Ο Πειραιώτης Γιώργος Βερνίκος εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της ΟΚΕ για την επόμενη τετραετία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια σημαντική «εκλογή» κέρδισε ένας Πειραιώτης επιχειρηματίας του λιμανιού, ο γνωστός σε όλους, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιώργος Βερνίκος, που εξελέγη για την επόμενη τετραετία πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), θέσης πολύ σημαντικής στο σημερινό γίγνεσθαι.

Ο Γιώργος Βερνίκος με την ανάληψη των καθηκόντων του σε ομιλία του με τίτλο «Ο θεσμός της ΟΚΕ σε Ευρώπη και Ελλάδα: η σημασία της σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την εδραίωση της δημοκρατίας», τόνισε:

«Δεν μπορούμε να χτίσουμε μία νέα Ελλάδα χωρίς τη συνεργασία και τη συνεννόηση των παραγωγικών τάξεων. Δεν μπορούμε να μην αφουγκραστούμε και τις θέσεις της κοινωνίας των πολιτών: των εκπροσώπων των καταναλωτών, των Οργανώσεων προστασίας περιβάλλοντος, της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, των Οργανώσεων για θέματα ισότητας των δύο φύλων, των πολυτέκνων, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της Κεντρικής Ένωσης Περιφερειών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.
Η συνεργασία, η συνεννόηση, η κοινή πορεία, η ενίσχυση της δύναμης παρέμβασης, όλων μαζί και καθενός χωριστά για ένα κράτος δικαίου, για μια οικονομία ανταγωνιστική και βιώσιμη, για μία κοινωνία χωρίς ανεργία, αποκλεισμούς και διακρίσεις, για μία οικονομία που να συνθέτει αρμονικά την τεχνολογία με τον άνθρωπο, πρέπει να είναι οι αδιαμφισβήτητοι κοινοί μας στόχοι».

Ποιος είναι ο Γιώργος Βερνίκος

Ο Γεώργιος Α. Βερνίκος γεννήθηκε το 1950. Κατάγεται από ναυτιλιακή οικογένεια της Σίφνου, που ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα – κυρίως στα ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά – στα μέσα του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη, την οποία μετέφερε στον Πειραιά τη δεκαετία του 1920. Η μητέρα του, Μαρίνα Κανάκη, έχει καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης.

– Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου.

– Είναι μέλος της Ολομέλειας της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΚΕ).

– Είναι Γενικός Γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΣΕΤΕ).

– Μετέχει στη Διοίκηση του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ και της ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (Eπίτιμος Πρόεδρος).

-Είναι Πρόεδρος της VERNICOS YACHTS, εταιρίας που ιδρύθηκε το 1975 και είναι πρωτοπόρα στον τομέα του θαλάσσιου ελληνικού τουρισμού.

-Σε νεαρή ηλικία ανέπτυξε σημαντική δράση για την εδραίωση της δημοκρατίας, συμμετέχοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Για τη δράση του αυτή έχει τιμηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

-Στη δεκαετία του 1980 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος Παιδικής Μέριμνας Γ & Α Χατζηκώνστα, Έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του «Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», του «Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού» και της εταιρίας «Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης της Αθήνας».

-Είναι μέλος –έχοντας διατελέσει και στη διοίκηση- σειράς Οργανώσεων και Επιμελητηρίων, που έχουν σαν στόχο την επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.

-Το 1990 ήταν συνιδρυτής του ελληνικού γραφείου της GREENPEACE, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος.

-Το 2003 εξέδωσε το βιβλίο «Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα», από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το βιβλίο αναφέρεται στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία της νεολαίας στην περίοδο της δικτατορίας.