ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Όλο το πρόγραμμα με τις Χριστουγεννιατικές Παραστάσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με τρεις διαφορετικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια και οικονομικές τιμές υποδέχεται τα Χριστούγεννα, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ). 

Πρόκειται για την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της καταιγίδος», το μουσικό παραμύθι της Μαριβίταs Γραμματικάκη με τίτλο «Το μαγικό Βιολί» και «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Χρήστου Γεωργίου, 'Ακη Σακελλαρίου.

Περισσότερο από μισό αιώνα, παρέμενε ξεχασμένη, η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της καταιγίδος». Βασισμένη στη φάρσα «Το βαγόνι των κυριών» του Μωρίς Ενεκέν (1917), «Η κόρη της καταιγίδος», βγήκε από το αρχείο της, χάρη στην έρευνα της θεατρικής ομάδας «Οι όπερες των ζητιάνων», και αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Φεστιβάλ Αθηνών 2011.

Μακριά από τις ευκολίες μιας τεχνητής νοσταλγίας για «τον παλιό εκείνο τον καιρό», η ανελέητη αυτή σάτιρα του αστικού γάμου αναδεικνύεται, χάρη στη μοντέρνα και τολμηρή σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη και τη γεμάτη ζωτικότητα διεύθυνση του Χαράλαμπου Γωγιού, ως υπόδειγμα ιστορικά καίριου και ζωτικού μουσικού θεάτρου, αιχμηρού εργαλείου κριτικής των ηθών της σύγχρονης Ελλάδας .

Στην αναβίωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, χάρη στη συνεργασία με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, οι φίλοι του μουσικού θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, την πλήρη και αυθεντική εκδοχή του έργου, ενορχηστρωμένη από το συνθέτη για σύνολο 24 οργάνων (25, 26, 28, 29 & 3/12, 1, 2, 4, 5 & 6 /1, στις 21.00).

Ένα έργο για τη μαγική δύναμη της μουσικής και για το μεγαλείο της αγάπης είναι «Το μαγικό βιολί» της Μαριβίταs Γραμματικάκη . Πρόκειται για ένα μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Μια ιστορία που γεννήθηκε από ένα παιχνίδι της λέξης όπερα, και δημιούργησε τους πέντε ήρωες (τον βασιλιά Οράτιο, τον υπηρέτη Πρόκα τον τρελό της πολιτείας Έντυ, την κόρη του βασιλιά Ρόζα και τον τσιγγάνο μουσικό Αμίρ), με σκοπό να φέρει τους νέους ακροατές κοντά στην όπερα (28 & 29/12, 4, 5, 11 & 12/1, τα Σάββατα στις 15.00 & τις Κυριακές στις 11.00).

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λένα Γεωργιάδου, τη μουσική σύνθεση ο Ν. Ξανθούλης, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Νίκος Πολίτης, τη χορογραφία η Μαρία Αλβανού. Την ορχήστρα διευθύνει ο Ραφαήλ Πυλαρινός. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Rosarte.

Εμπνευσμένη από την νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς, η παράσταση με τίτλο «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων», είναι ένας ύμνος προς την ζωή και την αγάπη.

Για εκατόν εβδομήντα χρόνια, από την ημερομηνία της πρώτης δημοσίευσής του το 1843, το έργο, κρατά αναλλοίωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο τσιγκούνης Eμπενέζερ Σκρουτζ, που δεν είναι σε θέση να ζήσει, ν' αγαπήσει, να χαρεί, αφού κύριο μέλημά του είναι πως θα ξοδέψει λιγότερα για τις ανάγκες του, αναβιώνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά, μέσα από μια πρωτοποριακή σύλληψη και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής όρασης και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας οι ηθοποιοί ζωγραφίζουν με τις κινήσεις τους και τη φωνή τους, σε μια τεράστια οθόνη, την ιστορία του παραδόπιστου Εμπενέζερ Σκρουτζ. Τον ρόλο του Σκρούτζ ερμηνεύει ο 'Ακης Σακελλαρίου, ενώ αυτόν του αφηγητή η Αναστασία Γιαννάκη.

Συμμετέχουν ενεργά οι 12 μουσικοί της Καμεράτα SINFONIA οι οποίοι ερμηνεύουν την πρωτότυπη μουσική ενορχήστρωση ειδικά για την παράσταση του Θεόδωρου Λεμπέση (27/12 στις 14.30, 30/12 στις 17.30 & 6/1 στις 17.30).

Γι' αυτά τα Χριστούγεννα και για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το Δημοτικό θέατρο Πειραιά προσκαλεί τους θεατές να δουν αυτές τις παραστάσεις με δύο οικονομικά πακέτα - δώρο.

Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα της αγοράς του ενιαίου εισιτηρίου των 29 ευρώ και για τις τρεις παραστάσεις, ενώ με την αγορά δύο εισιτηρίων διακεκριμένης θέσης για την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της καταιγίδος», οι θεατές θα λαμβάνουν ένα δωρεάν εισιτήριο και για την παιδική όπερα «Το μαγικό βιολί».