Πειραιώτης και απόφοιτος Ιωνιδείου ο νέος Πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ


Στο τιμόνι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού όλων των ΑΕΙ της χώρας θα βρίσκεται για τα επόμενα δυο χρόνια ο Πειραιώτης Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στάθης Ευσταθόπουλος.

Εξελέγη στις  7 Μαρτίου τον νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ μετά τη συνεδρίαση της ΕΓ της Ομοσπονδίας.

Το νέο προεδρείο θα έχει θητεία δύο ετών. Με την εκλογή προεδρείου δίνεται τέλος σε μια πολύ σημαντική εκκρεμότητα που είχε καταστήσει προβληματική τη λειτουργία της ΠΟΣΔΕΠ για περισσότερο από 1 μήνα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Νέος πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ εξελέγη ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής κ. Στάθης Ευσταθόπουλος (Συνεργασία Πανεπιστημιακών), αντιπρόεδρος ο κ. Νίκος Σταυρακάκης (ΚΙΠΑΝ), γραμματέας  ο κ. Χρήστος Κουρουνιώτης (ΑΡΜΕ), ταμίας ο κ. Γιάννης Τζούτζας (Συνεργασία Πανεπιστημιακών),  Ειδ. Γραμματέας ο κ. Σωκράτης Κάτσικας (ΚΙΠΑΝ) και υπευθ. Δημ. Σχέσεων και Δικτύων ο κ. Χαράλαμπος Φείδας (Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία).

«Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη αλλά και πολύ κρίσιμη. Έχουμε πολλά και μεγάλα προβλήματα μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο νέος πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ.

«Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων αλλά και η διάθεση για εξεύρεση των ευρύτερων δυνατών συνεναίσεων απ’ όλες τις πλευρές, σε όλα τα θέματα», υποστήριξε ο κ. Στάθης Εσταθόπουλος .

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του κ. Ευσταθόπουλο:

Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη αλλά και πολύ κρίσιμη. Έχουμε πολλά και μεγάλα προβλήματα μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε.

«Τα πιο επείγοντα είναι το «Σχέδιο Αθηνά» το οποίο και συζητήθηκε εκτενώς στη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες μειώσεις στους μισθούς μας, η κατάσταση στα Πανεπιστήμια, η υποχρηματοδότηση του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, η προάσπιση και η αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τόσα άλλα…

Ειδικότερα για το «Σχέδιο Αθηνά», η ΕΓ αποφάσισε να εκδώσει μια σύντομη ανακοίνωση αύριο και να συγκαλέσει εκτάκτως τη ΔΕ με τη συμμετοχή και των προεδρείων των Συλλόγων, την επόμενη Πέμπτη 15/3 με τηλεδιάσκεψη για να διαμορφώσει την οριστική θέση της Ομοσπονδίας. Όσοι σύλλογοι δεν έχουν ακόμη συνεδριάσει και δεν έχουν πάρει θέση στο θέμα, καλούνται να το κάνουν, ώστε η ΔΕ να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για τις θέσεις όλων των συναδέλφων με σκοπό να συνθέσει την τελική θέση της Ομοσπονδίας μας.

Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων αλλά και η διάθεση για εξεύρεση των ευρύτερων δυνατών συνεναίσεων απ’ όλες τις πλευρές, σε όλα τα θέματα», σημείωσε ο νέος πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ.

Ποιος είναι ο κ. Στάθης Ευσταθόπουλος

Ο νέος πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Στάθης Ευσταθόπουλος γεννήθηκε το 1965 στον Πειραιά.

Μαθήτευσε στο Πρότυπο δημοτικό σχολείο της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας στον Πειραιά και στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιά.

Το 1988 αποφοίτησε με το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Το 1989 πήρε το Μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master in Science) Medical Physics, University of Surrey, UK

Το 2002 πήρε και το διδακτορικό δίπλωμα στην Ιατρική Φυσική από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Διδακτικό έργο

Συμμετοχή στην εκπαίδευση φοιτητών των ΤΕΙ (Τμήμα Ιατρικών Οργάνων) σε θέματα Διασφάλισης Ποιότητας και Ελέγχων Ποιότητας Ακτινολογικού εργαστηρίου.

Ακτινοπροστασία, Φύση και παραγωγή ακτίνων-χ, Βασικές αρχές Υπολογιστικής Τομογραφίας και Απεικόνισης με Μαγνητικό Συντονισμό σε φοιτητές Ιατρικής και Νοσηλευτικής.

Αυτοδύναμη διδασκαλία του μαθήματος Φυσική-Βιοφυσική στους φοιτητές της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

Διδασκαλία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Επεμβατική Ακτινολογία» του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διαπανεπιστημιακού ΠΜΣ «Ιατρική Φυσική».

Κλινικό/Εργαστηριακό έργο

Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας σε εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών.

Διασφάλιση Ποιότητας και Έλεγχοι Ποιότητας σε εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών.

Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας – Εφαρμογή και Επιθεώρηση ΣΔΠ κατά ISO.

Νοσοκομειακές και Πανεπιστημιακές θέσεις

1991 – 1993: Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Πειραιά «Ιπποκράτης» Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας σε όλα τα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών του Κέντρου (Ακτινολογικό, Πυρηνικής Ιατρικής)

1993 – 1998: Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας σε όλα τα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών του Νοσοκομείου (Ακτινολογικό, Πυρηνικής Ιατρικής και Ερευνητικό)

1998 – 2003: Επιστημονικός Συνεργάτης στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας στο Ευγενίδειο και Σισμανόγλειο.

2003 – 2008: Λέκτορας στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

2008 – 2010: Επίκουρος Καθηγητής στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

2010 – σήμερα: Αναπληρωτής Καθηγητής στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

 

Οργανωτικό, διοικητικό και ευρύτερο επιστημονικό έργο

Αρχική οργάνωση και λειτουργία (από πλευράς Ακτινοφυσικής και Ακτινοπροστασίας) των εργαστηρίων ιοντιζουσών ακτινοβολιών των: Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Πειραιά «Ιπποκράτης», Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Σισμανόγλειο (Πανεπιστημιακό Ακτινολογικό Εργαστήριο), Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

Οργανωτικό και διοικητικό έργο στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Οργανωτικό και διοικητικό έργο στο ΠΜΣ «Επεμβατική Ακτινολογία» του Πανεπιστημίου Αθηνών

2004 – 2011: Μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΒΥΛ Α.Ε. (Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών Α.Ε. θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ – Σημερινή ονομασία Ε.Κ.Α.Π.Τ.Υ.). 10/2006 – 11/2011, αντιπρόεδρος του ΔΣ.

2004 – 2007: Αναπλ. Μέλος του ΔΣ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Συμμετοχή στην οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και επιστημονικών εκδηλώσεων.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

(Κατά χρονολογική σειρά από το παλαιότερο προς το πιο πρόσφατο.)

1.            3/1992 – 2/1993 Υπότροφος στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” με αντικείμενο “Ανάλυση δειγμάτων Ουρανίου με νετρονική ενεργοποίηση” 

1.            Μάρτιος 2000 E.P. Efstathopoulos, O. Kocsis, L. Costaridou, G.S. Panayiotakis, ECR2000, «highlighted scientific exhibit».

2.            2005. «Ε. Π. Ευσταθόπουλος, Ν. Παναγιωτάκης, Κίνδυνοι και επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κόσσοβο, Φυσικός Κόσμος, τ. 5, σ. 42-47, Σεπτέμβριος –  Οκτώβριος – Νοέμβριος 2001.» επιλέχθηκε και δημοσιεύθηκε το 2005, σε ειδικό τεύχος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με επιλεγμένες δημοσιεύσεις από το Φυσικό Κόσμο.

3.            Tο poster 13.2.39 στο ετήσιο συνέδριου της European Society of Cardiac Radiology, ESCR06 με τίτλο “Automatic point detection and displacement measurements in MRI myocardial tagging” O. Benekos, N. Kelekis, E.P. Efstathopoulos, N. Economopoulos, S. Argentos, A. Gouliamos, βραβεύτηκε ως το καλύτερο του συνεδρίου.

4.            Η Εργασία: Betsou S, Efstathopoulos EP, Katritsis D, Faulkner K, Panayiotakis G, Patient radiation doses during cardiac catheterisation procedures. Br J Radiol, 71(1998), 634-639

Είναι το 6ο most frequently cited paper του Br J Radiol, τον Αύγουστο του 2012 (υπήρξε 3ο τον Ιούνιο του 2008)

5.            RSNA 2009   Year Grand Prize από την Εταιρεία PHILIPS, για τη δημοσίευση “Reduction of the estimated radiation dose and associated patient risk with prospective ECG-gated 256-slice CT coronary angiography” (2009 CT NetForum Publication).

 

7. Ερευνητικό, συγγραφικό και συντακτικό έργο

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 60

1ΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  15

2ΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  12

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: 12

ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ: 21

ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΗΧΗΣΗΣ: 120

ΜΕΣΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΠΗΧΗΣΗΣ: 2

ΣΥΝΟΛΟ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 600

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ:  5

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:  45

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:  36

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: 47