Τι είναι το βάθρο που έχει στηθεί στη μέση του δρόμου στο κέντρο του Πειραιά;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα ιδιαίτερο Πρωτοχρονιάτικο έθιμο τίμησε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο του Πειραιά. 

Ο λόγος φυσικά για το έθιμο κατά το οποίο τοποθετείται ένα βάθρο σε κεντρικούς δρόμους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους τροχονόμους.

Σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, από νωρίς το πρωί στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασιλέως Γεωργίου, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε η Piraeus Press, έχει τοποθετηθεί ένα βάθρο για την απονομή των δώρων του «τροχονόμου».




Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο σύμφωνα με το οποίο πεζοί και οδηγοί λίγο πριν την πρωτοχρονιά, αυθόρμητα προσέρχονταν στις σταθερές θέσεις των τροχονόμων και εναπόθεταν δώρα (κυρίως γλυκά) ως αναγνώριση της προσφοράς της Τροχαίας, στην ασφαλή ρύθμιση της κυκλοφορίας και στην ομαλή λειτουργία της πόλης.




Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην πρωτοχρονιά του 1936.

Την εποχή εκείνη ήδη η Αθήνα και ο Πειραιάς είχαν μεγαλώσει σημαντικά μετά την ένταξη πολλών Μικρασιατών προσφύγων.

Η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους διεξαγόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία, καθώς τα αυτοκίνητα ήταν φτωχά εξοπλισμένα, οι οδηγοί τους δεν είχαν εμπειρία στην οδήγηση και οι πεζοί δεν ήταν εξοικειωμένοι με την νέα κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στους κεντρικούς δρόμους.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούσαν επιτακτική την παρουσία των τροχονόμων στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης,oι συνθήκες εργασίας τους όμως ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες καθώς εργάζονταν υπό αντίξοες συνθήκες,σχεδόν με αυτοθυσία.