Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει μετά από 14 χρόνια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια στεκόταν εκεί και περίμενε την ημέρα που θα γινόταν και πάλι ζωντανός φάρος πολιτισμού.

Της Έλενας Βενιζέλου


Η Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 θα είναι η δική του ημέρα , η ημέρα που ένα «φάντασμα» από το παρελθόν θα πάρει σάρκα και οστά και θα ανοίξει τις μεγαλοπρεπείς πύλες του για όλους τους Πειραιώτες αλλά και για όλους τους Έλληνες!

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη  Σαμαρά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου ενώ πλήθος εκδηλώσεων και πολιτιστικών δρωμένων  θα πλαισιώσουν την λαμπρή τελετή.

Το ίδιο το Δημοτικό Θέατρο είναι από μόνο του επιβλητικό, ένα video art όμως που θα αναπαριστά όλη του την ιστορία θα απογειώσει αυτό το αριστούργημα- πρότυπο του Theatre de lOdeon στο Παρίσι. Η Μπάντα του Δήμου θα ντύσει την βραδιά με τις μελωδίες που στιγμάτισαν το μεγάλο λιμάνι και επηρεάστηκαν  παράλληλα από αυτό.

Μουσική , τραγούδια, θέατρο και ιστορικά ντοκιμαντέρ θα περιέχει ο τριήμερος εορτασμός του λαμπρού αυτού γεγονότος. Σπουδαίοι καλλιτέχνες θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι για την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία. Ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός θα έχει την επιμέλεια ενώ η Εύα Νάθενα θα αναλάβει την εικαστική επιμέλεια.

Η γιορτή «θα ανέβει στη σκηνή» με την παράσταση «Τραγουδώντας στον Πειραιά» με τους ηθοποιούς Γιάννη Μπέζο , Ελένη Κοκκίδου ,Δημήτρη Λιγνάδο και πολλούς άλλους που μέσα από τις νότες του Μάνου Χατζιδάκι θα κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο. Οι επόμενες μέρες υπόσχονται πολλά, εκθέσεις φωτογραφίας για το λιμάνι, συναυλίες από κουαρτέτο ενώ η αυλαία θα πέσει με την μαγευτική φωνή της Χαρούλας Αλεξίου.

Το ταξίδι δεν σταματά εδώ…

Μπορεί η ημέρα των εγκαινίων να είναι μοναδική , όμως ο καλλιτεχνικός  διευθυντής  του Τάκης Τζαμαργιάς δεν επαναπαύεται και σχεδιάζει ήδη τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν. « Όλη η χαρά μου είναι να λειτουργήσει το θέατρο και να βρει έναν σταθερό βηματισμό» τονίζει. Επιθυμία του είναι οι πειραιώτες να το νιώσουν πραγματικά δικό τους.

Έτσι , η «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού θα είναι μια από τις πρώτες παραγωγές που όπως έχει οριστεί μια φορά την εβδομάδα θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές.

Ακολουθούν ο «Άμλετ» του Σαίξπηρ από τον Αιμίλιο Χειλάκη καθώς και η θεατρική παράσταση «Εκ Πειραιώς» βασισμένη στο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου  με τον Νίκο Μαστοράκη να υπογράφει θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία.

Όσον αφορά τα μουσικά δρώμενα , ας είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε μελωδίες από ξένους σολίστ  ενώ την ωραιότερη εποχή του χρόνου , τα Χριστούγεννα, θα ανέβει « ο Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ . Το 2014 σχεδιάζεται ήδη συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενώ έχει κληθεί συνεργασία με την ομάδα « Οι όπερες των ζητιάνων».

Κλείνοντας την μικρή αυτή γεύση που σας δώσαμε των όσων θα πραγματοποιηθούν τονίζουμε ότι έχει υπάρξει σοβαρή σκέψη στο να συνδεθεί το Δημοτικό Θέατρο και με άλλους χώρους του Πειραιά όπως είναι το λιμάνι και το Μουσείο.