Από το λιμάνι του Πειραιά στην Τσεχία με ένα τρένο!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε ισχυρό κρίκο της παγκόσμιας διαμετακομιστικής αλυσίδας πρόκειται να μετατραπεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco για τη σιδηροδρομική μεταφορά των εμπορευμάτων της Hewlett Packard που θα καταφθάνουν μέσω θαλάσσης στο λιμάνι του Πειραιά και θα διαχειρίζεται ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.), θυγατρική της Cosco.

Η συμφωνία μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Cosco αναμένεται να υπογραφεί έως το τέλος Μαρτίου, αφού ολοκληρωθούν και οι διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες, από όπου θα διέρχεται ο σιδηρόδρομος προκειμένου να φτάσει στην Τσεχία. Για τη χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής μέχρι την Κεντρική Ευρώπη έχουν ήδη κατατεθεί οι σχετικές αιτήσεις στις περισσότερες χώρες μεταξύ των οποίων η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχία και έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες ώστε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μπορεί να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.

Σιδηροδρομικώς, η διακίνηση των προϊόντων από το λιμάνι του Πειραιά, θα γίνεται μέσω της σύνδεσης Θριασίου - Ικονίου και θα συνεχίζει από τον ΠΑΘΕΠ στην Ειδομένη προκειμένου να προωθηθούν στα Σκόπια, στη Σερβία, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία και στην Τσεχία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση η συμφωνία αφορά τη μεταφορά των εμπορευμάτων της Hewlett Packard στην Τσεχία, ενώ αναμένεται σύντομα να προστεθούν και οι υπόλοιποι προορισμοί.

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά 20.000 τόνων εμπορευμάτων της HP που διακινεί η COSCO ετησίως από το λιμάνι του Πειραιά, από τους οποίους υπολογίζεται ότι οι 2.000 θα μεταφέρονται μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της σιδηροδρομικής οδού, ενώ οι υπόλοιποι θα διακινούνται διά θαλάσσης.

 Πηγή: Καθημερινή