ΜΕΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Η αρχή των εργασιών-τα αρχαιολογικά ευρήματα-το σήμερα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σε διάφορες περιοχές του Πειραιά αλλά και σε γειτονικές περιοχές απλώνονται μεγάλα εργοτάξια. 

Tης Έλενας Βενιζέλου

Η επέκταση του μετρό στον Πειραιά είναι γεγονός από την 1η Μαρτίου του 2012 οπότε και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση .

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 660.000.000 ευρώ, συνολικού μήκους 7,6 χιλιομέτρων με 6 σύγχρονους σταθμούς. Πρακτικά , μια βαθειά ανάσα για 132.000 επιβάτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της σύμβασης ο συνολικός χρόνος από το λιμάνι έως το αεροδρόμιο θα διανύεται με το νέο αυτό μέσο σε μόλις 45 λεπτά ενώ καθημερινά θα κυκλοφορούν 23.000 ΙΧ λιγότερα!!!

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησαν τα πράγματα και που βρισκόμαστε σήμερα.

Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012 πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες τοπογραφικές εργασίες αλλά και γεωτρήσεις για την επέκταση του στο μεγάλο λιμάνι όποτε και ολοκληρώνονται τους αμέσως επόμενους μήνες. Λίγο αργότερα ολοκληρώνεται η εργοταξιακή  εγκατάσταση των αναδόχων στο σταθμό Μανιάτικα ενώ ξεκινά η εργοταξιακή κατάληψη στο σταθμό του Πειραιά, την πλατεία Κοραή και το Δημοτικό Θέατρο.

Με τον ερχομό του νέου έτους, ολοκληρώνονται επίσης και οι απαραίτητες εργασίες για παρακάμψεις αποχετεύσεων καθώς και έλεγχοι για αρχαιολογικά ευρήματα.

Το ζήτημα είναι όμως που βρισκόμαστε σήμερα και πιο συγκεκριμένα τους τελευταίους τρεις μήνες. Έτσι λοιπόν , όπως αναφέρει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ στο πλάνο των εργασιών της έχει ήδη ολοκληρωθεί η αποστράγγιση και υδατοστεγάνωση του πυθμένα του φρέατος της εισόδου ΤΒΜ στον Πειραιά ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η περίφραξη και η αρχαιολογική ανασκαφή στη περιοχή ανοιχτού ορύγματος επί της οδού Πετρ. Μαυρομιχάλη στο σταθμό Μανιάτικα.

Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα με υπεύθυνους της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ μας ενημέρωσαν για την αναστολή των έργων στο σταθμό Μανιάτικα με επέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας . Το συμβάν δεν είναι καινούργιο καθόσον έχει επαναληφθεί στο διάστημα αυτό και σε άλλες περιοχές . Η αρχαιολογική έρευνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, με το πόρισμα της θα καθορίσει την πρόοδο των εργασιών του μετρό.

Το μόνο σίγουρο στην ιστορία αυτή της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά είναι πως ο μετροπόντικας έχει να συναντήσει μπροστά του πολλά αρχαία και πολύ νερό…μέχρι να καταφέρει να κάνει την μεταφορά των πειραιωτών καλύτερη!