Ο Δήμος Πειραιά τίμησε την μνήμη των 63 πεσόντων στο όρος Όθρυς (ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία «63 Θυμάτων C-130 – 748» του Δήμου Πειραιά πραγματοποιήθηκε σήμερα στη μνήμη των 63 πεσόντων στο όρος Όθρυς

- Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος εκπροσώπησε  την  Ελληνική Κυβέρνηση 

Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε σήμερα Τετάρτη ο Δήμος Πειραιά, για τα 63 θύματα – σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς – του μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου C-130, της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη στο όρος Όθρυς, πριν από 29 χρόνια (5 Φεβρουαρίου 1991).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή,  εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι έχουν παρέλθει πλέον 29 ολόκληρα χρόνια, από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπου έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος και οι 63 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος αεροπόροι μας, σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά δυστυχήματα που συνέβησαν ποτέ στη χώρα.

Ένα πραγματικά τραγικό γεγονός, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, βυθίζοντας ταυτόχρονα στη θλίψη συγγενείς, φίλους και συναδέλφους των αδικοχαμένων αεροπόρων.

Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα, συνιστούν σημείο αναφοράς στην ιστορία ενός λαού και αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της εθνικής του ταυτότητας, αλλά και προσδιοριστικό παράγοντα της κοινωνικής του συνοχής.

Τόνισε ότι για έναν λαό, που τυγχάνει της τιμής να αναφέρεται σε ήρωες, η θυσία, η προσήλωση στον ανώτερο συλλογικό σκοπό, η πίστη και το καθήκον προσλαμβάνουν εθνικό περιεχόμενο, αποτελώντας μια πραγματική δύναμη ελέγχου και αξιολόγησης των υψηλών ιδανικών του Ελληνισμού. Με την έννοια αυτή, η θυσία δεν γεννά την απώλεια, αλλά εμβαπτίζεται μέσα στην αθανασία, την αγέραστη δόξα, τη συλλογική μνήμη.

Επεσήμανε ότι ο Ελληνικός λαός, κληρονόμος του ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού και της ιστορίας των αρχαίων προγόνων του, αντιμετωπίζει τη θυσία των αεροπόρων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ως ύψιστη προσφορά προς την Πατρίδα. Σε αυτούς λοιπόν τους σπουδαίους Έλληνες Αεροπόρους, είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα, μια ημέρα τιμής και αναγνώρισης γενικότερα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που αφοσιωμένες στο καθήκον τους, είναι εγγυήτριες της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των 63 αδικοχαμένων αεροπόρων, εξέφρασε για άλλη μια φορά τα θερμά συλλυπητήρια της Πολιτείας για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων, οι όποιοι έχασαν τη ζωή τους προσφέροντας την ύστατη ρανίδα του αίματος τους και την τελευταία τους πνοή, εν ώρα υπηρεσίας και καθήκοντος.

Τέλος, ανέφερε ότι σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία για την Πατρίδα, υποχρέωση όλων μας, είναι να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και ιδανικά, να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία και να πράττουμε ο καθένας το καθήκον του, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση προς τους σπουδαίους Έλληνες Αεροπόρους που σήμερα τιμούμε. Ας είναι πάντα «Αθάνατοι».

Αβραμίδης: Καμία οικογένεια να μην ξαναζήσει τέτοια τραγωδία

Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης,  στην ομιλία του, τόνισε:

«Είμαστε εδώ 29 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, τη συντριβή του αεροσκάφους C-130 στο όρος Όθρυς, όπου έχασαν τη ζωή τους και οι 63 επιβαίνοντες αεροπόροι. Η μοιραία εκείνη   ημέρα, του αεροσκάφους με αριθμό 748,  πέντε λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι, συντρίβεται σε ένα δύσβατο και απόκρημνο σημείο, που τα εναέρια και επίγεια μέσα διάσωσης, χρειάστηκαν τέσσερις ολόκληρες ημέρες για να εντοπίσουν τα συντρίμμια του».

Ο κ. Αβραμίδης επεσήμανε στη συνέχεια πως  το δυστύχημα αυτό συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, αλλά πάνω από όλους, τις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τα παιδιά τους, τους συζύγους ή τους πατεράδες τους, λέγοντας πως η θυσία των αεροπόρων μας, όπως και όλων όσων έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, μάς γεμίζει θλίψη, ταυτόχρονα όμως μάς κάνει υπερήφανους.

Ακολούθως, ο κ. Αβραμίδης υπογράμμισε: «Ευχή όλων μας είναι να μην υπάρξουν άλλες τέτοιου είδους απώλειες στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και καμία οικογένεια να μην ξαναζήσει στο μέλλον τέτοια τραγωδία.

Ο Δήμος Πειραιά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια,  τελεί αυτή τη σεμνή τελετή για να τιμήσει τους αεροπόρους, που έδωσαν τη ζωή τους, υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση την πατρίδα.

Χρέος μας είναι να μην αφήσουμε σε καμία περίπτωση να πάει η θυσία τους χαμένη. Αυτό θα γίνει μόνο εάν όλοι μαζί ενωμένοι προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας.

Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Αθάνατοι!  Αιωνία τους η μνήμη!».

Οι καταθέσεις στεφάνων 

– Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής

– Εκ μέρους του Δήμου Πειραιά και του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης

– Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων κ. Κώστας Κατσαφάδος

– Εκ μέρους του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο Υποπτέραρχος, Ιπτάμενος κ. Αθανάσιος Ντινόπουλος

– Εκ μέρους του Πανελλήνιου  Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κα Γεωργία Κάβουρα

– Εκ μέρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Νικόλαος Αχριάνης

– Εκ μέρους του Συλλόγου Αλληλεγγύης Οικογενειών των 63 Θυμάτων του Αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας,  η κα  Ειρήνη Λέκκα συγγενής πεσόντος

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, παρουσία του Διευθυντή του Β΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Υποπτεράρχου (Ι) Αθανάσιου Ντινόπουλου, ως Εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη.