ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Εορτασμός με κάθε τιμή και μεγαλοπρέπεια (ΦΩΤΟ)


Πανηγυρικός Εσπερινός την παραμονή, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση της Εικόνας στον Πειραιά
Εικόνες από τον λαμπρό εορτασμό του Αγίου Νικολάου στο μεγάλο λιμάνι 

Με λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάζεται και φέτος η μνήμη του Προστάτου Αγίου της ναυτοσύνης στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου συμπολιούχου Πειραιώς χθες (05.12.2019) τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ.Κλήμεντος και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλήμης ο οποίος με αφορμή τις πρώτες φράσεις του Απολυτίκιου του Αγίου Νικολάου «Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος», αναφέρθηκε στην πίστη των ανθρώπων προς τον παντοδύναμο Θεό μας, τονίζοντας ιδιαίτερα και υπογραμμίζοντας ότι η πίστη μας, είναι προϋπόθεση  της σωτηρίας μας.

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στο πρώτο λιμάνι της χώρας 

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα (06.12.2019) στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, συμπολιούχου Πειραιώς, επί τη εορτή του προστάτου των ναυτικών, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και Θαυματουργού Νικολάου.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ.Κλήμης, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο και συνιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ.Κλήμης αρχικά αναφέρθηκε εν συντομία στο βίο του προστάτου Αγίου των Ναυτικών και των θαλασσών, τονίζοντας πως μιλούσε  για τον Χριστό τον οποίο οι άλλοι φοβόντουσαν.

Σημείωσε ότι ο Άγιος Νικόλαος «έγινε ο πατέρας των φτωχών και ο τροφός των πεινώντων» και πως ο Θεός τον Ευλόγησε να θαυματουργεί εν ζωή αφού στάθηκε «αληθινός πατέρας, σωστός Αρχιερεύς, κοντά στο ποίμνιό του».

«Το θαύμα είναι κάτι που δεν ερμηνεύεται και δεν μπαίνει στα όρια της λογικής, αλλά συλλαμβάνεται με τους αισθητήρες της πίστεως» ανέφερε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου, μιλώντας παράλληλα για την συμμετοχή του Αγίου Νικολάου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην οποία υπερασπίστηκε την Ορθόδοξη αλήθεια κατά του Αρείου.

Επεσήμανε πως ο Άγιος στην σημερινή εποχή μας διδάσκει πως εάν θέλουμε να προσεγγίσουμε τον Χριστό δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αγάπη, η οποία ανοίγει τα σπλάχνα του Θεού και κάνει τον άνθρωπο να μοιάζει με τον Θεό, προτρέποντας παράλληλα όλους να εκφράζουμε την πίστη μας με αυτή την αγάπη.

«Να τον παρακαλούμε να προστατεύει τους ναυτικούς μας, να κάνει τις Ελληνικές θάλασσες ήρεμες και γαλήνιες» είπε ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος ταυτόχρονα ο Θεός μας, να  φωτίζει τους ιθύνοντες, να φυλάμε Θερμοπύλες και να οριοθετούμε με ασφάλεια τα θαλάσσια σύνορα μας, διότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο στη σημερινή εποχή. Τα αυτονόητα και τα δεδομένα έχουν καταργηθεί προ πολλού», κατέληξε.

Προέτρεψε δε όλους σε Προσευχή η οποία να είναι «τόσο δυνατή που να μη φεύγει ποτέ από το μυαλό και από την καρδιά».