Πανηγυρίζει η Υπαπαντή στα Ταμπούρια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!

Πανηγυρίζει σήμερα 1 Φεβρουαρίου παραμονή και αύριο 2 Φεβρουαρίου ανήμερα, ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου στην περιοχή των Ταμπουριών, στον Πειραιά.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Αύριο, ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιεραργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και θα ακολουθήσει Μεθέορτος Εσπερινός.

Το πρόγραμμα της πανηγύρεως θα τελεστεί κεκλεισμένων των θυρών, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Υπαπαντή του Κυρίου: Τι γιορτάζουμε

Στις 2 Φεβρουαρίου, η Χριστιανική πίστη γιορτάζει την Υπαπαντή του Χριστού, μία από τις 12 μεγάλες γιορτές (Δωδεκάορτον) της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας

Η ημέρα της Υπαπαντής εορτάζεται σε ανάμνηση του ερχομού Του στο Ναό των Ιεροσολύμων και στον καθαρισμό της Παναγίας από τη λοχεία.

Το εκκλησιαστικό γεγονός εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και αναφέρει ότι συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας , έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι περιστέρια.

Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.

Τα βυζαντινά χρόνια, η Υπαπαντή γιορταζόταν ως μικρή γιορτή στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανήγαγε σε δεσποτική το 542 και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού για έναν λοιμό που έπληττε την επικράτεια του.