ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ: Ο αυτοματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Υποψήφιος Κοινοτικός Σύμβουλος Β'Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά με το συνδυασμό του Νίκου Βλαχάκου, «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο»

- Ο Σπύρος Αγγελιδάκης είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε.

…του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Ακόμα ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς Πειραιωτών, ο Σπύρος Αγγελιδάκης, υποψήφιος Κοινοτικός σύμβουλος Β' Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, με το Νίκο Βλαχάκο θέλει να προσφέρει ενεργά τις γνώσεις του πάνω στο γνωστικό αντικείμενό του, ώστε ο Πειραιάς να γίνει μια «Πόλη-Πρότυπο».

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ: 

Πολλοί αναγνώστες αναρωτιέστε πώς δύο τόσο διαφορετικοί τομείς, αυτός του Αυτοματισμού και αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να  συνεργαστούν και τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή τους η συνεργασία. Όπως άλλωστε έχουν αποδείξει τόσες άλλες Δημοτικές Αρχές τόσο στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Δήμο Τρικκαίων, όσο και άλλων πόλεων σε όλο τον κόσμο, αν η Δημοτική Αρχή και ο αυτοματισμός συνεργαστούν μπορούν να πετύχουν θαυμάσια αποτελέσματα προς όφελος όλων των πολιτών.

Και εδώ αρχίζει και αναρωτιέται η Πειραιώτισσα και ο Πειραιώτης: «Είμαστε το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, δεν θα έπρεπε όλα αυτά να είναι αυτονόητα για τον Δήμο μας;». Και η απάντηση είναι μόνο μία: ΦΥΣΙΚΑ!!! Αν όμως, δεν ενδιαφερθεί ο Δήμος Πειραιά ποιος ή ποια θα ενδιαφερθεί; Επομένως, ο Δήμος Πειραιά πρωτίστως θα πρέπει να δημιουργήσει ένα «αυτοτελές» τμήμα, με προσωπικό που θα έχει γνώσεις στον τομέα της πληροφορική, της μηχανικής καθώς και άλλων απαραίτητων τομέων, για τη μελέτη, τη δημιουργία, την επίβλεψη, τη συντήρηση του όλου concept “Smart City”. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην έννοια “Smart City” δεν υπάγονται μόνο κατασκευαστικά έργα, αλλά πολύ περισσότερες υπηρεσίες και εφαρμογές για κινητές συσκευές που ως σκοπό θα έχουν να διευκολύνουν την καθημερινότητα τόσο του πολίτη καθώς και αυτή του επισκέπτη.

Εικόνες από το Αυτοτελές Τμήμα Έξυπνης Πόλης (Smart City) του Δήμου Τρικκαίων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα του Πειραιά είναι το κυκλοφοριακό - χώροι στάθμευσης και η καθαριότητα. Και θα ξεκινήσω με την καθαριότητα καθώς είναι ο πιο σημαντικός τομέας όχι για έναν δήμο αλλά σχεδόν για κάθε πολίτη και κάθε γειτονιά. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει Έξυπνη Διαχείριση Απορριμμάτων, δηλαδή με χρήση αισθητήρων και ειδικών προγραμμάτων να μπορεί να ενημερωθεί το Κέντρο Αποκομιδής Απορριμμάτων σε πραγματικό χρόνο για την πληρότητα των κάδων τόσο στο εμπορικό κέντρο όσο και σε κάθε γειτονιά του Δήμου και στόχος να είναι η βελτίωση του δρομολογίου και η αμεσότητα  της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Ως προς το δεύτερο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί σχεδόν σε κάθε δρόμο του Πειραιά και την τρομερή έλλειψη θέσεων στάθμευσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η λύση είναι μία και με ελάχιστο κόστος. Η ανάλυση κυκλοφοριακών συνθηκών με χρήση καμερών και η ελεγχόμενη στάθμευση. Ουσιαστικά, οι κάμερες, που θα εγκατασταθούν για την ανάλυση και την παρακολούθηση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη, λαμβάνοντας βεβαίως υπ’ όψη την άποψη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα εξυπηρετούν και τη διαχείριση της στάθμευσης.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αρμόδιες αρχές έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν αποτελεσματικά την κυκλοφορία και να αντιδρούν άμεσα σε έκτακτα συμβάντα που δημιουργούν καθυστερήσεις στην κίνηση των οχημάτων. Παράλληλα, με τη χρήση τεχνολογιών video analytics ελέγχεται η διαθεσιμότητα στάθμευσης, η αποτροπή του παράνομου παρκαρίσματος σε ευαίσθητες περιοχές (π.χ. θέσεις αναπήρων, διασταυρώσεις πεζών, διπλοπαρκαρίσματα) και η συμμόρφωση με τυχόν σύστημα χρέωσης της στάθμευσης, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις. Επίσης, οι κάμερες καλό θα είναι να τοποθετούνται επάνω στις κολώνες ηλεκτροφωτισμού με σκοπό κάθε κάμερα να ελέγχει περισσότερες θέσεις στάθμευσης.

Γίνεται, επομένως, αντιληπτή η σημασία και αναγκαιότητα στην οποία ο Δήμος Πειραιά θα πρέπει να ρίξει βάρος με σκοπό να λύσει δυο τεράστια προβλήματα που αναγκάζουν τους πολίτες του ολοένα και περισσότερο να θέλουν να αποχωρίζονται το όμορφο κατά τ’ άλλα  αυτό μέρος.

Για αυτό και μόνο το λόγο, επειδή ως νέος θεωρώ καθήκον μου το να προσφέρω στην πόλη την οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, εντάχθηκα στον συνδυασμό του Πειραιώτη υπ. Δημάρχου Πειραιά κ. Νικόλαου Βλαχάκου, με σκοπό πάνω από όλα το κοινό καλό της πόλης που όλοι αγαπάμε.

Για έναν ¨Πειραιά – Πόλη – Πρότυπο¨ τόσο για τους πολίτες του όσο και για τους επισκέπτες.