ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Παρουσίαση του Μουσείου Ενάλιων αρχαιοτήτων και Έκθεση Φωτογραφίας στο Ε.Β.Ε.Π!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην παρουσίαση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλωτό μουσείο HellasLiberty, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, όπου απήυθυνε χαιρετισμό.

Ο κ. Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Είναι ιδιαίτερα ευτυχής συγκυρία για εμάς, η παρουσίαση του νέου μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων να πραγματοποιείται τις ημέρες που η πόλη μας γιορτάζει την ευρωπαϊκή ημέρα θάλασσας. Σε μια στιγμή κατά την οποία, τα φώτα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη θάλασσα, τις ακτές και τα λιμάνια είναι στραμμένα στον Πειραιά.

Το μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων, το οποίο θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά του ΟΛΠ, θα είναι ένα πρωτοποριακό μουσείο, και ως προς τη θεματολογία και ως προς την εξωτερική μορφή, αφιερωμένο αποκλειστικά στην ενάλια αρχαιολογία, κάτι που έλλειπε από μια χώρα, με τόσο πλούσια ναυτική ιστορία, όπως είναι η Ελλάδα.

Στο χώρο αυτό θα φιλοξενηθούν χιλιάδες ευρήματα, τα οποία προέρχονται από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές στις ελληνικές θάλασσες και  θα συμβάλει στην ανάδειξη τους, καθώς μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους. Ένα πλούσιο αρχαιολογικό υλικό, από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους.

Οι παλιές αποθήκες σιτηρών, το σιλό, είναι ένα βιομηχανικό κτίριο, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία αλλά και το χαρακτήρα του λιμανιού. Ένα κτίριο - σήμα κατατεθέν για το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο όμως εδώ και χρόνια παρέμενε ανεκμετάλλευτο. Πράγματι, δεν θα μπορούσε να επιλεχθεί καταλληλότερος χώρος για να στεγάσει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, από ένα κτίριο στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Η δημιουργία του μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων στις εγκαταστάσεις του σιλό και η ανάπλαση της παράκτιας ζώνης είναι ένα βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να επαναπροσδιοριστεί η  σχέση του λιμανιού με τον ευρύτερο αστικό χώρο. Η περιοχή θα αναβαθμιστεί και θα είναι ελκυστική όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της, αλλά και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, καθώς και για τους τουρίστες.

Το μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά, θα προσδώσει στην πόλη μας ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται από τη δημοτική αρχή αλλά και τον ΟΛΠ, ώστε ο Πειραιάς να γίνει ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Η ύπαρξη αυτού του μοναδικού μουσείου, σε συνδυασμό με το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής οικοδόμημα, το οποίο θα είναι ορατό στους τουρίστες που φτάνουν στο λιμάνι με τα κρουαζιερόπλοια, θα αποτελέσει αναμφισβήτητα έναν σημαντικό πόλο έλξης και θα ενισχύσει την πολιτιστική ταυτότητα του σύγχρονου Πειραιά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Ανωμερίτη και όλη τη Διοίκηση του ΟΛΠ για τη δουλειά που έχει γίνει σε σχέση με το μουσείο και φυσικά την κυρία Αγγελική Σίμωσι, την προϊσταμένη της εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων για αυτό το τόσο σπουδαίο έργο που επιτελεί με τους συνεργάτες της. Ανυπομονούμε όλοι, να θαυμάσουμε στην πόλη μας, τα μοναδικά ευρήματα από τον βυθό των θαλασσών μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Νωρίτερα ο κ. Μώραλης εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Πειραιάς-Θάλασσα-Λιμάνι. Ιστορία & Εξέλιξη», που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Επιπλέον ο Δήμαρχος Πειραιά, παραβρέθηκε στο Συνέδριο με θέμα: «Κάντε Καριέρα στη Θάλασσα – Παρουσίαση Επαγγελμάτων Συνδεδεμένων με την Θάλασσα, Ναυτιλία & τον Τουρισμό» που διοργάνωσε ηEEMC//MQI Ευρωπαϊκή και Επιστημονική Ένωση ΕΟΧ  σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά, επισήμανε:

«Χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ, σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ο Πειραιάς με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας βρέθηκε στο επίκεντρο της χώρας και της Ευρώπης. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με πολύ μακρά ιστορία, με τη ναυτοσύνη, με τη θάλασσα. Μια πόλη που άξιζε να αναλάβει αυτή τη διοργάνωση. Το συνέδριο για την Ευρωπαική Ημέρα Θάλασσας ήταν αξιόλογο, είχαμε ρεκόρ συμμετοχών, βγήκαν ουσιαστικά συμπεράσματα. Οι διήμερες εκδηλώσεις στην πόλη, με χαροποιούν ιδιαίτερα όχι μόνο για το εύρος και τη διαφορετική θεματολογία, αλλά  γιατί όλη η πόλη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Φορείς, επιχειρήσεις, δημότες, εθελοντές, συστρατεύθηκαν όλοι μαζί μας. Το δεύτερο γεγονός ήταν η Γενική Συνέλευση Λιμένων της Ευρώπης, εδώ στον Πειραιά. Τριακόσιοι εκπρόσωποι των λιμανιών της Ευρώπης συζήτησαν για την Ευρωπαική πολιτική της θάλασσας. Το τρίτο γεγονός ήταν το PosidoniaSeaTourismForum, όπου ο Δήμος Πειραιάς είχε περίπτερο με την τουριστική καμπάνια «DestinationPiraeus». Στον Πειραιά έχουμε τα δικά μας μεγάλα γεγονότα που μας κάνουν να χαιρόμαστε και να χαμογελάμε. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν και να πω ότι ως Δημοτική Αρχή θέλουμε, ανεξάρτητα από το που θα γιορτάζει η Ευρωπαική Επιτροπή τη θάλασσα κάθε χρόνο, να γίνει θεσμός το τριήμερο εκδηλώσεων κάθε τέλος Μαΐου στην πόλη. Να γιορτάζουμε κάθε χρόνο τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα». 

1mmki

1nnr

1mm7

br