ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ξεκινά πρόγραμμα στήριξης αστέγων


Ξεκινάει άμεσα στον Πειραιά η υλοποίηση προγράμματος για την υποστήριξη αστέγων και απειλουμένων από έλλειψη στέγης που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες και υπό καθεστώς φτώχειας.

Το πρόγραμμα, που υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.Π.), έχει την ονομασία «Εστία και Εργασία» και εντάσσεται σε ευρύτερη δράση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους του Υπουργείου Εργασίας με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Το έργο «Εστία & Εργασία» ειδικότερα στοχεύει:
• Στην πολυδύναμη υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ειδικότερα των αστέγων και των ατόμων επαπειλούμενης στέγης, οι οποίοι διαβιούν σε ακατάλληλες κατοικίες, ή ξενώνες φιλοξενίας αστέγων ή ως φιλοξενούμενοι εντός οικιών άλλων ατόμων, και είναι ευρισκόμενοι σε κατάσταση φτώχειας.
• Μέσα από ενέργειες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, οι οποίες θα παρέχονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες της ΚΟΔΕΠ και του Δήμου Πειραιά, οι ωφελούμενοι θα λάβουν μέρος σε δράσεις επανένταξης στον κοινωνικό ιστό, μέσω εξατομικευμένων παρεμβάσεων επιμόρφωσης και κατάρτισης, καθώς και μέσω προώθησης της απασχολησιμότητάς τους σε επιχειρήσεις και φορείς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πειραιά.
• Στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στον Δήμο Πειραιά.
• Στη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας και προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ως την απαιτούμενη βάση με στόχο τη μελλοντική κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα του προτεινόμενου έργου.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο πρόγραμμα ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε:
«Από την πρώτη στιγμή και δεδομένου ότι παραλάβαμε έναν Δήμο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο από εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που θα προσφέρει ανακούφιση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δυστυχώς και στον Πειραιά, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν σπίτι και ζουν είτε στο δρόμο είτε σε δομές φιλοξενίας, αλλά και των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε άμεσα το πρόγραμμα «Εστία και Εργασία», έτσι ώστε να υποστηρίξουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη τόσο στο θέμα της στέγασης, όσο και με παρεμβάσεις συμβουλευτικής και κατάρτισης, προκειμένου να βρουν εργασία και να μπορέσουν να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό».

Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά Κορίνα Λαουλάκου, επισήμανε: «Η υλοποίηση του προγράμματος «Εστία και Εργασία» είναι πολύ σημαντική, καθώς στηρίζει επί της ουσίας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ζουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Στέγαση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αλλά και απασχολησιμότητα σε επιχειρήσεις και φορείς της πόλης, είναι ορισμένες μόνο από τις παροχές του έργου «Εστία και Εργασία», που στοχεύει στην αξιοπρεπή διαβίωση των συνανθρώπων μας και την ομαλή επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άρτια υλοποίηση του έργου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, ο οποίος δίνει έμφαση στα κοινωφελή προγράμματα και στην υποστήριξη των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας».

Ο Γ. Μώραλης στο Κέντρο Αγάπης στα Καμίνια

Στο μεταξύ, την Τρίτη, ο δήμαρχος Πειραιά επισκέφθηκε το Δ1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης στα Καμίνια, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τα μέλη του.

Τον κ. Μώραλη συνόδευσε ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Δήμαρχος Πειραιά συζήτησε με τα μέλη του Κέντρου Αγάπης και Αλληλεγγύης, για τα θέματα που τους απασχολούν.

Ο κ. Μώραλης τόνισε πως η Δημοτική Αρχή, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιούνται στα Κέντρα Αγάπης ενδιαφέρουσες και δημιουργικές δράσεις, καθώς η βελτίωση της καθημερινότητας των ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε αυτή τη δύσκολη εποχή, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον Δήμο.

Μάλιστα από την Δευτέρα, ξεκίνησαν οι εκδρομές για τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά.

Τα μέλη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη λειτουργία του Κέντρου Αγάπης και Αλληλεγγύης και έθεσαν στον κ. Μώραλη μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή των Καμινίων. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πειραιά επισκέφθηκε διάφορα σημεία στην περιοχή των Καμινίων και έδωσε τις κατάλληλες κατευθύνσεις προκειμένου αυτά να επιλυθούν άμεσα.