για κατοίκους και επισκέπτες και θα επιτευχθούν πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Τη λειτουργικότητα της πράξης θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει ο Δήμος Πειραιά με τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του.

Πολλαπλή χρηματοδότηση

Το έργο, το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, και αφορά στην δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου, που θα αποδοθεί στους πεζούς και τους ποδηλάτες στον Πειραιά, των κατάλληλων υποδομών οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων, διαδρόμου στην ακτή για θέαση του τείχους από τη θάλασσα, ποδηλατικής διαδρομής κατά μήκος της ακτής, ανοιχτών χώρων για ενθάρρυνση της πρόσβασης του κοινού, διαμορφώσεων για την εξασφάλιση πρόσβασης ΑΜΕΑ σε σημεία του τείχους και λοιπές εργασίες αναβάθμισης της της ακτής.Το έργο εντάχθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη με ποσό 25 εκατ. ευρώ μέσω των δράσεων “Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις”. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η “Πειραιάς ΣΥΝ Μονοπρόσωπη Α.Ε.- Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει η διαδικασία πρόσκλησης θα ξεκινήσει μέσα στο 2022 (ως ημερομηνία έναρξης θεωρείται η 5η Οκτωβρίου) και θα πρέπει να ολοκληρωθεί (όπως και ολόκληρο το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης) το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Το αντικείμενο του έργου

Η Πειραϊκή αποτελεί την Νοτιοδυτική παραλιακή συνοικία του Πειραιά , βρίσκεται ανατολικά του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά και κατά μήκος της παραλίας της βρίσκονται τα αρχαία Μακρά Τείχη (τείχη του Κόνωνα ) που προστάτευαν τον κύριο οικισμό της Αθήνας και το λιμάνι της. Η ακτογραμμή της έχει έκταση 2,5 χιλιόμετρα και δημιουργεί τρεις κόλπους. Της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων , όπου βρίσκεται ο τάφος του Θεμιστοκλή , του «Όρμου Αφροδίτης», που παλαιότερα λεγόταν «Μπαϊκούτσι» και το «Σκαφάκι».

Σε όλο το μήκος της ακτής απαντώνται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κέντρα αναψυχής. Το θεώμενο σύνολο της Πειραϊκής Ακτής «θάλασσα – βράχια- οχυρό» είναι μια αδιάσπαστη ενότητα και στην αρχαία χρήση του και στην μορφολογία του (αφού χρήση και μορφή αλληλοσυμπληρώθηκαν) και σαν τέτοια ενότητα αντιμετωπίζονται στο προτεινόμενο έργο.

Στόχος του έργου είναι:
– Η δημιουργία, ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου, που θα αποδοθεί στους πεζούς και τους ποδηλάτες του Πειραιά.
– Η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων, προσελκύοντας επιπλέον τουριστικό ενδιαφέρον.
– Η δημιουργία διαδρόμου στην ακτή για θέαση του τείχους από τη θάλασσα.
– Η δημιουργία ποδηλατικής Διαδρομής κατά μήκος της ακτής.
– Η αναδιάταξη των χώρων στάθμευσης.
– Η δημιουργία επιπλέον ανοιχτών χώρων και η ενθάρρυνση της πρόσβασης του κοινού.
– Η δημιουργία ραμπών για τη σύνδεση των διαδρομών και την εξασφάλιση πρόσβασης ΑΜΕΑ σε σημεία του τείχους.
– Η αποκατάσταση του δικτύου απορροής ομβρίων.

Για την προετοιμασία των προς διαμόρφωση χώρων θα απαιτηθούν οι κάτωθι εργασίες :

1.1 Χωματουργικά –αποξηλώσεις-καθαιρέσεις
1.2 Έργα οδοποιίας –τεχνικά έργα οδοποιίας
1.4 Έργα φωτισμού και σήμανσης
1.5 Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες
1.6 Έργα Άρδευσης
1.7 Προμήθεια –τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού
1.8 Στατικά έργα
1.9 Έργα πρασίνου
1.10 Έργα αποχέτευσης και αποστράγγισης

To έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Πειραιά και του Αναπτυξιακoύ Οργανισμού.

Αντιδράσεις κατοίκων και καταστηματαρχών

Σκεπτικοί εμφανίζονται οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της Πειραϊκής, οι οποίοι θεωρούν ότι τα έργα που έχουν προβλεφθεί, θα επιφέρουν σημαντικές αλλοιώσεις στην περιοχή.

Προβληματισμός επικρατεί και για τις θέσεις στάθμευσης που θα χαθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

Όλοι φυσικά συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι η Πειραϊκή δεν μπορεί να παραμένει ως έχει εδώ και δεκαετίες, καθώς τα ιστορικά κονώνεια τείχη είτε μετατρέπονται τακτικά σε σκουπιδότοπο, είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πειραιάς υποδέχεται την Τιμία Ζώνη της Παναγίας από το Άγιο Όρος (πρόγραμμα ακολουθιών)