Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην κοπή πίτας του συλλόγου μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων Δήμου Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συλλόγου Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ο κ. Μώραλης, στο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι ευχάριστο που υπάρχει μια μαζικότητα και σε επίπεδο αιρετών – βλέπω εδώ το 1/3 του Δημοτικού Συμβουλίου, από όλους τους συνδυασμούς, τους εκπροσώπους των άλλων συνδυασμών και της Δημοτικής Αρχής, τους συνταξιούχους και τα άλλα σωματεία. Είναι ένα κλίμα οικογενειακό και όμορφο, ειδικά όταν πρόκειται για την καλή χρονιά, τα χρόνια πολλά και την κοπή της πίτας.

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους, με υγεία για εσάς και τις οικογένειές σας. Άκουσα την Πρόεδρο, η οποία ανέφερε πολλά και τα περισσότερα απηχούν την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή στη χώρα. Δεν συζητώ ούτε κομματικά. Λέω ότι οι χρονιές που περάσαμε, που περνάμε και αυτές που θα περάσουμε είναι

δύσκολες. Με δύσκολα μέτρα για τους εργαζόμενους, για όλους απ’ ότι φαίνεται. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε, δεν μπορούμε να μην έχουμε ελπίδα. Δεν μπορούμε να μην έχουμε αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τουλάχιστον τα περισσότερα από τα προβλήματα και να δούμε καλύτερες μέρες, αν όχι στο άμεσο μέλλον, έστω στο λίγο πιο μακρινό.

Δικαιούστε και πρέπει να διεκδικείτε όπως είπατε, τα δικαιώματά σας. Να δίνετε μάχες, αγώνες για τα εργασιακά σας δικαιώματα και όχι μόνο. Και στο βαθμό που κι εμείς μπορούμε, όπως είπατε - εγώ δεν νοιώθω ότι είμαστε τόσο δίπλα όσο αναφέρατε – θα είμαστε κοντά. Όπως και εμείς. Δεν είναι τόσο σημαντικό να δώσει ο Δήμος τρεις φορές το χρόνο δύο λεωφορεία για να πάτε στις κινητοποιήσεις. Θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στα εργασιακά θέματα στο Δήμο Πειραιά που και εκεί υπάρχουν ανοικτά και υπαρκτά ζητήματα. Η επιθυμία υπάρχει, προσπαθούμε να λύνουμε τα θέματα και να υπάρχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Από την άλλη και εσείς είστε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δυναμικού του Δήμου. Σε σας στηρίζεται και η τωρινή Δημοτική Αρχή όπως και οι προηγούμενες θαρρώ. Εσείς είστε αυτοί οι οποίοι υλοποιείτε και καλείστε να υλοποιήσετε και στο μέλλον.

Εγώ ευχαριστώ τους εργαζομένους για την απόδοσή τους και την παρουσία τους, αλλά από την άλλη οφείλω να ομολογήσω ότι πάντα έχουμε περιθώρια για ακόμα καλύτερη δουλειά, για ακόμα καλύτερη οργάνωση, για ακόμα καλύτερη συνεργασία μεταξύ εργαζομένων και αιρετών. Το προσωπικό του Δήμου βαίνει μειούμενο τα τελευταία χρόνια. Όπως είπατε, υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων εδώ και πολλά χρόνια. Από την άλλη μας δίνουν συνέχεια παραπάνω αρμοδιότητες. Ευτυχώς αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο θα κλόνιζε περαιτέρω την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άρα, η μείωση προσωπικού και οι παραπάνω αρμοδιότητες λύνονται μόνο με περισσότερη δουλειά και καλύτερη οργάνωση. Αυτό πρέπει να κάνουμε.

Εγώ προσωπικά και οι Αντιδήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των άλλων συνδυασμών θα είμαστε παρόντες για  μια καλύτερη συνεργασία, που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα για την πόλη, επ’ ωφελεία των δημοτών. Επαναλαμβάνω ότι γίνεται μια προσπάθεια σημαντική με ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά νομίζω ότι μπορούμε όλοι μας - και πρώτο βάζω τον εαυτό μου – ακόμα καλύτερα. Πιο πολύ δουλειά με  μεγαλύτερη οργάνωση και καλύτερα αποτελέσματα. Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και ό, τι άλλο για τις οικογένειές σας και να είμαστε αισιόδοξοι παρά την ζοφερή κατάσταση που η Πρόεδρος περιέγραψε και λίγο πολύ είναι έτσι. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, ότι τα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε ένα καλύτερο επίπεδο και ως χώρα και ως πόλη. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ και του χρόνου».       

Η  Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά κα Σταυρούλα Τζιώτη, σημείωσε :

«Σας καλωσορίζουμε και είναι ιδιαίτερη χαρά που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Ευχόμαστε σε όλους να έχετε μια καλή και δημιουργική χρονιά. Ας ευχηθούμε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, αν και γνωρίζουμε καλά ότι το 2016 θα είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τα εναπομείναντα μεσαία στρώματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά η εφαρμογή των βάρβαρων, μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, της ανεργίας, της εσωτερικής υποτίμησης και της περικοπής κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, συνεχίζεται το καθεστώς της επιτροπείας της χώρας μας από την τρόικα και τους δανειστές και έτσι, μετά τη συνομολόγηση του 3ου μνημονίου, κανένα νομοσχέδιο και κανένα μέτρο δεν μπορεί να προωθηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή χωρίς την έγκριση των δανειστών, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Και είναι ξεκάθαρο ότι το μοναδικό πρόγραμμα που επιτρέπουν οι δανειστές να εφαρμοστεί είναι το μνημόνιο, καθώς επίσης ξεκάθαρο είναι ότι μνημόνια και προοδευτικές φιλεργατικές και φιλολαϊκές πολιτικές δεν συμβιβάζονται.

Όπως και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κυρίως του δικαιώματος προκήρυξης απεργίας.

Η τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση για την επιχορήγηση των νοσοκομείων για τις λειτουργικές ανάγκες τους από τους Κ.Α.Π. (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) των Δήμων, αποτελεί κίνηση μείζονος πολιτικής σημασίας για την προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έρχεται να ανοίξει ως «λαγός» τη συζήτηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο (νέος Καλλικράτης), που προφανώς θα κινείται στη γνωστή μνημονιακή λογική (παλιός Καλλικράτης), με τη μεταφορά αμέτρητων αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων.

Η μνημονιακή δέσμευση του παγώματος των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού διαλύει ή κάνει να υπολειτουργούν οι υπηρεσίες των Δήμων και η εξυπηρέτηση των δημοτών επαφίεται στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων που συχνά τους αναθέτονται περισσότερες από μία αρμοδιότητες, ενώ οδηγούν τις υπηρεσίες στην πλήρη ή μερική ιδιωτικοποίηση.

Το νέο μισθολόγιο που πέρασε με την μορφή του κατεπείγοντος η κυβέρνηση από τη Βουλή μέσα σε μια νύχτα, αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου και φέρνει νέες μειώσεις στους μισθούς, που στην αρχή θα είναι ονομαστικές λόγω της προσωπικής διαφοράς, αλλά τον Γενάρη του 2018 θα φανούν και ως πραγματικές, ενώ η μισθολογική εξέλιξη παγώνει και για τα επόμενα χρόνια.

Το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού, που θα συζητηθεί αυτές τις ημέρες στη Βουλή, έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη «αξιολόγηση» που με τους μαζικούς αγώνες κατάργησαν στην πράξη οι εργαζόμενοι και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σαφώς και δεν είναι στο πνεύμα της κανιβαλίστικης ποσόστωσης, ωστόσο και αυτό είναι ευθυγραμμισμένο με τη μνημονιακή πολιτική, που συνολικά η κυβέρνηση ακολουθεί. 

Αυτό που κυριαρχεί όμως είναι το ασφαλιστικό, το οποίο είναι  ένα σύστημα που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ιδιωτική ασφάλιση για όσους έχουν  και μπορούν.

Οι νέες ανατροπές έρχονται να συμπληρώσουν τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και της αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι προϋποθέσεις πλέον για πλήρη σύνταξη στο μέλλον θα είναι απαγορευτικές για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι εξ αρχής στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής συμπεριλαμβανομένου και του «Καλλικράτη» και αποτέλεσαν κύριο πεδίο εφαρμογής των μνημονιακών αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, οφείλουμε να ενώσουμε τη φωνή και τη δυναμική μας με τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων.

Συνάδελφοι, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσουμε την Δημοτική Αρχή που μέχρι τώρα μας έχει δείξει ότι είναι αρωγός και συμπαραστάτης στους διεκδικητικούς μας αγώνες και ελπίζουμε να συνεχίσει να είναι αρωγός μας στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ να είμαστε όλοι καλά με τις οικογένειές μας και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Επίσης, θέλω να σας πως ότι στην πίτα υπάρχουν τρία τυχερά φλουριά που αντιστοιχούν σε 50 ευρώ το καθένα. 

Θα ήθελα επίσης να πω, ότι  είναι τιμή μας που παρευρίσκονται τα Προεδρεία των άλλων Συλλόγων και θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον συνάδελφο και Αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Βασίλη Γκιτάκο».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

Οι Αντιδήμαρχοι : κ.κ. Χρ. Αγραπίδης, Π. Καλογερόγιαννης, Ν. Καρβουνάς, Στ. Γαϊτανάρος και Κ. Σιγαλάκος.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι : κα Ευ. Σαρρή και κ.κ.  Αν. Κάρλες, Ηλ. Κατσαφάδος και Δ. Γκερλές.  Η Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κα Ευ. Αθανασίου. 

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών  του Δήμου Πειραιά  κ. Ν. Πλατανησιώτης. 

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ κ. Β. Γκιτάκος.

Εκπρόσωποι των  Σωματείων Συνταξιούχων του Δήμου Πειραιά και ο Πρόεδρος  του Σωματείου «Ήφαιστος» κ. Ν. Παπασταμάτης.