Ο Γιάννης Μώραλης για το Δημοψήφισμα στο Mega Channel

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παραχώρησε συνέντευξη στο Δελτίο Ειδήσεων του Τ/Σ Mega  και στη δημοσιογράφο κα Λίνα Δρούγκα, για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Μώραλη είναι τα ακόλουθα:

«Είναι μονόδρομος για τη χώρα η Ευρωπαϊκή της πορεία»

«Το δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο σε όλους τους πολίτες πλέον και φυσικά και οι δύο απόψεις είναι θεμιτές. Είναι αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη ή αν θα διακινδυνεύσουμε την αποχώρηση της χώρας από την Ευρώπη. Είναι μονόδρομος για τη χώρα η Ευρωπαϊκή της πορεία. Η πορεία στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Βεβαίως χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι και η παραμονή μας στην Ευρώπη είχε την τελευταία πενταετία πολύ σκληρά μέτρα: 1,5 εκατομμύριο ανέργους, περικοπές στις συντάξεις, πολύ δύσκολα και σκληρά μέτρα για τους Έλληνες. Και το «Ναι» να επικρατήσει και συμφωνία να γίνει τα μέτρα θα είναι εξίσου ή ακόμα πιο σκληρά, όπως διαμορφώθηκε πλέον η κατάσταση. Αλλά αυτό που με ενοχλεί ως πολίτη αλλά και ως Δήμαρχο είναι ότι δεν έχω να επιλέξω. Καλούμαστε να επιλέξουμε ένα πραγματικά δύσκολο σενάριο, το «Ναι» στην Ευρώπη, στην παραμονή μας με σκληρά και δύσκολα μέτρα για όλους και μεταξύ ενός ανύπαρκτου σεναρίου».

«Η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο πως θα προχωρήσει εκτός Ευρώπης η χώρα»

«Προφανώς το δημοψήφισμα είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, αλλά οι όροι με τους οποίους πάει να γίνει, με το ασαφές και ανύπαρκτο ερώτημα και χωρίς καμία προοπτική από την άλλη πλευρά δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Δεν μιλάω κομματικά, δεν είμαι μέλος κάποιου κόμματος.

Θα έπρεπε η Κυβέρνηση να μας παρουσιάσει ένα δεύτερο πλάνο, ώστε αξιόπιστα να καλέσει τους Έλληνες να ψηφίσουν το Α ή το Β. Υπάρχει το απόλυτο τίποτα, το άγνωστο. Και ούτε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι κινδυνολογούμε. Δεν μπορεί η μισή Διανόηση της χώρας, Πανεπιστημιακοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Παραγωγικοί Φορείς να καθοδηγούμαστε ή να κινδυνολογούμε για τη χώρα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να κινδυνολογήσουμε. Τον φόβο μας στο άγνωστο εκφράζουμε». 

«Η ομοψυχία που επικαλείται ο Πρωθυπουργός δεν ενισχύεται από ένα δημοψήφισμα»

«Να δεχτώ αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός και η σημερινή κυβέρνηση. Ότι διαπραγματεύονται με ένα “τείχος”, με την ακραία Ευρώπη, με τη φιλελεύθερη συντηρητική Ευρώπη η οποία δεν θέλει να βοηθήσει τη χώρα. Έχοντας πάρει μια σαφή εντολή τον Γενάρη, αν οι συνομιλητές μας δεν σεβάστηκαν αυτή την εντολή έχω την εντύπωση ότι δεν θα σεβαστούν ούτε αν κέρδιζε το όχι. Ο Πρωθυπουργός έχει τη δική του θέση. Ο κ. Ντάισελμπλούμ κάνει το δικό του παιχνίδι σε ένα παγκόσμιο σκάκι που παίζεται αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας. Όταν συστρατεύονται υπέρ της Ευρώπης τόσο σημαντικοί φορείς, από το χώρο της Διανόησης, Πανεπιστημιακοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Παραγωγικές Τάξεις, Επιστημονικοί Σύλλογοι, δεν μπορεί παρά να εκφράζουν την αγωνία τους για κάτι άγνωστο. Η ομοψυχία που επικαλείται ο Πρωθυπουργός είναι το ζητούμενο. Βοηθιέται όμως από ένα δημοψήφισμα; Αυτό θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να σκεφτεί καλύτερα ο κ. Τσίπρας».

«Να δώσουμε τη μάχη μέσα στην Ευρώπη για να την αλλάξουμε»

«Πράγματι η Ευρώπη δεν είναι αυτή που οραματίζονταν οι ιδρυτές της, ούτε εμείς. Ας παραμείνουμε στην Ευρώπη ας κλείσουμε μια συμφωνία  που θα είναι δύσκολη, ας οργανωθούμε ως κράτος, ας πούμε αλήθειες μεταξύ μας και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. Να βάλουμε τη χώρα σε μια τροχιά και να δώσουμε τη μάχη μέσα στην Ευρώπη για να την αλλάξουμε. Δεν αλλάζεις κάτι όταν είσαι εκτός.

Εκφράζω την αγωνία ενός Δημάρχου, ενός πολίτη της Ελλάδος, με τις δικές μου εμπειρίες και πριν την δημαρχιακή περίοδο και τώρα ως Δήμαρχος Πειραιά. Δεν είναι τρομοκράτηση αυτό, δεν είναι κινδυνολογία, είναι η υπαρκτή πραγματικότητα σε μια εβδομάδα ενδεχομένως».

«Η παρέμβαση Καραμανλή αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης»

«Το πρώτο τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Καραμανλή εδώ και πολλά χρόνια αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης και νομίζω σωστά εντοπίζει, έχει εμπειρία άλλωστε, ότι έγιναν λάθη και από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και από ευρωπαίους. Από την άλλη το διακύβευμα είναι αυτό που σωστά με την εμπειρία του έθεσε, το αν πιστεύουν κάποιοι ότι με ένα όχι θα ενισχυόμασταν στην διαπραγμάτευση».

«Ο Δήμος Πειραιά έχει ανάγκη τα ευρωπαϊκά προγράμματα»

«Είναι αλήθεια, ότι ένα πρόχειρο δημοψήφισμα δημιουργεί πολλά προβλήματα ακόμα και σε βουλευτές της κυβέρνησης. Σε λίγο χρόνο, με ανύπαρκτο ερώτημα και με μη επαρκώς ενημερωμένους τους Έλληνες πολίτες. Πριν περίπου ένα χρόνο θέσαμε στον Πειραϊκό λαό ένα πρόγραμμα. Εγκρίθηκε και αναλάβαμε τη    Δημοτική Αρχή του Πειραιά, μιας μεγάλης πόλης, ενός μεγάλου Δήμου, με ευρύτερα χαρακτηριστικά λόγω του λιμανιού καθώς είναι η είσοδος  της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται κατά 90% σε ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης. Αν μου έλεγαν ότι δεν υπάρχει το ΕΣΠΑ, αλλά υπάρχει κάποιο άλλο πρόγραμμα θα ήταν και για εμένα ένα σημαντικό δίλλημα. Υπάρχει παντελής απουσία απαντήσεων, πως θα δουλέψουν τα έργα του ΕΣΠΑ. Τα μεγάλα έργα στον Πειραιά θα σταματήσουν, δεν υπάρχει άλλη πηγή χρηματοδότησης, εκτός αν υπάρξει απάντηση σήμερα ή αύριο.  Πως θα λειτουργήσουν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί; Από τους 22 στον Πειραιά μόνο οι 6 λειτουργούν χωρίς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Πως θα «τρέξουν» τα προγράμματα για τους αστέγους και τους απόρους; Απορίες εκφράζω στις οποίες δεν έχω λάβει απαντήσεις, όχι σενάρια καταστροφής ή κινδυνολογίας».