Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής: Κατάμεστη η αίθουσα στην παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Σταματοπούλου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αποφοίτου της Ιωνιδεόυ σχολής και Ιστορικού – Θεωρητικού του Κινηματογράφου Ειρήνης Σταματοπούλου με τίτλο «Ο Κανόνας του Παιχνιδιού», Εκδόσεις Αιγόκερως, από το Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

Η εκδήλωση της πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μεγάλων Ευεργετών, Γεώργιος Μπόμπολας» του Συνδέσμου, την Δευτέρα 02/11/2015.

 

Ο Σύνδεσμος των Αποφοίτων είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο κοινό του Πειραιά αλλά και στους φίλους του το πρώτο μυθιστόρημα της Ειρήνης Σταματοπούλου, μίας εξαιρετικής αποφοίτου που θεωρείται η σημαντικότερη ελληνίδα συγγραφέας στο χώρο της ιστορίας και κριτικής του κινηματογράφου.

Την εκδήλωση τίμησε πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων κατί που αποδεικνύει ότι η αναζήτησή μας για την τέχνη και τον πολιτισμό είναι διαρκής και ιδιαίτερα από τους νέους.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου ενώ για το βιβλίο εκτός από την συγγραφέα μίλησαν, ο Θανάσης Αγάθος, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ – Συγγραφέας και ο Κωνσταντίνος Μπούρας, Συγγραφέας – Κριτικός. Αποσπάσματα του μυθιστορήματος διάβασαν οι ηθοποιοί Έφη Βενιανάκη και Νατάσα Κοτσοβού.

Την βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία του ο κ. Αγάθος ο οποίος, μέσω του στιβαρού και «οικονομικού» του λόγου επικεντρώθηκε στο κατά τη γνώμη του αριστοτεχνικό πλάσιμο των μυθιστορηματικών χαρακτήρων της Σταματοπούλου, όσο και στην συναρπαστικά εναλλασσόμενη επιστολική, ημερολογιακή, αφηγηματική και στοχαστική δομή και ύφος του εν λόγω έργου.   Ο κ. Μπούρας, από την άλλη, γλαφυρός και αποδομητικός ο ίδιος, τόνισε το στοιχείο της διάσπασης του αφηγηματικού εγώ της συγγραφέως σε ένα υβριδικό λογοτεχνικό εγχείρημα, την αυτοσαρκαστική πολλές φορές διάθεση υιοθέτησης διαφορετικών προσωπείων, όσο και την μεταφυσική ίσως προοπτική που διαπερνά τα στρώματα των κλιμακώσεων της πλοκής.

Οι αναγνώσεις των Βενιανάκη και Κοτσοβού, μετέδωσαν μέσα από το δικό τους ξεχωριστό πρίσμα στο κοινό ιδιαίτερες νότες και αποχρώσεις του βιβλίου.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους διακρίναμε τον κ. Γρηγόρη Πλαστάρα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, τον γνωστό και πάντα αγαπητό σκηνοθέτη Νίκο Αλευρά και τον εκδότη του “Αιγόκερου” κ. Ιωάννη Σολδάτο. Τον Σύνδεσμο Αποφοίτων εκπροσώπησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος Κώστας Μπουρλετίδης, ο  Αντιπρόεδρος Κώστας Βουτσινάς, ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Καλαβρός και το νεότερο μέλος των αποφοίτων Φιλιώ Δασκαλάκη.

Η Ειρήνη Σταματοπούλου είναι διδάκτορας της θεωρίας του κινηματογράφου. Το γνωστικό της αντικείμενο είναι η αφηγηματολογία του κινηματογράφου, ενώ τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο περιστρέφονται γύρω από τις σημειολογικές σπουδές στο σινεμά και στη φιλοσοφική προοπτική του φιλμικού μέσου. Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από τις εκδόσεις «Αιγόκερως» κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της «Ο ρομαντικός ήρωας στον κινηματογράφο» (2010), «Θεολογία και μυστικισμός στον σύγχρονο αμερικανικό κινηματογράφο» (2011) και «Το σημείο του σταυρού» (2012).