ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Πώς θα εορταστούν Άγιος Νικόλαος & Άγιος Σπυρίδωνας


– Συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Πειραιά μεταξύ Γιάννη Μώραλη, Σεραφείμ και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

– Τι αποφασίστηκε για τις μεγάλες εορτές του Πειραιά

– Δείτε την ανάρτηση του Δημάρχου Πειραιά

Μπήκαμε στον Δεκέμβρη, το μήνα με τις πολλές γιορτές!

Και μάλιστα για τον Πειραιά αρκετά χαρακτηριστικές, όπως αυτή του προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και του Πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα, που εορτάζονται μεγαλοπρεπώς κάθε χρόνο.

Φέτος όμως τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Κοινή πεποίθηση και των τριών ανδρών που συζήτησαν σήμερα ακριβώς τα θέματα των εορτασμών, ήταν ότι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Δείτε ΕΔΩ τη χαρακτηριστική ανάρτηση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, μετά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Πειραιά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ σε δήλωσή του ανέφερε:

«Ένας αδιόρατος μικροοργανισμός ασυνείδητος έχει εξαναγκάσει όλον τον πλανήτη σε επίγνωση της ανθρώπινης ατέλειας και μικρότητος. Ωστόσο εμείς εδώ στον Πειραιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, έχουμε την έμπνευση, τη δύναμη την ευψυχία να αντισταθούμε. Αντιστεκόμαστε τηρώντας τους υγειονομικούς όρους που προβλέπει η αρμόδια επιστημονική ομάδα. Οι δύο μεγάλες Πανηγύρεις της Μητροπόλεως, του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος, αλλά και του εφόρου και προστάτου της ναυτοσύνης, του Αγίου Νικολάου θα τελεστούν όπως προβλέπουν τα αρμόδια πρωτόκολλα, για την αποφυγή συναθροίσεων. Με πίστη με αγάπη, με τιμή στους μεγάλους Αγίους, αλλά και με μια ταπείνωση. Νομίζω ότι είναι επίκαιρη η πρόσκληση της Εκκλησίας για μια βαθειά ενσυναίσθηση και μια βαθειά μετάνοια. Έχουμε ανάγκη όλοι από επιστροφή στην αλήθεια του Ευαγγελικού μηνύματος, που σημαίνει Σταυροαναστάσιμη πορεία, κένωσις για τη ζωή του άλλου. Ο κάθε άνθρωπος αποτελεί μια αξία γιατί είναι εικόνα του ζωντανού Θεού».

 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε:

«Η κοσμική και η πνευματική ηγεσία της πόλης δίνει το παράδειγμα και την κατεύθυνση της εγκαρτέρησης, της συναίσθησης και της αλληλεγγύης. Και ταυτόχρονα το παράδειγμα του σεβασμού στα μέτρα που έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση, μετά από εισηγήσεις των επιδημιολόγων. Θα πάμε καλύτερα μέρα με τη μέρα. Θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, εφόσον όλοι μας δείχνουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στην οικογένειά μας και αλληλεγγύη σε όλους εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πάσχουν, είναι άρρωστοι, και κινδυνεύει η ζωή τους. Ο Πειραιάς, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, δεν θα γιορτάσει μαζικά ούτε τον Άγιο Νικόλαο, ούτε τον Άγιο Σπυρίδωνα, αλλά ο κάθε Πειραιώτης  μέσα στην οικογένειά του με πολύ σεβασμό, με βαθιά κατάνυξη και πολύ πίστη θα γιορτάσει αυτούς τους Αγίους, αυτές τις μέρες, έτσι ώστε να πάμε ομαλά προς εκείνη την περίοδο που σιγά σιγά πλέον με το άνοιγμα και την εφαρμογή των πολιτικών εκείνων που θα οδηγήσουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού, θα πάμε ξανά στην κανονικότητα και στο άνοιγμα της κοινωνίας. Να ξαναγιορτάσουμε μαζί όλες αυτές τις γιορτές, οι οποίες είναι τόσο μαζικές και αφορούν την χριστιανοσύνη».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε: 

«Υποδεχθήκαμε σήμερα μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη για να συζητήσουμε τα μέτρα ενόψει του εορτασμού στην πόλη του Αγίου Νικολάου και του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα. Κινούμαστε απολύτως στην ίδια κατεύθυνση. Να τηρήσουμε τα μέτρα και τα πρωτόκολλα, να συμβάλλουμε κι εμείς στον αγώνα που δίνεται στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα κινηθούμε σε δύο άξονες, στον δημόσιο λόγο μας, που είναι κάθετος και ξεκάθαρος ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα και φυσικά στα μέτρα που θα λάβει η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία. Είναι μια μεγάλη μάχη, τη δίνουμε 8-9 μήνες, η Κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία μας, όλοι. Θα ξαναμιλήσουμε με τον Υπουργό και τον Μητροπολίτη για το θέμα του εορτασμού των Θεοφανείων, μια πολύ μεγάλη γιορτή για τον Πειραιά και τη χώρα, όπου ελπίζουμε πλέον τα πράγματα για την πατρίδα μας να είναι καλύτερα».

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ανώτεροι Αξιωματικοί της Αστυνομίας, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου κ. Γρηγόρης Καψοκόλης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος.