Ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου σας περιμένει στον Πειραιά…

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου, σήμερα, σε μια ένδειξη τιμής και άσβεστης μνήμης, προσκαλεί Καρπάθιους αλλά και κάθε φίλο της Δωδεκανήσου και τις Ελληνικής ιστορίας, στην 69η επέτειο, από τον ξεσηκωμό της Καρπάθου.

Τιμούμε το χωριό μας, τους αγωνιστές μας, νεκρούς και ζωντανούς, αφού στις Μενετές Καρπάθου, υψώθηκε η γαλανόλευκη πρώτη από όλα τα Δωδεκάνησα, την 5η Οκτώβρη '44.

Την ίδια ημέρα ο σύλλογος γιορτάζει και τα εξηντάχρονα από τη γέννηση του. Είναι μια διπλή γιορτή για εμάς τους Μενετιάτες, και θα θέλαμε να γιορτάσουμε μαζί σας.

Το απόγεμα της Κυριακής, 20 Οκτώβρη, στις 17:00, στα γραφεία του συλλόγου, Ζέας 9 18533 Πειραιάς, δύο δικοί μας άνθρωποι, θα φωτίσουν με έναν διαφορετικό τρόπο την ιστορία.

Ομιλία του Ι. Ν. Βασιλαράκη πανεπιστημιακού

"Τραγουδησμένα πετάγματα λυτρωμού στην ποιητική μνήμη των Καρπαθίων, πριν από τον Οκτώβρη του '44".

...Τραούησε μου, Κωσταντή, να εις τηλ λευτεριάσ σου...

(Από παλιό παραδοσιακό τραγούδι της Καρπάθου)

"Ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά σημαντικά για εκείνο τον Οκτώβρη. Τα σχετικά πάντως γεγονότα είναι αυτονόητο πως δεν τα κυοφόρησαν μόνο οι σκληρές δοκιμασίες των ανθρώπων κατά τον αιώνα που μας πέρασε. Τα διέπλασαν και ατέλειωτα σκοτεινά χρόνια βιωμάτων και τα σώματα πατέρων, μανάδων, παππούδων, που έφυγαν από τη ζωή με τον κρυφό καημό της λευτεριάς.

Μνήμες αυτού του ψυχισμού διεσώθηκαν και τραγουδήθηκαν για να μείνουν, ελπίζουμε, ανεξίτηλα εκθέματα του καρπαθιακού πολιτισμού.

Κάποια από αυτά καταθέτουμε και σχολιάζουμε, ξέροντας ότι  ο ποιητικός λόγος της παράδοσης μπορεί να είναι και μια "φλεγόμενη λογική" που ομορφαίνει την καθημερινότητα της ζωής μας και την ανεβάζει ίσως ψηλότερα".  Ι.Ν.Β.

Στην συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο γνωστός καθηγητής, Νικόλαος Μαστρομηνάς, και θα περιγράψει τη διαδρομή του συλλόγου, που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, από το 1953 έως και σήμερα.

Τα εξήντα χρόνια γόνιμης πορείας του συλλόγου μας.

Με λεπτομέρειες, ονόματα Μενετιατών που πρωτοστάτησαν, κυρίως όμως δίνοντας έμφαση στη δράση θα παρουσιαστεί ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Μενετιατών Καρπάθου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν και τα εγκαίνια από τον ολοκαίνουριο εκθεσιακό χώρο μνήμης, στον ημιώροφο του κτηρίου μας.

Περιμένουμε όλους τους Μενετιάτες αλλά και τους φίλους τις Καρπάθου.