Ο Πειραιάς τίμησε τον ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο


– Ο Πειραιάς τίμησε τον ήρωά του Παναγιώτη Βλαχάκο

– Ο ήρωας των Ιμίων ζει στις ψυχές και τις καρδιές των Πειραιωτών`

…του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Επιμνημόσυνη δέηση, τέλεσε ο Δήμος Πειραιά, στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ που «έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και ‘Εκτορα Γιαλοψό.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρ. πλατεία Τερψιθέας), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, παρουσία των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων, των αρχών και φορέων της πόλης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε: «Φέτος συμπληρώνονται 23 χρόνια από τα γεγονότα των Ιμίων, 23 χρόνια από την τραγική νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996. Ο Πειραιάς εκείνο το ξημέρωμα έχασε ένα δικό του παιδί, τον αξιωματικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, Παναγιώτη Βλαχάκο που επέβαινε στο μοιραίο ελικόπτερο μαζί με τον Έκτορα Γιαλοψό και τον Χριστόδουλο Καραθανάση.

Όσα χρόνια και να περάσουν, το τραγικό αυτό περιστατικό που βύθισε στο πένθος τις οικογένειες των αξιωματικών μας, τις ένοπλες δυνάμεις και ολόκληρη τη χώρα, δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έρχονται στο νου μας όλες εκείνες οι δραματικές στιγμές που βίωσε η χώρα μας στην κρίση των Ιμίων, ιδιαίτερα λόγω της τραγικής κατάληξης που είχε για τους Έλληνες αξιωματικούς μας. Η συγκίνηση, παρά τα χρόνια,  παραμένει το ίδιο δυνατή.

Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, ο Δήμος Πειραιά τελεί επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου, για να τιμήσει τη θυσία του, αλλά και για να τη διατηρήσει ζωντανή στη μνήμη όλων των Πειραιωτών  και όλων των Ελλήνων. Τα γεγονότα εκείνης της νύχτας στα νερά του Αιγαίου έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας και μέσα από την ιστορία μας μαθαίνουμε, αλλά μπορούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα, γεγονότα που γίνονται στο σήμερα.

Εγώ θα ήθελα από αυτό το βήμα και αυτήν την ημέρα να ευχηθώ όλοι οι Έλληνες, πολίτες και πολιτικοί να είμαστε ενωμένοι, ειδικά  σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα και η αυταπάρνηση, την οποία επέδειξαν οι ήρωες των Ιμίων να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας».

Ο αδελφός του ήρωα κ. Νικόλαος Βλαχάκος στην ομιλία του, επεσήμανε:

«Σε μία συγκυρία εθνικής ταπείνωσης που η πολιτική ηγεσία της χώρας μας καλύπτεται από ένα πέπλο εθελοτυφλίας της ιστορικής κληρονομιάς των προγόνων μας, η σημερινή ημέρα μνήμης των τριών ηρώων υπενθυμίζει ξεκάθαρα ότι οι Έλληνες δεν αποδέχονται  την παραχώρηση της εθνικής τους ταυτότητας.  Τρία νέα παιδιά, λαμπροί αξιωματικοί, προσέφεραν στην πατρίδα ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, καθιστώντας σαφή τη συνοριακή υπόσταση της Ελλάδας μας. Μιας Ελλάδας που θα κοσμούν πάντοτε τέτοια γενναία παλικάρια. Τρεις ήρωες άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου, που η σκιά τους θα φυλάσσει  αιώνια  όλους εμάς και θα μας θυμίζουν, όταν ηχήσουν οι σειρήνες της αμφισβήτησης, ότι το Αιγαίο είναι Ελληνικό και δεν μοιράζεται, όπως πρόσφατα έγινε με τη Μακεδονία μας. Οι δικοί μας ήρωες λοιπόν και μόνο οι δικοί μας ήρωες.

Κύριε Δήμαρχε, η οικογένειά μου κι εγώ σας ευχαριστούμε για άλλη μία φορά για την τελετή μνήμης του αδελφού μου. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας».