Στον Πειραιά το πρώτο κτηματολογικό γραφείο της χώρας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν τα δύο πρώτα οριστικά κτηματολογικά γραφεία της χώρας εντός του 2014, για πρώτη φορά με ηλεκτρονική βάση δεδομένων ενιαίας καταγραφής τίτλων ιδιοκτησίας του κάθε ιδιοκτήτη.

Η νέα αυτή εφαρμογή, με ένα κλικ στο ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη, θα δείχνει όλα τα δικαιώματά του επί κάθε είδους ακινήτου σε ολόκληρη την επικράτεια. Π.χ., το διαμέρισμα στην πόλη, το εξοχικό και το κτήμα στο χωριό.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης εφαρμογής, που αποτελεί μάλιστα μνημονιακή υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.), σταδιακά θα επεκταθεί στα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας. Θεωρείται το μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία του περιβόητου Περιουσιολογίου για την ενιαία φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.



Παράλληλα με άλλη ψηφιακή εφαρμογή, που ξεκίνησε ήδη πιλοτικά από τη Λάρισα και την Αθήνα και από τις επόμενες εβδομάδες θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, οι συμβολαιογράφοι, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα ενημερώνουν αυτομάτως τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα συμβόλαια που συνάπτουν για κάθε νέα μεταβολή επί των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.


Αυτή η εφαρμογή προωθείται με μνημόνιο συνεργασίας της ΕΚΧΑ Α.Ε. με τις ενώσεις των συμβολαιογράφων και σύντομα θα προωθηθεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ενώ η εταιρεία του Κτηματολογίου εργάζεται σταθερά και αθόρυβα στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής καταγραφής της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, προκύπτει τεράστιο κενό, με βάση τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, για την κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας.

Οι φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, δήμοι, ΔΕΚΟ κ.λπ.) λόγω λειτουργικών και οργανωτικών κενών αδυνατούν να δηλώσουν ολοκληρωμένα και εγκαίρως στο Κτηματολόγιο και να κατοχυρώσουν την ακίνητη περιουσία τους, όπως προβλέπει ο νέος νόμος του ΥΠΕΚΑ (4164/2013) για την κατάρτιση του Κτηματολογίου. Πελώριο θέμα προκύπτει επίσης για διεκδικούμενες και κατεχόμενες δασικές εκτάσεις, εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, στις οποίες όμως με αποφάσεις της πολιτείας έχουν αναγνωριστεί ιδιοκτησιακά δικαιώματα ιδιωτών.

forologikanea.gr