ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Η ιστορία του θρυλικού κινηματογράφου “Καλιφόρνια” στην Αγία Σοφιά (Φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σίγουρα το σημερινό ταξίδι θα πλημμυρίσει με νοσταλγία τους περισσότερους αναγνώστες του Piraeuspress.gr.

O λόγος, η σημερινή φωτογραφία από τον θρυλικό κινηματογράφο "Καλιφόρνια" στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στον Πειραιά.

Ο ιστορικός κινηματογράφος "Καλιφόρνια" του Πειραιά βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αντιπλοίαρχου Βλαχάκου και Παλαμηδίου.

1 AG SOF

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1930 και η λειτουργία του κινηματοθεάτρου ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου του 1931. Είχε την δυνατότητα να φιλοξενήσει 590 θεατές. Ήταν κυρίως χειμερινός αλλά με το άνοιγμα των πολλών παραθύρων που διέθετε μπορούσε να λειτουργήσει και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού!

Αποτέλεσε από την ίδρυσή του σημείο αναφοράς για την περιοχή καθώς ορίζεται ως σημείο συνάντησης για όλους τους νέους κι όχι μόνον!

Το τραγικό περιστατικό στις 19 Μαρτίου του 1950

Ήταν 19 Μαρτίου του 1950, Κυριακή βράδυ, στις 8.45 όταν μια ανάφλεξη που προκλήθηκε από υπερθέρμανση της ταινίας στον θάλαμο προβολής, προκάλεσε φωτιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς η μηχανή προβολής. Η φωτιά κατασβέστηκε με παρέμβαση του ιδιοκτήτη του κινηματογράφου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο πανικός και όχι η φωτιά οδήγησαν αρκετούς θεατές στον τραγικό θάνατο!

Άνδρες που βρίσκονταν στον εξώστη άρχισαν να πηδούν κάτω στην κυρίως αίθουσα από ύψος 7 μέτρων. Σκηνές αλλοφροσύνης επικράτησαν στη συνέχεια! Οι πρώτοι έπεσαν και οι επόμενοι πατούσαν πάνω τους και αφού έπεφταν κι αυτοί έρχονταν κι άλλοι, κι άλλοι.

Αποτέλεσμα του πανικού ο θάνατος οκτώ ατόμων και ο τραυματισμός άλλων 26!

Σήμερα...
Το κτίριο του κινηματογράφου υπάρχει μέχρι σήμερα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 2012 οι κάτοικοι προέβησαν σε κινητοποίηση έτσι ώστε να μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο της Περιοχής.