Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για την ειδική αγωγή στον Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά, κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, της Διεύθυνσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και σε συνεργασία με τα Ειδικά Σχολεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για την ειδική αγωγή στον Πειραιά που είχε  τίτλο: «είμαι παιδί κι έχω δικαίωμα στον ίδιο ουρανό». 

Στην εκδήλωση, που χαρακτηρίστηκε για την ιδιαίτερη ποιότητά της, παρουσιάστηκε από τους διευθυντές των σχολείων, καθώς και από τον Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Γεώργιο Μπαλαμώτη και με την βοήθεια πολυμέσων, το δύσκολο και πολύπλευρο έργο που γίνεται καθημερινά στις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικής αγωγής στην πόλη μας. Με την ευαισθησία που απαιτείται και με τις ειδικές μεθόδους που εφαρμόζονται καταρτίζονται, όπως αναφέρθηκε, εξατομικευμένα προγράμματα, προετοιμάζοντας τα παιδιά για την επαγγελματική κατάρτιση και την κοινωνική ένταξη. Συγκινητική ήταν η γραπτή διατύπωση των ευχών  επιφανών παρισταμένων, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, που αναρτήθηκαν σε ένα ζωγραφισμένο  ιστιοφόρο,  με όλο το συμβολισμό που αυτό αντανακλά.  

Ο Δήμαρχος , κ. Μιχαλολιάκος, τιμώντας τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων, απένειμε τιμητικές πλακέτες για την πολύτιμη συμβολή τους στη μαθησιακή διαδικασία και στην εκπαίδευση των μαθητών των ειδικών σχολείων της πόλης μας.

Χριστουγεννιάτικο χρώμα στην εκδήλωση,  έδωσε  η χορωδία της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά, που παρουσίασε παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

 

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο ίδιος , τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι συγκλονιστικός ο τίτλος που επιλέξατε για τη σημερινή εκδήλωση: «Είμαι παιδί, έχω δικαίωμα στον ίδιο ουρανό». Θα μπορούσε να είναι και ο ορισμός της έννοιας «δημοκρατία», που τόσο πολύ κακοποιεί το πολιτικό σύστημα. Γιατί ακριβώς η δημοκρατία αυτό ακριβώς εμπεριέχει ως πεμπτουσία: να έχουν όλα τα παιδιά και της πρώτης και της δεύτερης και της τρίτης ηλικίας τα ίδια δικαιώματα στη ζωή και στον ίδιο ουρανό. Δημοκρατία δεν είναι ένα σύστημα εκλογικών διαδικασιών, είναι ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών.

Τα ειδικά παιδιά, με όλη την αγάπη που μπορώ να εξωτερικεύσω σε λίγες λέξεις, είναι δυο φορές παιδιά. Άρα θέλουν δυο φορές την αγάπη μας. Είναι περιττό να πω, ότι η γονεϊκή μας ιδιότητα είναι η καταξίωσή μας ως ανθρώπινα όντα. Οι γονείς όμως των ειδικών παιδιών είναι δυο φορές γονείς. Οι δάσκαλοι μας, στο έργο των οποίων υποκλίνομαι, κάνουν το δυσκολότερο έργο. Παρέχουν τη γνώση και διαμορφώνουν χαρακτήρες. Οι δάσκαλοι των ειδικών παιδιών είναι δυο φορές δάσκαλοι. Και πρέπει ολόκληρη η κοινωνία να στέκει με ευλάβεια απέναντί τους. Αλλά όχι με λόγια.

Θέλω να σας παρακαλέσω να είστε πάρα πολύ αυστηροί με το ρόλο της Δημοτικής Αρχής. Αν οπουδήποτε  υστερούμε, πρέπει να είστε αυστηροί και να μας το λέτε. Να μας ταρακουνάτε. Έχω την αίσθηση ότι αυτό το περιβόητο πρόβλημα της πισίνας για το ειδικό σχολείο εξελίχθηκε. Δημοπρατήθηκε.  Παρ΄ όλα αυτά δεν φτάνει. Δεν πρέπει κανείς να υπερηφανεύεται. Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να πω τι έχουμε κάνει. Αυτό που έχουμε κάνει είναι το ελάχιστο καθήκον. Πρέπει να νοιαζόμαστε γι’ αυτά που πρέπει να κάνουμε. Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου και το βαθύ μου σεβασμό στα ειδικά παιδιά, στους γονείς των ειδικών παιδιών και στους δασκάλους μας».

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αφού ανέφερε ότι «το επίπεδο των δομών της ειδικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας αντανακλά το επίπεδο του πολιτισμού της και της κοινωνίας των πολιτών της». Πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής συνολικό νομοσχέδιο και συνεχίζοντας τόνισε ανάμεσα στ’ άλλα:

«Φέτος, πέρα από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, είχαμε τη δυνατότητα, αξιοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, να προσλάβουμε 6.000 συνολικά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες. Το ωρομίσθιο προσωπικό δεν αποτελεί μόνιμη λύση. Πέρα απ’ αυτό, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της Ελληνικής Πολιτείας, αυτή τη στιγμή, εξασφαλίσαμε και 600 μόνιμες θέσεις για την ειδική αγωγή. Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται, η οποία ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Γιατί παρατηρούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι έχουν αυξηθεί και οι εγγραφές στα σχολεία της ειδικής αγωγής».

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Οι Βουλευτές κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος και Παναγιώτης Μελάς, ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κορίνα Λαουλάκου, ο Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Θεόδωρος Σκορδίλης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής κ. Δημήτρης Γκίνης, ο Σύμβουλος Παιδείας κ. Κώστας Παράσχος, η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Δέσποινα Αρβανίτη, η Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πειραιά κα Αλεξάνδρα Νικολαράκου, εκπαιδευτικοί και γονείς.